Читомо > Новини > Дитяча літературна студія у Тернополі

Новини

Дитяча літературна студія у Тернополі

13.08.2010 0 Автор:

У файному місті Тернопіль з 1-го вересня відкриється дитяча літературна студія. Без скептики, студія не буде тиражувати молодих українських письменників, а також розповсюджувати їхні проби пера, відголоси струн юної душі й сердечних покликів. Мета шляхетніша – популяризація книг, літератури як навчальної дисципліни та виду мистецтва серед школярів і полегшення їхнього навчання.

Вже сьогодні діти віком від 9 до 14 років можуть записатись до такої студії. Якщо хтось «не вписуватиметься» у поставлені вікові рамки, але матиме величезне бажання студіюватись, то ініціатори проекту обіцяють змилуватись над юними тернопільчанами й прийняти їх до гурту. Ідея створення цього проекту, як і робота у студії з дітьми, належить організатору та ведучій літературно-мистецьких заходів видавництва «Навчальна книга – Богдан» Валентині Січкоріз. «У цьому віці діти найбільш відкриті для сприйняття та аналізу зовнішнього середовища, усього побаченого, почутого, прочитаного, – зазначає пані Валентина. – У них формується сфера інтересів, уподобань людини, тому надзвичайно важливо показати дітям потребу, необхідність спілкування із художньою книгою. Звичайно, діти, які відвідуватимуть студійні заняття, будуть тісно контактувати, співпрацювати, співтворити один з одним, тому, вважаю, дуже великої вікової різниці бути не повинно, бо у такому випадку їм буде просто не цікаво».

На прохання «Читомо» ініціатори проекту  поділились завданнями, які стоятимуть перед майбутніми студійцями, а це:

–   читання, поглиблене вивчення шкільних програмних творів українських та зарубіжних авторів;

–   читання, обговорення творів українських та зарубіжних письменників сучасності;

–   зустрічі із письменниками, художниками нашого краю, особисте спілкування з ними, розповіді митців про свою творчість;

–   читання дитячої світової класики;

–   участь у творчих зустрічах із митцями та літературно-мистецьких вечорах, які регулярно відбуваються у найбільшій книгарні міста Тернополя «Домі книги» (вул. Коперника, 19);

–   різноманітні інтерактивні, творчі вправи, спрямовані на розвиток уяви, фантазії, збільшення словникового запасу дітей, зокрема власні проби пера, художнє моделювання, виразне читання, рольові ігри, конкурси;

–   час від часу діти виконуватимуть творчі домашні завдання;

–   постановку невеличких вистав за мотивами літературних творів та приурочених до знаменних подій краю.

Перелік сучасних авторів, творчість яких вивчатиметься у літературній студії, містить чимало незнайомих загалові імен, а це Віра Паронова, Олег Герман, Валентина Семеняк-Штангей, Марія Чумарна (дитячі  твори та книги, які стосуються звичаєвості українського народу),  Андрій Курков (дитячі твори), Віктор Васильчук, Богдан Бастюк та інші. Щоб сказати про репертуар літературної студії, треба спочатку його прочитати. Натомість більш відомі зарубіжні письменники – Джаклін Вілсон, Свен Нордквіст, Клаус Гаґеруп, Кястутіс Каспаравічюс тощо.

Будемо сподіватись, що умови будуть демократичними, адже організатори обіцяють розглядати пропозиції та побажання дітей, їхніх батьків та вчителів щодо ознайомлення із певними творами чи авторами.

Сучасних аналогів літературних студій, де б вивчалися, обговорювалися книжки та їхні творці, куди б приходили знані й незнані митці в Тернополі, та й не тільки, немає. Проте як буде боротись студія за вільний час дітей із комп’ютерними іграми, інтернетом, заняттями з іноземних мов, різноманітними видами спорту – побачимо потім. Та вагомою причиною ходити один раз на тиждень до літературної студії є її цілковита безкоштовність.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe