Читомо > Новини > Де живуть Мумі-тролі?

Новини

Де живуть Мумі-тролі?

03.06.2014 0 Автор:

Літо у Львові почалося з мумі-тролів і «великої повені», від якої усіх охочих рятувало «Видавництво Старого Лева», влаштувавши затишну гостину із книжками, майстер-класами, конкурсами, іграми, тістечками і чаюванням. Та найголовніше – дітки та дорослі нарешті змогли на власні очі побачити, де живуть мумі-тролі, відчути затишок їхньої чарівної ідилічної хатинки.

Головний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка розповіла, що гостини мали б відбуватися у садку просто неба,  але через дощ основне дійство перенесли у приміщення.

Про те, як будувалась диво-хатка Мумі-тролів, розповіла Вікторія Міщук, керівник соціальних проектів «Видавництва Старого Лева»:

«Хатинка Мумі-тролів – це спеціальна інтерактивна конструкція, яка має два основних функціональних призначення: вона буде простором для дитячих ігор, допоможе познайомити діток з життям мумі-тролів, творчістю Туве Янссон. А особисто для мене найважливіше, що це буде символічний пункт збору книжок до соціальної бібліотеки, куди люди зможуть приносити ті книжки, які вони вже прочитали і якими хочуть поділитись.

Благодійна організація «Львівська освітня фундація» разом зі Старим Левом будуть передавати ці книжки в сиротинці, інтернати та організації, які працюють із дітьми з кризових сімей, зокрема в інтернати на Сході та Півдні України – у місця, де книг мало і їх потребують. Хатинка Мумі-тролів мандруватиме з міста до міста, з локації до локації, збираючи книжки до соціальної бібліотеки. Після «Гостини у Мумі-тролів» вона стоятиме на Майстерні Міста і чекатиме на книжки від усіх охочих поділитись. Ось такий своєрідний простір і можливість для того, щоб творити добро».

Львів: Гостина у Мумі-Тролів

Інтер’єр хатки Мумі-тролів

«Але хатинка – це не єдиний цікавий проект до ювілею Туве Янссон. «Видавництво Старого Лева» видало рецепти Мумі-мами. Це  унікальний збірник рецептів улюблених героїв, що дає можливість готувати з дітьми, влаштовувати такі собі родинні забави в майстер-шефів. Тут є «грушевий крем від Мумі-мами», «імбирне печиво маленької Мю», «кукурудзяне різотто Вертя», «яблучний мус Мумі-троля», «ягідний кисіль Хропсі», і ще багато всього смачного».

Львів: Гостина у Мумі-Тролів

mummi7

 

mumm3

Дизайнерами українського мумі-видання стали Романа Романишин та Андрій Лесів, творча майстерня «Аґрафка», які розповіли про свою роботу: «Нагода дизайнувати обкладинки для україномовних Мумів була для нас приємністю і честю. Це одні з улюблених книжок дитинства, які багато в чому на нас вплинули. Хоча насправді були певні складнощі в роботі, адже потрібно було працювати з рисунками, створеними не нами – інший характер лінії, пропорції. Потрібно було трохи перевтілитися в Туве, ми намагалися вловити її колористику, метод роботи з лінією та плямою. Хотіли, щоб в обкладинках було багато стилю Туве.

Ми запроектували форзаци для книг, де розмістили Мумі-тролів. І коли вже здали книги в друкарню, майже випадково нам до рук потрапив старий комікс про Мумів, де форзаци були запроектовані авторкою за схожою схемою. Ми були приємно здивовані і втішені такими паралелями. Це був своєрідний знак, що «перевтілення в Туве» хоча б частково вдалося. А ще ми трохи додали естетики 50-х в типографіці, тим самим натякнувши на роки зіркового злету Мумів».

Львів: Гостина у Мумі-Тролів

Гостину мумі-тролів відвідала Наталія Паєнтко, інформаційний офіцер Посольства Фінляндії в Києві:

«Бренд Мумі є дуже популярним у Фінляндії, там скрізь чашечки, тарілочки, постіль і всілякі інші сувеніри з мумі-тролями, і, звичайно ж, там є Парк мумі-тролів у місті Наанталі. Це своєрідний мумі-діснейленд і там дуже багато таких хатинок, подібних на збудовану у Львові. Був період, коли інтерес до книжок про мумі-тролів трішки згас, але в рік святкування 100-річчя Туве Янссон він відновлюється. Цьому сприяють і новенькі мультфільми (спільного виробництва Китаю та Фінляндії). Пригадуєте ці радянські мультики? Вони такі сірі, похмурі, gloomy…

Львів: Гостина у Мумі-Тролів
Нові мультфільми значно цікавіші. Та попри все це насправді не всі фіни читали книжки, деякі читачі вважають їх надто філософськими. І це правда, бо взагалі, читаючи про мумі-тролів, можна досить добре зрозуміти фінську ментальність. Так, фіни повільні, але дуже сильні духом, відповідальні, працелюбні, можуть настирливо і твердо іти до своєї мети. Коли я запитала про мумі-тролів у своїх фінських колег та друзів, вони сказали, що це для них зв’язок із Батьківщиною, з Фінляндією, з домом. А взагалі фіни вражені рівнем популярності творів Туве Янссон в Україні».

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe