Читомо > Новини > Майбутнє видавничої справи: традиції чи інновації?

Новини

Майбутнє видавничої справи: традиції чи інновації?

16.09.2011 0 Автор:

У рамках 18-го Міжнародного «Форуму видавців у Львові» відбувся бізнес-форум «Презентація виживання і процвітання в умовах цифрової революції: Видавнича справа у XXI ст.». Джозеф Галарно (США) представив українській публіці переваги новітніх технологій у видавничій справі.

Джозеф Галарно – експерт із цифрових медіа та колишній генеральний менеджер цифрової галузі компанії Newsweek / DailyBeast. Сам Галарно працював технічним директором у видавництві «Thomas Publishing», а потім виконавчим директором New York Magazine. Зараз працює за контрактом у Нью-Йоркському університеті, де викладає управління цифровою продукцією і розвиток аудиторії, є постійним викладачем і провідним науковим керівником курсу видавничої справи Єльського університету, де викладає цифрові медіа. Серед клієнтів Галарно були такі видавництва і фірми, як «The New York Times», «Advance Publications», «Philip Morris» і «JPMorganChase».

Презентація мала назву «Початкові уроки технологічних інновацій: дот-коми у видавничій справі». Дот-комами (.com) називають компанії, бізнес-моделі яких повністю ґрунтуються у рамках мережі Інтернет. Бурхливий розвиток цих компаній зачепив і видавничий бізнес, про що йшла далі мова.

На закиди сучасників «Print is dead», адже про свої права дедалі голосніше заявляють новітні технології, Галарно каже, що ми «маємо знати ворогів в обличчя» і трансформуватись до вимог часу.

Спочатку Джо стисло розповів про особливості видавничої справи до цифрової революції. «Ми даємо споживачам те, що їм потрібно з точки зору видавця, а не те, що їм справді потрібно. Таким чином, ми формуємо обмежений світогляд, і це не є позитивним, – каже він. – Видавці вважають, що технології не мають великого значення для конкурентоспроможного встановлення бренду». Однак ми бачимо, що зараз панівними у мережі стають великі компанії, як-то Google, Facebook, Wikipedia, Yahoo, Twitter. Такі компанії очолюють люди, які не мають видавничої освіти, але пов’язані з технологіями/
До технологій компаній-дот-комів входять:

• більш висока толерантність до ризику;
• легкий процес;
• загальні цілі та стратегії;
• менша кількість внутрішніх таємниць;
• технологія як творче мистецтво;
• серйозніше ставлення до найму, звільнення та заохочення.

На думку Галарно, варто зробити наголос на контенті для цільової аудиторії. Ми повинні створювати зміст за допомогою технологій. «Однак не менш важливим має бути вибір послідовної стратегії на 2-3 роки, – каже він. – Але стратегія не має звучати як IWOOT – «Я таке хочу»( I want one of those)».

Також Галарно розповів про переваги використання технологій у контексті спрощення виробництва продукції. Наприклад, у традиційному видавництві все починається з підписання контратку з автором, проходження багатьох етапів додрукарської підготовки та процесу друку, і продукт з’являється приблизно через рік. У дот-комах все починається з ідеї видавця (головного менеджера) і завершується створенням сайту. Цей процес займає від кількох тижнів до кількох місяців. У традиційному видавництві є різні особи, які відповідають за дослідження, розробку, комерціалізацію. У дот-комах менеджер продукту – фактичний директор усього процесу. Таким чином, технології прискорюють та спрощують процес виходу продукту.

Також він зауважив значну роль соціальних мереж у просуванні продукту на ринку. Він вважає, що чітко прописана політика видавців з мережевими спільнотами нестиме успіх. Українцям він порадив модерувати соціальні форуми і переймати досвід закордонних колег та представив поради для початківців в електронній видавничій справі: «Не варто бути цензором самому собі – так можуть зникнути радикально нові ідеї». Як приклад він навів журнал New York Magazine, який удвічі більше інвестував у цифрові технології, і таким чином збільшив продаж друкованих аналогів.

Джо – прихильник технологічного розвитку. Цікавим було його дослідження щодо майбутньої професії журналіста: «Журналіст стане мультифункціональною людиною. З’являться нові посади:

• оптимізатор заголовків;
• журналіст- пояснювач;
• перевіряльник вірусних мемів;
• спеціаліст зі слайд-шоу;
• технолог цифрового виробництва;
• творчий технолог;
• інформаційний архітектор;
• цифровий бібліотекар;
• сучасний менеджер видавничої діяльності.

Хоча є ті видавництва, що досі відмовляються слідкувати за вимогами часу, динаміка розвитку та змін технологій колосальна, і якщо ми не змінимось, ми ризикуємо загинути, – стверджує Галарно і додає: «Я не думаю, що новітні технології та пристрої мають сприйматись негативно. Я ніколи не чув про обмеження користування електронними книгами для дітей. А думки щодо шкідливого впливу – поверхові та загальні».

Буяло Анастасія

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe