Читомо > Новини > Німеччина відзначає День Книги

Новини

Німеччина відзначає День Книги

10.05.2010 1 Автор:

10 травня у Німеччині відзначають День Книги. Це зараз. А от 10 травня 1933 року святкували День багаття. Загалом, об’єктом та винуватцем як сьогодні, так і 80 років тому, були книжки, щоправда, у гітлерівській Німеччині цього дня їх спалювали. Тільки у Берліні на «аутодафе» засудили 20 тисяч непотрібних нацистському режиму книг – у багаття на площі Бебельплатц полетіли видання Альберта Ейнштейна, Карла Маркса, Томаса Манна, Стефана Цвейга, Зігмунда Фрейда. Дуже хороші видання, було, палили.

А от Оскар Марія Граф, відомий німецький письменник, не знайшов свого прізвища у списку спалюваних книг. Проте він зовсім не радів: «Я все життя намагався писати правду!» — звертався він до влади. «Чому ж ви не спалюєте і мої книги? Невже я погано писав?»

.

Book-burning

.

Сьогодні на тій самій площі Бебельплатц ізраїльський архітектор Міха Ульман створив пам’ятник «Бібліотека, що потонула» («Versunkene Bibliothek»): у центрі майдану, а точніше, під ним, знаходиться біла кімната з порожніми книжковими полицями. Приміщення освітлене,  з-під скла постійно випромінюється бліде сяйво.

.

svitlo_miha

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    10.05.2010 в 8:12 pm

    бебельплатц = бібіко(і?)вський бульвар Х) пхагага)

    крутий памъятник, уміють, шельми! треба буде колись, якщо виберуся, знайти)

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe