Читомо > Місця > Збереження вітчизняного репертуару дитячих книжок

Місця

Збереження вітчизняного репертуару дитячих книжок

12.12.2009 2 Автор:

Вид книгозбірня

Клас дитяча книгарня

Назва Національна бібліотека України для дітей

Місце популяції

м. Київ, вул. Бауманська, 60
Їхати від станції метро «Нивки» автобусом № 47
Затишний, тихий район. Поряд – Сирецький парк, юнацька футбольна школа «Динамо», приватний сектор, резиденція посла Лівії, трохи далі – «Експоплаза».

[geo_mashup_map]

Період

Щодня – 9.30 до 18.00 в літній період
з 8.30 до 17.00 у зимовий
субота – вихідний день

Еволюція

Книгозбірня була заснована 1967 року. 1978-го переїхала у нове приміщення, збудоване за спеціальним проектом. З жовтня 2003 року бібліотеці надано статус національної. Її фонди нараховують близько 440 000 примірників книг, журналів, грамзаписів, компакт-дисків, діафільмів і кінофільмів.

_

Асортиментність

Головне завдання бібліотеки – збереження і популяризація дитячої літератури, яка коли-небудь видавалася в Україні. Для цього в структурі закладу створено фонд обов’язкового примірника, метою якого є якнайповніше збереження вітчизняного репертуару дитячих книжок. У фонді рідкісної книги знайдете понад 17  одиниць зберігання – книг і періодичних видань для дітей.

У бібліотеці розмежовані відділи літератури для учнів 1-4 та 5-9 класів, тобто для молодшого та середнього шкільного віку.

Також є відділи мистецтв, організації дозвілля і гурткової роботи, довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування читачів, науково-бібліографічної роботи. Бібліотека проводить дослідження і результати своєї науково-дослідної і методичної роботи публікує у власних виданнях.

_

Пошук

Для дозволу на користування послугами бібліотеки потрібно мати документ, який би свідчив про твоюособистість. Дітям від 5 до 15 років треба приходити з паспортами батьків. Студентам достатньо мати студентський квиток. Загалом реєстрація проста і швидка: Вас вносять у базу – і користуйтеся книгами без усіляких там контрольних листків і перепусток, які інколи неприємно діють на нерви і свідомість.

Є ще електронний каталог бібліотеки, в який занесені книги з 1993 року. Він поділений на логічні бази даних. Працівники бібліотеки постійно розширюють можливості пошуку книг шляхом створення двомовного політематичного тезаурусу, тобто присвоєння кожному документу бази даних тематичних рубрик.

У покажчиках представлено списки найкращої літератури українською і російською мовами з фондів бібліотеки. Кожний список супроводжується відсканованою ілюстрацією, що враховує психологію сприйняття тексту дитиною. Електронний каталог дуже спрощує пошук. Він можливий через сайт бібліотеки: http://www.chl.kiev.ua/Default.aspx?id=4527.

Тут же працює бібліографічна довідка – відповідь на запит пошуку літератури за різними галузями знань: http://www.chl.kiev.ua/Default.aspx?id=3873.

Дорослі запросто можуть знайти тут художню літературу ( і сучасну також): несподівано багатоманітний фонд, і книги можна брати додому під грошову заставу (в середньому 20 грн).

_

tttt

_

Популярність

Послугами бібліотеки щороку користуються більш ніж 18 000 дітей і фахівців у галузі дитячих книги й освіти. Вона є центром організації дозвілля дітей міста Києва.

Читачам до вподоби спеціалізований відділ мистецтв, у якому зосереджена відповідна література, а також аудіовізуальні матеріали.

_

Додаткові ритуали

Важливо, що навколо бібліотеки гуртується молодше покоління, яке не тільки послуговується її багатими фондами, а й бере участь у різноманітних гуртках, які діють при ній. Серед них – безплатні читацькі об’єднання за інтересами: ляльковий театр, драматична студія, гурток шанувальників українського мистецтва “Джерельце”, літературна студія, гуртки м’якої іграшки “Фантастична голка” і народного співу, казкова вітальня “Приходь у казку”, етнографічна студія “Мандри”, лекторій “Кіноман”, студія “Чарівний пензлик” тощо. За такою програмою бібліотеки можна з радістю говорити про велику її роль в культурницькій освіті дітей та юнацтва. Такі осередки можна перерахувати на пальцях руки, і серед них книгозбірні відіграють  важливу роль. Якщо, звісно, таки справді орієнтуються на сучасних дітей.

_

Типовий читач

Це діти від 5 до 15 років. Та зрідка – це дорослі та студентство.

_

Олексій Гавриленко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. tivasyk
    14.12.2009 в 3:10 pm

    > м. Київ, вул. Баумана, 60
    поправка: вул. бауманська, 60 (див. мапу).

  2. Оксана Хмельовська
    15.12.2009 в 2:35 am

    ага, вже поправили

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe