Читомо > другорядні, верх > Бібліотека «Молода гвардія»

другорядні, верх

Бібліотека «Молода гвардія»

07.09.2009 6 Автор:

Вид книгозбірня
Клас молодіжна книгозбірня
Родина МСБМ (міська спеціалізована молодіжна бібліотека)
Назва «Молода гвардія»

Місце популяції
м. Київ, вул. Льва Толстого, 47
(м. Вокзальна, Університет)
тел.: (044) 288-30-12
факс: (044) 288-11-73
http://www.msmb.org.ua

[geo_mashup_map]

Період
Пн., Вт., Ср., Чт. – з 11-00 до 19-00
П’ятниця – вихідний день
Сб., Нд. – з 10-00 до 17-00

Еволюція Ще далекого 1922-го року майбутня дружина видатного українського письменника Павла Тичини – Лідія Папарук у середній школі № 136 відкрила невеличку книгозбірню, яка згодом стала дитячою. Після Другої світової війни у фондах цієї бібліотеки було вже 62 тисячі томів, більшість – українська література. За цей час книгозбірня пережила предостатню кількість перейменувань, поповнень книжковими новинками, ідеологічні обмеження.

1975 року Київська міська Рада депутатів трудящих ухвалила створити Центральну міську бібліотеку для юнацтва в м. Києві на базі тодішньої «Молодої гвардії», щоб активно зайнятись ідеологічним вихованням жовтенят, піонерів і комсомольців. На щастя, промиванням мізків юних читачів працівники книгозбірні не захопились, а проводили зустрічі з діячами культури та мистецтв, дискусії і показ кінофільмів. 1994 року бібліотеку остаточно перейменували на Міську спеціалізовану молодіжну бібліотеку «Молода гвардія», а 2001-го сюди провели Інтернет.

Асортиментність Художня література – вітчизняна й зарубіжна; класична й сучасна. Щоправда, найбільше стелажів захопили детективчики, фантастика й любовні сльозогінні романи – саме ці жанри найпопулярніші серед київських молодих книгогризів. Ах, які вони, одначе, сентиментальні!.. По секрету прихильникам укрсучліту: у «Молодій гвардії» достолиха книжок сучасних письменників, кажуть, це найбільший фонд з художньої і сучасної писанини в столиці.

IMG_0075

Щодо науково-популярних видань, то їх потрошку з усіх галузей знань, крім вузькоспеціалізованих. Кому з школярів чи студентів не вистачає підручників і грошей на купівлю навчальних видань – у бібліотеці можна їх взяти напрокат (домовившись про час повернення). А ще є відділ «Мистецтво» зі старезними й не дуже, рідкісними й суперілюстрованими книжками про образотворче мистецтво, живопис, архітектуру, музичну історію і всяке-всяке.

Пошук здійснюється – увага! – без купи формулярів, запитів й інших папірців тимчасового використання. І непотрібно чекати 7 замовлених книжок, з яких тобі принесуть одну через 9 днів непарного тижня наступного місяця, а потім ще 3 години стовбеніти в черзі, щоб зробити втридорога ксерокс омріяного абзацу! Варто тільки записатися у бібліотеку, заповнивши анкету (NB! – не забути принести паспорт чи студентський квиток, свою фотопику; якщо менше 16 – привести за руку батька-матір).

Після офіціозу із записом, отриманням читацького квитка можна вільно ходити між стелажами й копирсатися у них, зайти в електронний каталог – і в такий спосіб знайти видання. Якщо ритуал пошуку чомусь не вдається – не соромитись запитати у бібліотекарів: вони вічно не зайняті й знають, де та книжка зарита.

Якщо потрібне видання на руках у когось із читачів, то працівники записують ваш телефончик, і як тільки книжка повертається у бібліотеку – вам телефонують і повідомляють. І це ще не все! Якщо потрібної книжки таки ніде немає, то працівники самі зв’язуються з іншими книгозбірнями, де вона є, й перенаправляють туди читача.

Читання передусім проходить у комфортній читальній залі: там видають рідкісні видання. Книжка потрібна на довше – її законно можна взяти на 2 тижні додому, залишивши грошовий заклад. Термін необхідно продовжити: приходьте й кажіть! Інакше – за кожен день «неповернення» книжки – штраф у розмірі 1 гривні (за тиждень може набігти ціла шоколадка).

Копіювання вершиться у коридорчику за допомогою ксерокса. Також до вашої ласки – послуги платних сканера, принтера, факса.

Додаткові ритуали Наявний халявний Інтернет (1 година – 5 гривень). За бажанням дозволено скористатися ритуалом «Нічний абонемент» і провести з рідкісною книжкою, забравши її із читальної зали, цілісіньку ніч. Ммм… Можна замовити собі індивідуальний підбір книжок. Щодо їсти-пити-голосно говорити, то таких ритуалів ще не ввели. Поблизу гарних кафе теж немає. Часом проводять різні урочистості, телемости, тематичні виставки, акції.

Типовий читач поділяється два види. Перший – читач віком 16-25 років, загружений навчанням, кількома роботами, активний, пребагато читає науково-популярної і художньої літератури. Другий – нічим не цікавиться, рідко приходить у бібліотеку, улюблене чтиво – любовні романи й детективи, які зазвичай не повертає (певне, страшенно до вподоби), змінює телефон, щоб не доставали.

Буккросинг – контакт увімкнуто. «Читомо» залишили там книжки. Шукайте й читайте!

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. ria
    30.10.2009 в 9:16 pm

    Приємний спогад про цю бібліотеку. Вже виросла з віку ваших читачів, але… раджу всім молодим там бути… Велика вдячність керівництву і всім співробітникам. МОЛОДЦІ!!!! Наснаги і гарних читачів )))

  2. Микита я!
    20.12.2009 в 9:31 pm

    я там ще не був,але ж так хотілось залишит цей от другий коментар. і от 🙂

  3. irkopupirko
    20.12.2009 в 11:28 pm

    Мабуть, ви були на нашій презентації?)

  4. Бродячий Виски
    24.12.2009 в 2:08 pm

    отдел искусств – the best!
    библиотека – респект и уважуха:)
    часто прихожу сам и с фрэндами. и Вам очень советую, не пожалеете! всем хелло и удачки!))

  5. Laross@
    25.12.2009 в 10:59 am

    Прівіт усім шанувальникам мистецтва!!!
    Часто буваю у відділі мистецтв на пр. Повітрофлотський, 10.
    Чарівні працівники, завжди привітні і люб’язні. Завжди знаходять потрібну інформацію для моїх робіт.
    ЩИРО ДЯКУЮ ВАМ ЗА ВАШУ ТУРБОТУ ПРО НАС СТУДЕНТІВ!!! :-)))

  6. Оксана Хмельовська
    27.12.2009 в 11:16 am

    дивлячись на кількість відгуків – просто не могли не написати про відділ мистецтв)))

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe