Читомо > uncategorized > Заходи Форуму видавців, де я кураторка: ландшафт інтелектуалів і жінка у змінному світі

uncategorized

Заходи Форуму видавців, де я кураторка: ландшафт інтелектуалів і жінка у змінному світі

04.09.2013 0 Автор:

Цього року мені якось навдивовижу сильно хочеться на Форум видавців. А все через те, що ювілейний Форум має в програмі величезну кількість розмов на теми, що мене особисто хвилюють. Заходів і розмов багато. Думаю, варто вам самим вибрати собі до смаку щось цікаве тут.  Я ще напишу свій особистий путівник подіями Форуму видавців. А наразі обмежуся дискусіями-круглими-столами, де точно буду сама – з причин участі, модерації чи кураторської роботи.

Це насамперед програма «Жінка в світі, що змінюється» та програма журналу «ШО».

Варто зауважити, що в обох програмах резонують якісь спільні ноти – попри відмінність власне тем для розмов.

Програма журналу «ШО» зосереджена на осмисленні сучасного українського інтелектуального ландшафту. Це розмови про відповідальність письменників та публічних інтелектуалів за свої слова. До чого може призвести необережний статус або твіт? Чи є межа для тих, хто хоче поговорити про «дві України» та поділ на Схід і Захід, які, мовляв, несумісні?

Поруч із цим дуже в унісон звучить дискусія про пошук актуальних фігур сьогодення. Тобто про пошук (віднайдення?) українського героя.

Також це розмова про літературну традицію та її місце в сучасних українських текстах. Хочеться розібратися, хто впливає і чи впливає на наших письменників. Поруч із Шевченком цілком закономірно може знайтися який-небудь Жуль Верн.

Програма «Жінка в світі, що змінюється» так само піднімає теми традиції та сучасності. В результаті виходить поліфонія голосів і досвідів для розмови про найважливіше.

Дуже втішена, що окрему увагу приділили темі історичної пам’яті та жіночих голосів, які цю пам’ять несуть. Впевнена, що Ярослав Грицак змодерує неймовірно цікаву та несподівану розмову.

Так само втішена, що мені як кураторці вдалося організувати три дискусії про три важливі сфери культурного життя – освіту, менеджмент культури, літературу.

Сподіваюся, що нам вдасться розібратися, чому в Україні жінок-вчительок багато, а жінок-міністрів освіти нема. А також – чому менеджмент культури має нотки «обслуговуючої праці»? І ще – хто вона, жінка-письменниця та жінка-літературна-героїня?

Як кураторка добирала до участі насамперед першоджерела – тих, хто може говорити саме про власний досвід… і робити певні узагальнення стосовно стану справ у цілій галузі.

 

Але годі говорити, час відкривати блокноти та записувати.

Мій міні-розклад виглядає так:

сайт

12 ВЕРЕСНЯ (ЧЕТВЕР)

13:00-14:30 Жінка у світі, що змінюється. Круглий стіл “Жінки – менеджерки культури” за участі Ірини Подоляк, Катерини Бабкіної, Ірини Вікирчак, Наталі Церклевич, Олі Райтер. Модерує Оксана Форостина

Кураторка заходу: Ірина Славінська

Місце проведення: Палац Потоцьких ? Голуба зала (вул. Коперника, 15)

15.00–17.00 Журнал «ШО» представляє: Круглий стіл: «Схід і захід разом? Письменники і сепаратизм». Учасники: Андрій Любка (поет, публіцист), Сергій Жадан (письменник, публіцист), Вікторія Наріжна (журналіст, критик), Ірина Славінська (журналіст, критик).

Модератор Юрій Володарський (журналіст, літературний оглядач журналу «ШО»). Місце проведення: «KULT live music club», Львів, вул. Чайковського, 7.

16:00-17:30 Жінка у світі, що змінюється. Історії жінок і жінки в історії – дискусія письменниць. Участь беруть: Йоанна Батор, Сильвія Хутнік, Наталка Сняданко, Віра Агеєва. Модератор Жанна Сльоновська

Місце проведення: Палац Потоцьких ? Дзеркальна зала (вул. Коперника, 15)

17.00–19.00 Журнал «ШО» представляє: Подіумна дискусія на тему «Український інтелектуал у соціальних мережах». Учасники: Юрій Володарський (літературний критик), Євген Глібовицький (експерт із довготермінових стратегій, партнер pro.mova), Володимир Єрмоленко (філософ), Вікторія Наріжна (літературний критик, перекладач), Оксана Форостина, (виконавчий редактор часопису «Критика»), Лінор Горалік (поетка, прозаїк), Юрій Макаров (публіцист).

Модератор Ірина Славінська. Місце проведення: «KULT live music club», Львів, вул. Чайковського, 7.

сайт

13 ВЕРЕСНЯ (П’ЯНТНИЦЯ)

14.00–16.00 Журнал «ШО» представляє: Круглий стіл на тему: «Герой нашого часу. Сучукрліт у пошуках актуальних постатей сьогодення».

Учасники: Юрій Винничук (письменник, критик, публіцист, журналіст), Сергій Жадан (письменник, публіцист), Василь Шкляр (письменник), Андрій Кокотюха (письменник, публіцист, журналіст), Віра Балдинюк (журналіст, критик), Андрій Дрозда (критик).

Модератор Юрій Володарський. Місце проведення: «KULT live music club», Львів, вул. Чайковського, 7.

15:00-16:30 Жінка у світі, що змінюється. Дискусія на тему “Жінка в українській освіті” за участі Лілії Гриневич, Олена Синчак, Олена Галета (Україна). Модератор Тетяна Огракова.

Кураторка заходу: Ірина Славінська

Місце проведення: Наукова бібліотека ЛНМУ ім. Данила Галицького (вул. Січових Стрільців, 6) 14 вересня (субота)

12:30-13:45 Жінка у світі, що змінюється. Історія жінки і жінки в історії. Частина 2: Марія Матіос, Іза Мейза, Наталія Бабіна, Татьяна Толстая. Модератор Ярослав Грицак

Місце проведення: Палац Потоцьких ? Дзеркальна зала (вул. Коперника, 15)

15.00–17.00 Журнал «ШО» представляє: Круглий стіл на тему: «Без ґрунту: чи може українська література зіпертися на європейську романну традицію?». Учасники: Тамара Гундорова (літературознавець, культуролог), Тетяна Огаркова (літературознавець), Ірина Славінська (літературний оглядач), Юрій Володарський (літературний критик), Катерина Бабкіна (поетка, письменниця), Оксана Форостина (журналістка, письменниця), Андрій Курков (письменник), Юрій Макаров (публіцист, телеведучий) .

Модератор Вікторія Наріжна. Місце проведення: «KULT live music club», Львів, вул. Чайковського, 7.

17:00-18:30 Жінка у світі, що змінюється. Дискусія “Авторка і героїня. Жінка в українській літературі”. Учасники Лариса Денисенко, Ірен Роздобудько, Галина Вдовиченко. Модератор Ірена Карпа

Кураторка заходу: Ірина Славінська

Місце проведення: Новий Ноїв Ковчег (вул. Ставропігійська, 9)

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe