Читомо > uncategorized > Записки ЧИТАКИ-клубу: «Наукові забави» Тома Тіта

uncategorized

Записки ЧИТАКИ-клубу: «Наукові забави» Тома Тіта

07.11.2013 0 Автор:

Привіт, я – організатор щонедільного ЧИТАКИ-клубу у книгарні “Чулан&Чуланчик”. Тут, на “Читомо”, щотижня писатиму для вас відгуки про книжки, які разом із молодшою (дошкільнята) і старшою (від 8 років) групами читатимемо на засіданнях. Членство у клубі вільне, вбрання – звичайне. Більше про нас осьде.

А поки що публікую перші записки ЧИТАКИ-клубу:

Відтепер я знаю, де шукати відповіді на питання «Навіщо мені потрібна фізика?» чи скиглення «Яка ж геометрія нуднааа…». І охоче поділюся з вами: вони – у захопливому посібнику Тома Тіта «Наукові забави».

Том Тіт ілюстрація

 

Артур Ґуд, французький письменник і журналіст, наприкінці ХІХ ст. друкував короткі описи експериментів під псевдонімом «Том Тіт».

Згодом ці надзвичайно популярні у періодиці статті слугували матеріалом для декількох  книжок: збірку «Наукові забавки», яку цього  року перевидали в перекладі російською, Ґуд присвятив синові Жану.

Книга складається з більше як десяти розділів: про досліди з мильними бульбашками, електрикою, рідинами і газами, присвячені оптичним ілюзіям, механічнім пристроям і дзиґам.

ТТ іл2Головне, що випробувати всі ці експерименти можна і треба вдома – з метою розповісти, як застосувати «фізику без приладів, хімію поза лабораторією» Ґуд і писав. Досліди цілком безпечні та, замість реактивів чи спеціального обладнання, потребують усього-на-всього сірників, свічок, пляшок і склянок, трохи паперу, олії або кілька олівців – потроху всього, що знайдеться у кожному домі чи що нескладно і недорого придбати.

Ґудові зрозумілі й чіткі пояснення перебігу дослідів супроводять допоміжні чорно-білі малюнки, які заразом нагадують, що «Науковим забавам» уже більше 200 років!

Отже із п’ять поколінь дівчат і хлопчиків не лише випробували експерименти Тома Тіта, а й зрозуміли, чому вони вдалися.

ТТ іл3

 

Бо ж  автор завжди розтлумачує наукову магію, скажімо, які властивості речовин і фізичні закони.

Видавці радять «Наукові забави» дітям від 6 років, але, гадаю, ця книга здатна пробудити науковий свербіж і жагу якомога швидше взятися до діла і у дорослих, та, за їхньої допомоги, у дітей.змушують сірники тікати навбісіч від шматочка мила або яким чином зварене яйце прослизає крізь вузьке горлечко.

Книгу «Наукові забави» Тома Тіта від московського «Издательского Дома Мещерякова» можна придбати за 165 грн. у книгарні «Чулан&Чуланчик», вул. Б. Хмельницького, 16-22.

Погортати її і спробувати кілька дослідів ви матимете нагоду на засіданнях ЧИТАКИ-клубу у неділю, 10 листопада, у Всесвітній день науки, об 11.00 (молодша група дошкільнят) і о 12.00 (старша група від 8 років).

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe