Читомо > Новини > Відкриті майстерні «IZONE» — приходь і створюй

Новини

Відкриті майстерні «IZONE» — приходь і створюй

07.09.2015 0 Автор:

Якщо ви хочете зробити гравюру, вирізати фігурку з дерева, надрукувати кілька світлин у фотолабораторії і макет на 3D-принтері, вам не знадобиться витрачати час на пошук студій і маршрутів між ними. Усі ці задуми відтепер можна втілити під одним дахом — у майстернях креативного ком’юніті «IZONE». «Читомо» побувало на відкритому дні в рамках «IZONE MEMBER DAY» і дослідило можливості для творчості.

«IZONE» зручно розташований неподалік від станції метро «Тараса Шевченка», на території суднобудівного заводу. Засновник кластеру — фонд «Ізоляція», що має досвід успішного освоєння індустріальних територій для креативних ініціатив. Творчі студії відкривалися в цьому місці поступово, працюючи в режимі майстер-класів та освітніх програм, а з 5 вересня у IZONE почала діяти система абонементів, що дозволяє працювати з обладнанням в усіх майстернях і втілювати власні проекти.

_MG_5459

Наразі в «IZONE» працюють два поверхи: на одному – галерея і лекційний простір, а на іншому «зона дії» — майстерні IZOLAB, Photolab, літографічна студія і шовкографія, що відкриється незабаром, і «студія 1» – багатофункціональна лекційна зала, а от майстерня для роботи з деревом, що також входить у систему IZONE, знаходиться неподалік. У день відкриття відвідувачі мали змогу побувати на бліц-воркшопах в усіх майстернях, надрукувати фотографії та ліногравюри, побачити виставку «Architecture Ukraine», погортати і придбати видання лімітованих накладів.

_MG_5514

_MG_5468

_MG_5502

Помітна відмінність простору «IZONE» від інших коворкінгів — акцент на прикладному вимірі, можливість працювати з інструментами й «матеріалізувати» свої проекти. Серед відвідувачів було багато людей, що цілеспрямовано прийшли до певної майстерні, тож кожен із напрямків має свою аудиторію. Зі спеціальних подій найбільший інтерес викликали художня сесія малюнку з натури, IZOLAB – перший український фаблаб і книжковий стенд малих видавців і самвидаву, де були представлені лімітовані книжкові і журнальні наклади незалежних видавництв, студентські проекти, закордонні художні видання — усе те, що не знайти в книжкових магазинах.

_MG_5476

_MG_5490

Для поціновувачів офортів і гравюр з’явилася можливість створити власні відбитки в літографічній майстерні, заснованій випускниками кафедри графіки Політехнічного інституту. У день відкриття в студії пропонували надрукувати ліногравюри, а вже з наступного дня майстри показуватимуть, як вирізати штампи, обирати фарбу і створювати власні гравюри. Як розповіла майстриня Аліса, відвідувачі зможуть випробувати літографію, монотипію, гравюру на пластику, а також kitchen lithography. Остання — нова техніка, що виникла 2012 року. У процесі «кухонної літографії» використовуються підручні засоби, які є на кухні — масло, фольга, «Кока-кола», і на звичайних матеріалах, що є в кожному магазині, можна зробити відбитки, навіть у кілька кольорів. Також у майстерні можна придбати друковану графіку ручної роботи.

_MG_5464

_MG_5452

_MG_5481

Формат простору «creative community», за словами організаторки заходу Саші Ковальової, «Ізоляція» випробувала ще в Донецьку, тоді, кілька років тому, це був проект «креативная деревня». Тепер і в Києві: «Ми розвиваємо маленькі крафтові та діджитал стартапи. У Європі ще 30 років тому держави вкладали гроші в креативну індустрію і зараз вона приносить великі прибутки. В Україні подібний проект підтримує поки що тільки фонд «Ізоляція». Якщо ти творча людина і хочеш відкрити свій проект — можеш прийти до нас і ми допоможемо розвиватися».

Платформа «Ізоляції» відкрита для різних культурних ініціатив, зокрема й літературно-видавничих. Тож цілком можливо, що в просторі «IZONE» відбудеться літературний фестиваль або оселиться палітурна майстерня, адже головне — креативна ідея.

_MG_5541

Кластер креативних мануфактур «IZONE» розташований за адресою вул. Набережно-Лугова, 8. Абонемент на один день коштує 100 грн, на сім днів — 450 грн, на місяць — 1000 грн. У вартість абонементу входить можливість працювати в усіх майстернях і використовувати обладнання — лазер, 3D-принтер, плотер, фотозбільшувач, сушильний агрегат, офортний станок, золотильний прес та інші інструменти.

Фото авторки

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe