Читомо > uncategorized > Записки ЧИТАКИ-клубу: «Усі на борт!» Лобе й Кауфманн

uncategorized

Записки ЧИТАКИ-клубу: «Усі на борт!» Лобе й Кауфманн

29.11.2013 0 Автор:

Привіт, матусі, татусі та їхні читаки! На засіданні молодшої групи ЧИТАКИ-клубу у книгарні «Чулан&Чуланчик» цієї неділі у нас казка «Усі на борт!».

Австрійка Міра Лобе, авторка «Бабусі на яблуні», у дуеті з художницею Анґелікою Кауфманн потішили гарною історією про потоп і те, як допомагати іншим та не вимагати нічого навзаєм.

обкладинка (1)

В історії «Усі на борт!», схожій за сюжетом і структурою на фольклорні казки, особливо «Рукавичку», на дереві опиняється рудо-коричнева кішка. Точніше – на поваленому стовбурі, який хвилі несуть бозна-куди.

Дорогою вона рятує інших тварин, які потрапили у біду і яким не поталанило знайти міцний плавзасіб – кролика у шухляді, мишку у глеку та решту. Допомагає кішка і малим, і великим, і куркам, і лисиці – у біді всі, друзі, вороги та незнайомці, за кішчиною філософією, мають об’єднатися, принаймні на час халепи.

3

Нехай філософи дарують мені «кішчину філософію», одначе героїня Міри Лобе саме цим і зацікавлює, а також вирізняє оповідку з-поміж народних казок та простеньких історій про тварин. Так само як дитина, кішка охоче долучається до гри: своє нещасливе становище (балансування на поваленому стовбурі посеред ріки) вона сприймає як забавку і рішуче вирушає у мандри, уявляючи своє дерево кораблем.

2

 

Завдяки її авторитетові як капітана рятується лисиця, яку, певна річ, ані курки, ні кролик не прагли визволяти. Дуже швидко кішчині демократичні переконання про рівність і цінність кожного індивіда принесли користь усім: саме лисиця запропонувала гребти хвостами, завдяки чому дерево з пасажирами пристало до берега.

Акварельні та водянисті малюнки Анґеліки Кауфманн дуже пасують дощовій історії Лобе про чотирилапого Ноя. Вони по-дитячому трішки неуважні та неохайні: кожен персонаж, звичайно, впізнаваний, одначе, на кожній сторінці намальований дещо інакше.

4

Скажімо, кролик, без сумніву, залишається кроликом, але на одному з малюнків він, без сумніву, коричневий, на решті – сірий, кішка – чи смугаста, чи не дуже. Такі деталі напрочуд цікаво зауважувати читаючи книгу разом із дитиною, за що ми й візьмемося на недільному засіданні молодших читак.

Отож, у неділю об 11. 00 – усі на борт!

Книгу «Усі на борт!» можна придбати за 75 грн. у книгарні «Чулан&Чуланчик», вул. Б. Хмельницького, 16-22.

Погортати і почитати її ви матимете нагоду на засіданні молодшої групи ЧИТАКИ-клубу 1 грудня об 11.00.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe