Читомо > головна, низ > Бібліотека Фундації ЦСМ

головна, низ

Бібліотека Фундації ЦСМ

28.04.2010 0 Автор:

Вид: мистецька бібліотека

Клас: зібрання видань із сучасного мистецтва «неприбуткової неурядової організації, що прагне бути комунікатором між сучасним візуальним мистецтвом та актуальними суспільними процессами».

Назва: Фундація Центр Сучасного Мистецтва

Місце популяції: вул. Щекавицька, 34, підвал (код на вході – “9”)
Київ 04080, Україна
тел. 044 221 40 49
http://cca.kiev.ua/

[geo_mashup_map]

Період. Бібліотека працює від пн. до пт. – 10:00 -18:00
Для відвідання бібліотеки потрібно попередньо записатися за телефоном.

.

IMG_9467

.

Еволюція. Відлік нового історичного етапу в мистецькому житті Києва пов’язаний із початком роботи Фундації ЦСМ з 2008 року, коли Центр сучасного мистецтва імені Сороса закрився, а проблема підтримки некомерційної високої творчості залишалася на часі. Цю місію представлення актуального мистецтва, що відображає суспільні процеси, та консолідації навколо мистецьких проектів зацікавленої аудиторії здійснює сьогодні Фундація ЦСМ, будучи одним із ключових центрів вітчизняного мистецького простору та ініціатором мистецього діалогу із суспільством.

.

IMG_9459

.

Бібліотека сучасного візуального мистецтва є одним із компонентів, які своєю діяльністю цей діалог активно підтримують. Адже без теоретичного осмислення повністю осягнути явища сучасного мистецтва, погодьтеся, важкувато, тим більше – простежити його в контексті світових мистецьких практик. Культурно розвинутись та критично оцінити українське мистецтво можна на основі найповніших з публічно доступних архівного та бібліотечного фондів, отриманих у спадок від Центру сучасного мистецтва.

.

IMG_9472

.

Простежити еволюцію виду, а загалом і дослідити ситуацію в українському мистецтві протягом останніх 15-ти років, можна спробувати самому. Адже архів, що сформувався за роки існування ЦСМ, документує численні мистецькі прояви в українському художньому просторі від початку 90-х років, є відкритим, і з часом стане доступним онлайн.

.

IMG_9471

.

Асортиментність. Бібліотечне зібрання є унікальним як за тематикою, обсягом, так і за географією видань. Наприклад, за останні роки воно поповнювалось книгами про сучасне мистецтво Канади, що їх привозили гості. Це – кілька товстезних альбомів, в яких охоплене канадське мистецтво від початку ХХ ст. до сьогодні, і, можна сказати, зовсім невідоме в Україні. Традицію дарувати книги до бібліотеки підтримують лектори, дослідники та митці, які приїздять до Києва на запрошення Фундації ЦСМ з різних країн. Найчисленнішою за обсягом є колекція видань з польського мистецтва.

Ділитися літературою зі своїми друзями тут прийнято: у подальшому навіть планують робити дружні послуги – привозити при нагоді книги, які б читачі бажали бачити у бібліотечному зібранні.

.

IMG_9475

.

Більшість періодичних видань виписували спеціально та систематично, таким чином тут назбиралась цікава ретроспективна добірка випусків, скажімо, журналу «PARKETT» (www.parkettart.com) за 4 роки, є тут і добірка «Bilder». В книжковому зібранні представлені також каталоги ключових світових виставок сучасного мистецтва – Documenta, ARS Electronica (www.aec.at), найвідоміших бієнале тощо.

Читати й переглядати все це можна в камерно-кольоровому офісі ЦСМ, а найвиразніші зразки сучасного мистецтва зі сторінок бібліотечних видань дозволяють фіксувати на фотоапарат.

.

IMG_9468

.

Цінова політика. Відвідання бібліотеки є вільним, реєстрації не потрібно, лише просять завчасно попередити про ваш візит.

Пошук. Полиці з книгами відкриті для перегляду, видання розташовані за географічним принципом, по країнах. Створення структурованого каталогу на етапі створення, з часом його можна буде переглянути на бібліотечному комп’ютері.

.

IMG_9464

.

Додаткові ритуали. Основне, що помічаєш, переступаючи поріг офісу ЦСМ, – дружня атмосфера комунікації та творчості. Уникнути осмислення реальних художніх процесів, залишаючись лише спостерігачем або книгогризом, не вийде. Регулярні лекції та відкриті дискусії, виставкові та дослідницькі проекти, які повсякчас провадить ЦСМ, просто не дадуть змогу цього зробити і неодмінно спровокують якщо не на критичну реакцію, то, щонайменше, на діалог із сучасним мистецьким середовищем.

.

IMG_9474

.

Серед найближчих віртуальних проектів Фундації – онлайн журнал «KORYDOR» і архів-дослідження «ЦСМ | 15 років | Архів», що скоро мають стати доступними онлайн.

Зовсім скоро заплановані події і в цілком реальному, більш того, «пряному» просторі Фундації (його створили, перефарбувавши стіни project space в білий колір фарбою з пахучими інгредієнтами – імбірем, корицею і лимоном). Це – періодичні покази архівного відео від початку 90-х, відеопроектів українських художників, фотовиставка в рамках «Білоруської весни».

Типовий читач. Читачі – переважно молоді художники, студенти, дослідники та різна мистецька тусівка. Як зазначають у Фундації, сьогодні їхньою метою є розширення кола аудиторії фахівців і аматорів сучасного мистецтва, запрошуючи всіх «хто знає, розуміє, цінує і хоче дискутувати із сучасним мистецтвом».

.

Настя Денисенко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe