Читомо > uncategorized > Гроші є. Треба їх організувати

uncategorized

Гроші є. Треба їх організувати

02.04.2014 2 Автор:

Спочатку було ліньки, бо ніколи. Але все-таки вирішив відгукнутися на пропозицію писати такі умовні «блоги видавця», бо раптом це когось надихне. А щоб надихало і з’являлися нові видавництва треба. Бо конкурентів серед існуючих видавців не бачу, а бачу романтиків, з якими займаємося спільною справою – працюємо на українську культуру.

Стараємося видавати хороші українські книжки. Бо якби хотілося лише заробити грошей, то навряд думалось би про книговидання. А раз думається – то вже людина наївна. І прекрасна в своїй наївності.

Детальніше про те, як починати видавництво напишу якось пізніше. А зараз – про нинішній день. Чітку видавничу лінію варто мати, але коли ти ще молодий, то можеш дозволити собі відхилення. Крім того, якщо ти сам ще й поет, то не уникнути сентиментів щодо поезії. І якщо ніхто в світі того генія не збирається видавати, бо поезія не йде, то ти видаси для себе. Щоб мати ту книжку на власній книжкові полиці.

Нещодавно приятелька познайомила з одним своїм товаришем. Він знає Бахмацьку школу поезії, бо сам десь звідти. Любить то і знається з тими поетами. Один з них, а саме Юрій Ананко переклав з іспанської нобелівського лауреата Хуана Рамона Хіменеса. Спеціально для того, щоб перекласти, вивчив іспанську. Це вже багато.

Juan_Ramon_Jimenez

Рамон Хіменс

Книжка Хіменеса називається «Плетеро і я (Андалузька елегія)». Це прекрасна лірична проза. Я собі почитав і захопився. Може, ми не втрачаємо, що ця книжка ще не видана українською, але точно здобудемо, коли видамо. От, цим й збираємося зайнятися. Тим більше, що все складається органічно. Найголовніше – чудово перекладений текст є. А далі – справа техніки. Треба знайти гроші.

platero-y-yo-ramon-jimenez-_MLC-F-2737562069_052012

Ми сьогодні пішли у Іспанське консульство. Нам сказали написати листа чого й до кого ми хочемо. Ми написали і залишили контакти. Протягом кількох днів обіцяли потелефонувати і, ймовірно, запросити на аудієнцію. Наразі я не маю певності, що з цього буде якийсь позитивний результат. Але маю певність, що Літературна агенція «Discursus» Хіменеса так чи інакше видасть.

А йдеться найбільше про те, що треба рухатися. Щось робити. Стукати. Тощо. Якщо хотіти, то на все можна знайти гроші. Я ще не знаю де, але знаю, що вони є у світі, відтак достатньо просто попрацювати так, щоб вони опинилися там, де ти їх витратиш з користю.

Оскільки консульство розташоване на Подолі, то ми були там. Після консульства купили з новим товаришем по булочці. Він – з горохом, а я – з маком і сиром. Сиділи на лавочці і їли, дивлячись на Сковороду. В нього був підбадьорюючий вираз обличчя. Мовляв, молодці хлопці, все добре робите!

Світлина periodistas-es

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 07.04.2014 в 11:07 am

    роздуми:
    1. починати треба не з грошей, а з авторських прав. Атже вони не в “суспільному надбанні”. Щось мене беруть сумніви, що ви знаєте де вони
    2.консульство до фінансування проекту видань не має відношення. Й тому відповідь наперед відома
    3.”ви будете не першими” – http://www.calvaria.org/book.php?isbn=9789666633388

  2. 09.04.2014 в 7:21 pm

    Доброго всім здоровля !
    Ну, сумніви сумнівами, але хто робить – той знаходить.
    Щодо консульства, то там часто буває пан Оріол Нойя, який відповідає за культурні зв”язки. Хлопці правильно зробили, що туди пішли.
    По-п”яте, в кальварійський книзі “Платеро і я”, здається не було.
    І щоб було зрозуміло, що Хіменес цінний не тільки для нас з Вами, а й для Поетів, почитайте краще вірш Миколи Туза :

    Ходить світло між зірками
    стежками звичними-звичними,
    поза вікнами, поза нами,
    поза фіранками фабричними.

    Чай грузинський, болгарська «Стюардеса».
    Біля фільтру – пальці кольору лимона.
    Перечитуємо Хіменеса
    Хуана Рамона.

    А коли прочиняли кватирку –
    бо від срібного диму темно –
    на його мерехтливу зірку
    відпустили свого Платеро.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe