Читомо > Інтерв’ю > 75 років "Перченому" ілюстратору

Інтерв’ю

75 років "Перченому" ілюстратору

27.05.2010 0 Автор:

Нещодавно в київському Будинку художника відбувалася виставка карикатур та ілюстрацій Радни Сахалтуєва. Експозиція була приурочена до ювілею   автора –  15 травня народному художникові України, мультиплікатору, книжковому графіку виповнилося 75 років.

.

7radna2.

На жаль, у залі не було людини, яка б могла розповісти про представлені роботи. І здогатуватися, де архівні ілюстрації з журналу „Перець”, де книжкова графіка абощо відвідувачі мали самотужки. Та зрештою, як казав Ґадамер, „розуміння тексту є невіддільним від саморозуміння інтерпретатора”. Кожен сам уявляв, що розповідають мальована історії на стендах.  А виставка стала доброю нагодою, аби пригадати творчість художника.

Радна Сахалтуєв народився в бурятській столиці Улан-Уде, навчався у Московському ВДІКу (за фахом – художник мальованого кіно). Піся закінчення приїхав до Києва на щойно створену тоді мультиплікаційну студію при „Київнаукфільмі”. Він – художник-постановник відомих мультфільмів „Пригоди капітана Врунгеля”, „Лікар Айболить”, „Острів скарбів”, „Аліса в країні див”. Співпрацював із журналом „Перець”, видавництвами „Веселка”, „Молодь”, „Ранок”, „Самовар”. Нині  здебільшого ілюструє книжки.

.

54a74994596fa7.

Подивитися книжкову графіку Радна Сахалтуєва можна на сайті „Читанки” (chytanka.com.ua) – дитячої публічної он-лайн бібліотеки. Там є 14 книжок із його ілюстраціями, виданих „Веселкою” і „Молоддю”.

Ілюстрація до казки “Все – як насправді”:

.

4vse-jak-naspravdi.

До казки „Хитрий Байбурак”:

.

3hyrryi_bayburak.

До казки „Зимівля звірів”:

.

6zymivlja-zviriv.

Ірина Жданова

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe