Читомо > Місця > «Bibliotech»: книжки, кислотні крісла і «Нутелла»

Місця

«Bibliotech»: книжки, кислотні крісла і «Нутелла»

05.12.2012 0 Автор:

Креативні кафе, які останнім часом виникають на просторах Києва,  мов гриби після дощу, неодмінно включають у свою концепцію книжки. Кожен подібний простір має свої поважні книжкові полиці, а то й цілі імпровізовані бібліотеки. Далі всіх пішли творці «розумного кафе» «Bibliotech», підкресливши «бібліоскладову» вже у назві.

Місце популяції:

м. Київ, вул. Саксаганського, 120

[geo_mashup_map]

сторінка ВК

сторінка ФБ

тел.(044) 351 1990 

 

Період

Пн.-Чт. 10:00 – 23:00,

Пт.- Нд. 10:00 – 24:00

Історія

«Bibliotech» народився цього літа, найперш завдяки директору та головному ідеологові закладу Дмитрові Мужуку. Офіційний сайт місця тлумачить концепцію як поєднання книг, які можна придбати чи почитати за кавою просто там, і технологій – від безпровідного інтернету до різноманітного обладнання.

Книжки на початку існування розумного кафе збирали колективно, зокрема важливу роль відіграли Антон Фрідлянд та  Микола Моісеєнко, журналісти, бібліофіли й друзі закладу, чиї запаси склали основну частину стартової бібліотеки Bibliotech.

Асортимент

Насправді, суть «Bibliotech»  усе-таки більш не в книжці, а в конструюванні самого себе, у саморозвиткові відвідувача цього кафе. Звісно, це неможливе без книжок. Останніх тут більш, ніж удосталь. Тематика – якнайширша, однак переважно це бізнес, психологія, саморозвиток і дизайн. Чимало цікавого, нового, частенько такого, що не завжди дозволиш собі придбати на Петрівці (а то й просто там не знайдеш). Крім того, видання практично всюди: на спеціальних полицях, їх можна знайти в усіх зонах кафе, за винятком хіба що кухні.

Українська книжка, на жаль, відверто пасе задніх у просторах «Bibliotech»: довелось трохи поблукати залами, щоб знайти таку. Зокрема при поверхневому огляді місцевих полиць трапились тільки книжки  видавництв «Факт», «Книжковий клуб» та серія «Коллекция мирових бестселлеров» від «Аргументы и факты».

Чимало полиць зайнято під старі книги найрізноманітнішої тематики: від жіночих романів до «Довідника наказів і директив Міністерства оборони України».  Усюди також вистачає різноманітних журналів: суспільно-політичних, науково-популярних, глянцевих, ділових, дизайнерських тощо. Як зауважують адміністратори, молодь у залах «Bibliotech»  усе-таки можна частіше побачити за журналами, аніж за книжками.

 

Цінова політика

Серед основних і найсуттєвіших недоліків – досить високі ціни: наче близькі до типових, але чомусь позиціонуються як демократичні. Для довідки: за першу годину – 36 грн., з другої – по18 грн. Діапазон цін на книжки в межах від 50 до 300 грн.  Як зізнаються адміністратори кафе, зазвичай народ не цікавлять бестселери, на які можна натрапити будь-де. І замовляють, і купують зазвичай книги рідкісні для наших книгарень.  Серед українських, які можна придбати тут, давно знайома «Notre Dam D’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій» від Оксани Забужко коштує 100 грн. (для порівняння, книгарня «Є» пропонує її за 72 грн.).

Наразі творці закладу думають над організацією замовлень на книги через соціальні мережі або через сайт. Так буде значно простіше дізнатися, що ж саме хочуть читати, а головне – купувати, відвідувачі «розумного кафе».

 

Читання

Загалом «розумне кафе» важко назвати місцем для затишного читання, однак це аж ніяк не належить до їх недоліків. Уся атмосфера надихає на процес творчого мислення, активізує та підбадьорює. Навіть під час релаксу десь, наприклад, у кислотно-жовтому кріслі в цьому місці, здається, голова не може не працювати, не думати. А де ж іще думати, як не в бібліотеці!

Додаткові ритуали

Якщо говорити про кафе загалом, то найперше, що його вирізняє з-поміж інших – дизайн приміщення від братів Володимира та Олександра Юдіних. Він скоріше подібний на офіс просунутого креативного агентства: контрасти, кричущі кольори лаунж-зони, фотоколажі й розписи, меблі всіх кольорів веселки… Коротше кажучи, в перші хвилини треба просто призвичаїтись. Але згодом розумієш, що такий кольоровий вибух, який неочікувано гармонійно уживається на одній не надто великій території, тільки йде на користь процесу мислення і творення. А кількість книжок про креатив, творчість, дизайн тощо тільки підтверджують задум творців «Bibliotech».

Та незважаючи на ціни, на нестачу відвідувачів «Bibliotech»  не жаліється. Іноді навіть від інших відвідувачів ніде сховатись: гамір компаній за x-box’ом чи на диванах чути всюди. А ще найчастіше усіх можна зустріти на кухні, де, кажуть, стоїть легендарна «Нутелла», яку вдається побачити найспритнішим і то – здебільшого вранці. Це ще одна річ, яка відрізняє стандартний їстівний набір кава/чай/печенько  у креативних кафе. А не так давно тут оселився ще й автомат зі снеками.

 

Акції

Буккросинг, який нині метр за метром завойовує простори полиць у столичних «розумних» закладах, просто не міг обійти «Bibliotech». На книгах, які можна обміняти, стоїть спеціальна наліпка від кафе. Коли людина хоче взяти участь в буккросингу, звертається до адміністратора. Той, у свою чергу, слідкує, щоб обмін був рівноцінним: за цінністю, станом, новизною книжки тощо.    

У «Bibliotech» проводиться велика кількість різноманітних подій та заходів, серед яких літературні вечори, бізнесові та психологічні тренінги й лекції. Що ж до книжкових подій, то тут презентували проект «Knigli», проходять зустрічі з авторами різних книг, а також першого в Україні ЛітMeetup’у – зустрічі-обговорення книг та авторів з літературними експертами.

 

Типовий відвідувач

Статус «розумного кафе», як кажуть, ніби натякає на свого типового відвідувача. Зазвичай це або спрагла до всього нового, цікавого і яскравого студентська молодь, або активні молоді ділові люди, бізнесмени, лідери, далекі від снобізму й близькі до креативної роботи головою. Тут можна як і втекти від буденної роботи – просто впасти за чашкою кави й книжкою, так і набратись чогось нового в ході зустрічей чи майстер-класів. Народ тут як відривається за настільним футболом чи ігровою приставкою, так і зосереджено обговорює бізнес-план на тлі стандартної картинки «Безтурботність» від Windows.

Олена Поціпух

Світлини Ігора Карпова та

взяті з соціальних мереж «Bibliotech»

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe