Читомо > Book Art > Чехов у конкурсі рукописних міні

Book Art

Чехов у конкурсі рукописних міні

18.05.2010 0 Автор:

Міжнародна спілка книголюбів вирішила спростувати поширену останнім часом думку, що А. П. Чехов – письменник для дорослих, й успішно організувала “Конкурс рукописної мініатюрної книжки на тему: “Оповідання А. П. Чехова” для російських юних художників (юність починалась у 10 і закінчувалась у 16 років). Звісно, ця подія мала свої першопочатки, а це – 150-літній ювілей письменника, для якого “краткость” була сестрою таланту. У конкурсі взяли участь школярі не тільки з найбільших міст, а й із зовсім глибинних провінцій, де, мабуть, про арткниги, книги художника чути не довелося. Але це не завадило дітям вкласти усі свої творчі фантазії у бісер, аплікацію, кольорові ґудзики, шматочки тканини, блискітки (саме ці матеріали чомусь є найбільше ходовими й в Україні, коли йдеться про непрофесійних творців книжок).

.

6chehov.

5chehov.

3chehov.

4chehov

.

До  умов конкурсу включили потребу обов’язкової рукописності й крихітності, адже книжки повинні відповідати світовим стандартам міні – не більше 80х100 мм. Все інше – архітектоніка, дизайн, стилістика, кольори, наповнення – дітям довелося вигадувати самостійно, як і витрачати гроші на листи на замовлення і бандерольки до оргкомітету зі своїми мінівиданнями.

.

8_chehov

.

9_chehov

.

10_chehov.

Книжка, та й, мабуть, особистість самого А. П. Чехова для дітей не втратили сакрального значення, якогось благоговіння, тож вони старались прикрасити її якнайкраще і якнайбільше. Правда, часом оформлення обкладинки дисоціонує із змістом оповідань, але все можна пояснити авторським баченням художника.

.

12_chehov.

13_chehov.

Як свідчать підбивачі підсумків, на конкурс надійшло більше 15 тисяч книжкових мініатюр (і це тільки та видавнича творчість, що пройшла регіональні конкурси!). Дітей, безперечно, тема книжок зацікавила, та були й обіцяні матеріальні зацікавлення у формі поїздок до Москви в День святкування Всесвітнього дня книги, дипломи, путівки в табори відпочинку.

.

11_chehov.

7_chehov.

В Україні 150-літній ювілей А. Чехова теж запам’ятався: наприкінці лютого вітер зірвав частину даху (близько 35 квадратних метрів) із Дому-музею майстра короткого жанру, що в Ялті. Без даху залишився зал літературної експозиції, де, крім екскурсій, показували фільми про Чехова й проводились різні заходи. Зважаючи на те, що музей потребував ремонту вже років із 10 (якщо не зраджує пам’ять), то дах втратив не тільки музей, не тільки будинки. Цікаво, як швидко дах відновить новий уряд, який так любить “великого українського поета”.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe