Читомо > Новини > Видавничі фестивалі весни

Новини

Видавничі фестивалі весни

03.04.2013 6 Автор:

Як ми вже повідомляли, видавничий фестиваль Штурмові загони Ґутенберга, що в часи нашої юності три роки поспіль проходив у стінах Інституту журналістики КНУ, завершив своє існування. Проте сталося диво — цієї весни з розривом у місяць відбудуться одразу два студентські фестивалі – Видавничий нон-стоп та Фестиваль молодих видавців і редакторів.

З одного боку, візьмемо на себе сміливість назвати їх реінкарнаціями Ґутенберґівського дійства, а з іншого — можемо заявити про їхню цілковиту самостійність. І це неймовірно, адже саме цей студентський рух і був метою всіх читомівських фестивальних активностей. До речі, кожен з фестивалів знайшов для себе власний формат.

 

Видавничий нон-стоп

11-12 квітня у Київському національному університеті культури і мистецтв (Інститут журналістики) на вас чекатиме Перший видавничий нон-стоп.

Мета Видавничого нон-стопу – в інтенсивному режимі дати якомога більше корисних і цікавих знань тим, хто має у цьому потребу (професійне зростання журналістів, видавців, дизайнерів, верстальників, художників тощо). «Коротше кажучи – прокачати левел», – говорить одна з організаторок.

rsz_2908976_535962249779757_1809036637_n

Насичену програму дивимось тут, а хто не схотів тицяти на лінк, лише скажемо, що серед основних подій – безпрецедентна акція «Повернення книг господарям», зустріч анонімних письменників, парад ідей у форматі pi, приїзд майстерні Гачі Прічі з друкарським врстатом, майстер-класи з каліграфії та книжкового естампу, а також психологічні тренінги від Олександри Мосюндзь, літературна та кіно- ночі, а окрім цього – багато (справді – багато!) іншого.

Серед тих, хто збирається стати безпосередніми учасниками події, у програмі зокрема вже зазначені Андрій Кокотюха, Юрій Пероганич, Лєра ЛаудаДмитро Лазуткін, Павло Коробчук, Ольга Верменич, Павло Салига.

Організатором акції стала Катерина Шедель, колишня студентка Інституту Журналістики КНУ, а нині КНУКіМа разом зі студентами одразу двох цих вишів. Ще кілька років тому вони організовували Штурмові загони (зокрема це Настя Зелінська, Маша Задорожна (до речі, автор сайту), Настя Маршаніна, Віка Лупенко), а цього разу взяли ініціативу у свої руки (хто був минулого року на «Ночі в книгарні» — її влаштовували саме Катя Шедель і Настя Маршаніна).

Нон-стоп, здається, розгорнувся у небувалому для студентських акцій масштабі. Вперше в «історії видавничих фестивалів» спонсором події стали не студенти, а інститут. За словами організаторів, усі витрати покриває КНУКіМ, а точніше Кафедра видавничої справи і мережевих видань: «І це правильно, адже це класний піар для будь-якого навчального закладу!» – говорить Катя.

Фестиваль пранується як акція професійного характеру і розпланований секційно: «У нас чітко розподілені заняття на день-вечір-ніч. Вдень відбуватимуться навчальні сесії, увечері – open-air концерти, вночі буде кіно і література», – розповідає про плани на ці два дні організатор.

Сайт Видавничого нон-стопу і всі подробиці: http://vydnonstop.in.ua/

Адреса: аудиторії в ІЖіМВ, вул. Щорса 36а

 

 

Фестиваль молодих видавців та редакторів

Другим номером весняної програми 16-17 травня стане Фестиваль молодих видавців та редакторів. Його організаторами виступають студенти Інституту журналістики КНУ.

Мета фестивалю – благодійна.

І цього разу це ініціатива кафедри видавничої справи та редагування, де студенти будуть захищати фест як дипломний проект. Наскільки нам стало відомо, за півтора місяці до старту фестиваль вже має два характерні вектори: благодійність та «фешн» (в програмі, яка ще не набула остаточного вигляду, уже фігурують відомі фешн-редакторки жіночих глянцевих журналів).

Проходить захід у підтримку дитячого онкологічно відділення Інституту раку. За словами однієї з організаторок, Анастасії Загребельної, «фестиваль вирішили проводити, тому що хочемо себе випробувати і хочеться, щоби про ВСР (студентів кафедри видавничої справи і редагування – ред.) говорили, і не вважали нас занудними)». 

Впродовж фестивалю буде вестися збір книг – для того, аби сформувати бібліотеку в Інституті раку. Також відбудеться багато заходів по збору коштів, зокрема блошиний ринок та літературно-кулінарний вечір в «Коза-Дереза».

rsz_259971_10200900558826408_1071978001_n

Перша «передфестивальна» подія відбудеться уже днями, 8 квітня – літературно-кулінарний вечір проведе Ірина Славінська. Вартість квитка – 100 грн. Усі отримані кошти будуть передані онкохворим дітям. Основні ж події відбуватимуться в середині травня в стінах Інституту журналістики.

Адреса основних заходів Фестивалю: аудиторії ІЖ КНУ, вул. Мельникова 36/1

—————————————————–

На фоні цих весняних подій, ми згадуємо щасливі дні проведення Штурмових загонів Ґутенберга і дивні наслідки, до яких нас  привів цей фестиваль (вступи до інститутів, нові цікаві проекти і працевлаштування, знайомство та подальша робота з чудовими талановитими людьми, і навіть подекуди заміжжя))).

Згадуємо – і щиро радіємо, що цей початок знайшов своє продовження в нових проектах. Бажаємо організаторам обох фестивалів цікавого досвіду та лише позитивних змін! Будемо слідкувати за подіями – чекайте на наші звіти.

P. S. Як це було – Штурмові загони Ґутенберґа 2010-2012 http://www.facebook.com/Shturmovi.zagony.Gutenberga/photos_albums

 

 Іра Батуревич

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. В.Ч.
    03.04.2013 в 5:14 pm

    дівчата-читомівці молодці!=) започаткували формат молодіжних видавничих фестивалів!=)

  2. JR
    03.04.2013 в 5:56 pm

    діздаю, пдакать іді сміяца

  3. ZNastka
    03.04.2013 в 8:40 pm

    JR, думаю, варто прийти подивиться))

  4. Катерина Бруєвич
    03.04.2013 в 8:50 pm

    так завжди: як зробиш щось класне, зразу купа наслідувачів)
    тож напевно варто ПИШАТИСЯ!

  5. JR
    04.04.2013 в 1:41 pm

    думаю, не варто)
    але я радію, що життя вирує! ну радію, чесно.

  6. irkopupirko
    06.04.2013 в 7:34 pm

    ну, думаю, ми прийдемо дивитись! Недочекаюсь

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe