Читомо > Новини > Книгарня в Synagoga Wysoka. Подорож до Кракова.

Новини

Книгарня в Synagoga Wysoka. Подорож до Кракова.

28.03.2013 0 Автор:

Вид: книгарня при синагозі

Назва: книгарня при синагозі “Synagoga Wysoka”

Місце популяції: Польща, м. Краків, J?zefa 38

Контакт: +48 12 430 64 49

Більшість туристів, що відвідують Краків, неодмінно навідуються до Казимежа. В кожному куточку цього кварталу затаїлася краківська історія – історія польських євреїв. Сьогодні Казимеж є центром єврейської культури міста і зосереджує значну частину єврейського життя. Тут і виставки, і лекції, і єдиний в світі театр, де ставляться п’єси на ідиші. В Кракові, якому вдалося оминути страшну долю зруйнованої столиці, збереглася значна кількість синагог, що працюють і сьогодні.

krakiw_knygarnya2

Історія

Висока синагога (Synagoga Wysoka) є третім молитовним домом, що був збудований в Єврейському кварталі після Старої (де зараз розміщується Єврейський музей) та Нової (Рему) синагог. І, яким би це не здавалось дивним, саме в ній і розташована книгарня.

krakiw_knygarnya11

Так склалося історично, і навіть назва синагоги вказує на те, що молитовна зала була не на першому, а на другому поверсі, всупереч традиціям. Висока синагога збудована між 1556 та 1563 роками.

krakiw_knygarnya6

Синагога побудована при самому вході до єврейського міста, в місці великого скупчення людей, тому і залу перенесли вище з міркувань безпеки. На першому ж поверсі завжди розміщувалися магазини.

krakiw_knygarnya12

Після Другої світової синагога знаходилася у запустінні, і лише в 60-тих роках розпочалася її реставрація. З 1966 року її підтримує Майстерня збереження пам’яток. Нині другий поверх займає музей, книгарня ж розміщується в двох залах першого поверху.

krakiw_knygarnya9

Аура та асортимент

Інтер’єри книгарні – автентичні, атмосфера – достатньо камерна. За тематикою більшість видань присвячені історії польських євреїв, видатним особистостям єврейського народу, ще частина – мистецтву та культурі Польщі.

krakiw_knygarnya13

Тут ви можете придбати книги англійською, польською та німецькою мовами, часописи на ідиші, диски клезмер-бендів з усього світу, календарі єврейських свят та листівки з портретами Кафки або Фрейда.

krakiw_knygarnya8

Аудиторія

Заходять сюди в основному дослідники та туристи, які гуляють Казимежем, і їм у око впадає старовинний фасад.

krakiw_knygarnya10

У книгарні на них чекають листівки з видами Кракова, репринти старовинних мап та записнички в гарних обкладинках. Але основний напрямок книгарні – видання, що пов’язані з єврейською общиною.

krakiw_knygarnya4

Надзвичайно корисним відвідання магазину може стати для тих, хто цікавиться історією Другої світової та Голокостом. Всім іншим пропоную відвідати книгарню в Високій синагозі, щоби просто задовольнити цікавість та отримати нові враження.

krakiw_knygarnya3

Заходи та акції

Для відвідання синагога відчинена з 2005 року і працює як музей. Там часто проводять різноманітні заходи: концерти, виставки образотворчого мистецтва та фотографії. Все це відбувається в головному приміщенні синагоги – на другому поверсі. А от в самій книгарні заходів не проводять, адже її загальна площа достатньо скромна.

krakiw_knygarnya7

 

Подорож, текст і фото Олени Мишанської

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe