Читомо > uncategorized > Отже про обкладинки

uncategorized

Отже про обкладинки

11.11.2013 1 Автор:

Отже, хочу декому дещо пояснити. Був у мене друг, який шастав по закордонних книжкових сайтах, видивляється там обкладинки і потім викриває наших шановних видавців, що все в них не так. Видавці його потім лають і верещать на нього в ФБ, я лаю його приватно, але він невблаганний, він за цивілізований ринок. Ну, ринок так ринок. До того ж цивілізований. Я — за.

Один з улюблених його прикладів перед вами. На фото — результат.

book

А ось за цим лінком можна подивитися, як це робилося.

5434143240_98456d319a_z

Дуже захопливий процес. Але ж ринок цивілізований — за все треба платити, тож я вирішив прикинути, скільки обійшлося б виготовлення такої обкладинки в наших конкретних умовах. Навіть без роботи дизайнера власне обкладинки, вона включена вже у звичайні витрати видавництва, про які теж буде згодом. Ціни я шукав в інтернетах простим гуглінням.

Отже,
1.    Акваріум 450 літрів – 1660 грн.
2.    5 моделей іграшкових кораблів для затонулих суден на дні  — 150 грн х 5 – 750 грн.
3.    Послуги акваріуміста – 200 грн.
4.    Оренда фотоапарата Нікон на добу – 300 грн.
5.    Оренда фотостудії – 400 грн.
6.    Послуги фотографа, студійна зйомка 250 х 8 — 2000 грн.
7.    Ширококутовий об’єктив, оренда – 250 грн. доба
8.    Оренда айсберга — ?
9.    Комп’ютерна обробка — ?

Всього 5560 +?

Тільки моя безмежна віра в те, що в дизайнера ліцензійний софт утримала мене від включення в суму вартості ліцензійного українського Фотошопу  3435 грн., який прямо згадано в тексті про «зйомки обкладинки» Але хай йому грець, 5500 теж гарна цифра.

А ось тепер теж на око прикинемо бюджет абстрактної середньо-статистичної книжечки під цю вже готову обкладинку.

Типовий наклад української книжки зараз  складає 1000 примірників. Кілька років тому був 2 тис., але скоротився в силу низки причин.

Середня ціна одного примірника, яку я отримав як середнє арифметичне цін 90 книжок в зниклій книгарні Емпік, — близько 30 грн.

Отож весь наклад — 30000 грн в книгарні. Віднімаємо торгову націнку — маємо видавничу ціну близьку до 16600 грн. Ось з цих грошей і…

Але чекайте, треба відняти витрати на власне друкарню. При такій багатій обкладинці якось не хочеться економити на папері та інших складових, до того ж вартість друку залежить від кількості сторінок книжки. Пальцем в небо, нехай буде 250 сторінок, тверда оправа (мій друг наполягає саме на такому терміні) і собівартість гривень 8 за примірник, що виглядає
правдивим і оптимістичним.

Залишилось 8600 грн маржі видавництва, в яку між тим, входять послуги додрукової підготовки — редактура, коректура, верстка, книжковий дизайн (знову ж таки) . Ринок цивілізований за умовами задачі, торгуватися за кожну копійку не варто, в нашій уявній книзі ми вклалися в за всі ці роботи в 3000 грн.

Маємо 5600 чистого доходу видавництва.

Ну ви вже все зрозуміли, мабуть, але мій друг впертий, і тільки для нього я пишу, що накладні витрати видавництва (аренда офіса, кава редактору, віскі бухгалтеру, поштові марки, доставка і так далі) складають 30-40% відсотків у кожній книжці. Від відпускної ціни видавництва, здається, тобто від 16600 грн — отримуємо ще 5533 грн.

Скільки там на красоти обкладинки залишилося — 77 грн? Твори, креатив на ці гроші!

Ну, я нагадую, що приклад умоглядний, можна зекономити там, сям, обманути (ви ж всі помітили, що я не врахував гонорар автора, ви ж спостережливі), підвищити ціну і зменшили тим самим продажі, але зрозуміло, що бюджету більшості українських книжок ці виверти з басейнами не по кишені. Хіба що от для тих, які видаються накладами вдесятеро більшими.  Нуль справа від усіх цих циферок таки бадьорить. Але продати таку кількість книжок через існуючу систему книгарень можна тільки, якщо автором буде Шкляр чи там Ліна Василівна, чи Люко Дашвар.

Так ось парадокс полягає в тому, що Шкляра та Костенко куплять з будь-якою обкладинкою, і басейни тим паче зайві.

І ось лише тепер про ту низку причин. Ви теж їх всі знаєте. Пірати, шаролюбіє, пишуть усіляку фігню, а голівуд і розробники Енгрі бьордз у Силікон Веллі не сплять — популярність читання падає. Ринку, власне, нема можливості цивілізуватися.

Поки українці не розкуповуватимуть пересічні книжки, не бестселери, накладом 3000 примірників мінімальною вартістю 12 євро (це тіж середньоарифметичні яйця, що в нашому прикладі, тільки В Європах), так воно і буде. Видавці викручуватимуться з усіх сил, і думатимуть на чому зекономити кожну гривню. Я не дизайнер, тож мені здається доречнішим, щоб економили на обкладинках, а не на гонорарах авторам. Всьо.

Сподіваюсь, я нікого не образив і не видав нічиїх таємниць.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Evgeniya Nazarkevich
    13.11.2013 в 6:25 pm

    Якась логіка дивна, чи то вплив пафосного телебачення, чи то звичайна софістика. Очевидно, що пересічний “дизайнер”, навіть закордоном, не купує спеціально для кожної обкладинки купу дорогих речей, а створює зображення з того що вже має. Навіть за посиланням показано як вони самі створювали айсберг, дно і все інше, а не бігали по магазинам, хоча там взагалі спільний проект успішних (а отже фінансово незалежних) професіоналів в кількох різних галузях, і це не те саме, що й пересічна книжка.
    Що ж до видавництв, то навіщо всіх в одну купу? Певна кількість вітчизняних книжок оформлена зовсім не погано, навіть дуже гарно. До того ж, мені доводилось бачити жахливо оформлені книжки, які були оформлені власне їх автором/авторами, а не видавництвом. А коли на твердій палітурці надруковано абияке зображення, скопійоване з інтернету, впізнаване як кадр з дуже відомого американського фільму чи мультику, що не має жодного відношення до змісту книги, та ще й з роздільною здатністю не відповідною до розміру обкладинки (пікселі тирчать) то це цілковитий безлад і несмак. Сумно коли таке штампують хай і по 500-1000 книжок, але проблема поганого оформлення не у відсутності грошей у видавництв, а лінь, безграмотність, відсутність банального бажання створити книгу, яку було б приємно взяти у руки, безпосередньо в того хто їх такими не якісними створює.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe