Читомо > Новини > Читання на швидкість: перемога за паперовою книгою!

Новини

Читання на швидкість: перемога за паперовою книгою!

13.09.2010 0 Автор:

Говорят, что книга исчезает,
я думаю, что это невозможно.

Хорхе Луис Борхес

Читання електронної книги потребує більше часу порівняно з її паперовою версією. Такого висновку дійшли американські дослідники в результаті цьогорічного експерименту, проведеного Nielsen Norman Group.

В експерименті брали участь 24 людини. Кожен учасник читав оповідання Гемінґвея на запропонованих типах пристроїв і на папері. З’ясувалося, що порівняно із читанням звичайної книги, читання за допомогою планшетника iPad і рідера Kindle відбувається відповідно, на 6,2% і 10,7% повільніше.

Учасників також просили оцінити за семибальною шкалою рівень задоволення від читання за допомогою різних пристроїв. Amazon Kindle, Apple iPad і звичайна книга набрали приблизно однакову кількість балів – 5,7, 5,8 і 5,6 відповідно. А ось читання на комп’ютері більшості користувачів не подобається: середня оцінка склала лише 3,6 бала.

Один із засновників Nielsen Norman Group і керівник дослідження Якоб Нільсен вважає, що непопулярність комп’ютера як інструмента для читання електронних книг пов’язана з тим, що ПК міцно асоціюється у користувачів із роботою. Читання ж для більшості – це відпочинок, коли хочеться із задоволенням погортати сторіночки улюбленої книжки, а не клацати вкотре мишкою, пересуваючи курсор.

Цікава статистика вимальовується стосовно українських читачів: згідно з опитуванням, проведеним компанією Ivox для Телекритики, 51% українців хотіли б читати пресу та книги з електронних носіїв, проте купувати собі читалку або планшет вони не збираються. Виходить, що швидке погіршення зору і нетранспортабельність таких «книжок» їх не надто турбує…

За матерiалами РИА Новости

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe