Читомо > Новинки до Форуму видавців–2017 > Нон-фікшн > Леся Українка. Листи: 1898–1902

Нон-фікшн

Леся Українка. Листи: 1898–1902

18.08.2017 0 Автор:

Леся Українка. Листи: 1898–1902?;?упоряд. Прокіп?(Савчук)?В.?А.?—? Київ : Видавничий дім «КОМОРА», 2017.?—?544 с.?—?іл.?—?(Серія «Persona»)

П’ять років на межі століть, за які у житті поетеси сталося так багато. Вона долає хворобу, натхненно пише й перекладає, тяжко переживає смерть коханого Сергія Мержинського, наснажується ніжною дружбою Ольги Кобилянської, відданістю Климента Квітки, незмінною підтримкою рідних. Спілкується з письменниками, артистами і політиками, багато подорожує — часто вимушено, а проте радо, вчить італійську, намагається здобути фінансову незалежність, бере на себе роль родинного миротворця, нарікає на виснажливість закупів за кордоном і грубість російських туристів, шиє собі одяг і виписує книжки з європейських бібліотек… Яскрава картина fin de si?cle, якою її побачила блискуча інтелектуалка з української аристократичної родини, ненароком написаний геніальний роман у листах.

Ціна: 250 грн

Поки я по шпиталях лежала, мама збудувала тут хорошу хату, де могли б мої приятелі з усього світа зміститися. Околиця тут гарна, горизонт широкий (після камьяного Берліна я вмію се шанувати), людей не занадто багато, може Вам здасться й за мало. Будемо човном плавати і просто руками, коли вмієте; будемо читати, розмовляти, я буду Вам грати Шумана і Шопена, яких Ви, здається, дуже любите, окрім того україньських пісень массу у власній транскрипції, вільній від контрапункту і всякої теорії. Мої сестри (їх у мене три) покажуть Вам всю околицю, побачите вже таку Україну, що «украінійшої» й нема. Гойдаючись в гамаках попід дубами, прочитаємо Ваші нові твори, а мої хіба старі, бо нових тим часом дасть Біг. Ви може що нового тут напишете, лісовий гомін може навіє на Вас нові мрії та думки. Наша хата оточена лісом, а нижче по річці ліс ще більший, не смерековий, правда, а мішаний, але темний і гарний.

Я не буду наганяти на Вас сум, бо я в житті більша оптимістка, ніж в своїй літературі.

(До О. Кобилянської, 9 (21).VII.1899)

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe