Читомо > Book Art > Електронний «Чорнозем», кажуть, без ГМО

Book Art

Електронний «Чорнозем», кажуть, без ГМО

12.10.2010 0 Автор:

В інтернет-епоху видати свою першу збірку стало значно легше, ніж пройти всі редакційно-видавничі процеси.  Головне – трохи вміти писати, трохи верстати й бути оригінальним. Молодий письменник Назар Шешуряк нещодавно представив на суд деяких літературних спільнот свою першу збірку віршів «Чорнозем», у форматі PDF, ілюстровану колажами його ж авторства. Повернути свій язик таким чином, щоб сказати, що це електронна книжка – не виходить . Бо як-не-як, а книжка має в собі містити більше, ніж 48 сторінок, а тут Назара поки що вистачило тільки на 18. Що ж, поетична електронна брошура – теж непогано.

Крім кічевих персонажів, як-от «Тарас Шевченко, мертвий поет, кобзар і хіпстер,  співець вільної любові – щоночі вилізає зі своєї могили, щоб політати над вільною країною», Франц Кафка і його конячка Жозефіна, Францизк Ассизький, що проповідував тваринам, там є інші: міліціонери і середньовічні монахи, араби-емігранти і геологи. Та залишмо аналізувати літературну цінність першозбірки для літературознавців.  Вже рядовий читач у текстах може помітити кілька слів, що суперечать українському правопису:  «посміхалась» (вжите у значенні «усміхалась»), «невисказані».

З ножицями у Назара все склалося, адже в оформленні використані колажі зі старих фотографій, карикатур вікторіанської епохи, ілюстрацій із радянських книжок часів Другої світової війни, графіка Юліуса Карольсфельда, навіть рідкісні малюнки доктора Альцгеймера. З першого погляду претендує на щось цікаве й незвичайне. Сама поезія дещо нагадує зорову, адже у віршах можна знайти великі й маленькі кеглі (правда, шрифти надто впізнавані), стрибаючі і хвилеподібні рядки.

Катерина Лебедева, яка й надіслала нам інформацію про самвидавну електронну збірку вважає: «Паперові книги відходять у минуле. Український літературний процес смердить горілкою і трупними газами. В таких умовах самвидав на території інтернету – єдине правильне рішення». Ми ж не вважаємо, що паперові книги відійдуть у минуле, тим більше не поділяємо думку пані Катерини стосовно українського літературного процесу. І хоч самвидав в інтернеті – не єдино правильне рішення, проте перспективне й цікаве. Тож, будемо продовжувати чекати на чергові збірки, а всім охочим підкажемо, де можна безкоштовно скачати «Чорнозем»: chornozem.tumblr.com


Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe