Читомо > Новини > На Всеукраїнській бієнале студентських плакатів – «Любов» і «Культура»

Новини

На Всеукраїнській бієнале студентських плакатів – «Любов» і «Культура»

02.02.2013 2 Автор:

До 11 лютого в Інституті М. Бойчука триватиме виставка Третьої всеукраїнської бієнале студентського плаката. Тож, ви ще маєте змогу ближче ознайомитись із роботами молодих дизайнерів. А ми побували на відкритті й лекторії й розповідаємо про плакатне мистецтво.

Всього на конкурс надійшло близько 200 робіт, серед яких оргкомітет відібрав 100 найкращих. Найсильнішими виявилися студенти з Харкова, Черкас і Києва, найактивніші — дівчата.

 До речі, більшість плакатів брали участь у номінації «Культура»: це і афіші до театральних вистав, кінофільмів і мистецьких виставок, іміджеві плакати цирку й перукарні, реклами книжок і актуальних проектів сьогодення, як-от «Спільнокошту».

У свою чергу, «Любов» студентам вдалася важче – і кількісно, і якісно, адже в цій номінації журі присудило лише одну – першу премію.

Дизайнер Сергій Чеботарьов так аргументував вибір журі першого місця в номінації «Любов»: премію ми дали «за чистоту форм, нелобовий підхід (бо не використано  символ серця), за те що ця робота простіша, чистіша, елеґантніша [за інші]».

 

Номінація «Любов» має лише одну, першу премію, що дісталась Катерині Пасіченко з плакатом «Любов ніколи не перестає» (Київ, КДІДПМД ім. М.Бойчука)

У суботу в рамках бієнале пройшов і невеличкий лекторій – про світових майстрів плакату розповів (і показав роботи) Олександр Мікула, викладач ін-ту ім. М. Бойчука.

Увагу відвідувачів, серед яких була переважно творча молодь, пан Олександр зосередив на творчості дуже різних дизайнерів: «поетичного» Жоао Мачадо (Joаo Machado), Люби Лукової (Luba Lukova, вона створює чіпкі плакати з графікою, в якій є щось від Пікассо або німецького еспресіонізму і не боїться говорити про біль, пригнічення, страждання мовою плаката), представників польської школи Лєшека Жебровського (Leszek ?ebrowski) та Міхала Баторего (Micha? Batory).

 

З багатьох продемонстрованих робіт видно, що дизайнеру плаката необхідне, окрім художнього, ще й аналітичне мислення: для того, щоб спроектувати чіткий візуальний образ реального об’єкта, виокремивши його основні властивості та якості. Також не завадить ще й здатність до синтезу, аби об’єднати складові і перетворити зображення на інтелектуальне послання.

 

Поєднати розум та емоції в плакаті – взагалі вищий пілотаж. Майстри досягають його по-різному: одні при дотепній ідеї надають перевагу експресії кольору, інші поднують її з динамічною типографікою, і, звісно, використовують комунікаційний потенціал концептуальної фотографії та графіки.

 

Бажано також мати почуття гумору та пробувати дистанціюватися від банальних образів, певних  візуальних кліше, якими інформаційні потоки забивають наші голови.

 

Микола Коваленко, дизайнер та голова журі бієнале, розповів про свої власні плакати, які, як було помітно, відзначаються лаконічністю, точністю та графічною дисципліною. Поетика простоти та універсальна мова образів зі свідомо дуже обмеженим використанням тексту  – такі плакати Миколи Коваленка. Дизайнер підкреслив відмінність у сприйнятті глядачем соціального та комерційного плакату, функцій цих двох видів плакатів та завдань, які, відповідно, має вирішувати проектант.

На його думку, багатозначність у соціальному плакатові – цілеспрямована.

Нагороджуючи переможців ІІІ Всеукраїнської бієнале плакату, члени журі відзначили високий рівень робіт, побажали активно працювати та подаватися на міжнародні конкурси, що сприятиме їхньому професійному розвиткові.

 

Дизайнер Ярослав Філевич, який не зміг приїхати до Києва, але брав участь в оцінці творів дистанційно, так написав про свої враження від бієнале: «Обрані роботи вважаю найкращими, але на виставці є багато гарних і якісних робіт. Успіху і мої вітання призерам!»

 

А надихаючим підсумком нагородження стали слова Володимира Грищенка, викладача інституту ім. Михайла Бойчука про те, що на його думку, художник, який створив вдалий плакат, здатний створити вдалий дизайн будь-чого.

 

 Оленка Старанчук, кураторка виставки, поділилась емоціями: «Це великий досвід та водночас важке випробування. Звісно, потрібно вдосконалюватися та працювати над створенням активного, зацікавленого середовища навколо. А для цього необхідна підтримка людей в різних сферах, які небайдужі до виховання смаку та культури візуальної інформації в Україні».

До речі, всі учасники були нагороджені дипломами за участь у виставці.

 

Номінація «Культура» 1-а премія Андрій Бондар, плакат «10 заповідей» (Київ, КДІДПМД ім.. М.Бойчука)

 

Номінація «Культура» 2-а премія Анна Андрєєва, плакат «Циганський барон» (Київ, КДІДПМД ім.. М.Бойчука);

 

Номінація «Культура» 3-я премія Ганна Пастух, плакат «Гамлет. Сни» (Харків, ХДАДМ)

Тут можна ознайомитись із умовами проведення конкурсу.

Анастасія Денисенко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Anetka
    04.02.2013 в 7:09 pm

    Дуже круті плакати. З тих, що на фото, сподобався “Тірамісу”,а також “Макбет” і “Гамлет. Сни”. Обов”язково сходжу туди)

  2. Maryna
    04.02.2013 в 9:53 pm

    De znahodytsya instytut, i jaki godyny roboty vystavky?
    Dyakuyu,
    Maryna

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe