Читомо > uncategorized > Записки ЧИТАКИ-клубу: «Дивовижний чарівник Країни Оз»

uncategorized

Записки ЧИТАКИ-клубу: «Дивовижний чарівник Країни Оз»

03.04.2014 0 Автор:

Мудрий Читака повертається до свого журналу нотаток і далі розповідатиме про книги майбутніх і минулих засідань клубу.

Навіщо витрачати цілісінький відгук на «Дивовижного чарівника Країни Оз»? Адже досить оголосити: цієї неділі на старшому засіданні читаки-клубу говоритимемо про найвідомішу книгу Лаймена Френка Баума – всі знатимуть, про що йдеться. Адже книга має вже більше, як 100 років, є класикою, перевіреною часом, культурами та поколіннями дітей і дорослих. Крапка.

be-oz-books

І саме тому не пошкодую друкованих знаків на мільйонний відгук про «Чарівника», щоби зненацька не постало цілком логічне питання: а навіщо його читати? Адже всі читали цю книгу. Бодай бачили екранізацію з Джуді Ґарленд чи без неї. Принаймні чули та знають основні події або головних героїв.

unnamed

«Класичність» або «канонічність» не має знеохочувати покоління, яким книгу ще не перевірено, прочитати її знову. І що канонічнішим є тект, то уважніше варто читати. «Чарівник» зазнав удосталь різноманітних інтерпретацій – від суто літературознавчих тлумачень до політичних та економічних. Тим не менше, питання досі постають, і їх, за відсутності автора, адресуємо текстові. Якщо Лиха Чаклунка Сходу, яку Дороті розчавила своїм будиночком, була геть лиха, чому країна її рабів Жувастиків така чистенька, прибрана і на вигляд щаслива (дякуємо за питання добродієві Салману Рушді)? Якщо немає місця, милішого за рідну домівку, навіть коли вона посеред канзаського степу, чого у продовженнях власної історії Дороті назавжди оселяється у Країні Оз?

І саме тому, зі старшою групою читаки-клубу ми будемо вибірково читати та обговорювати «Дивовижного чарівника Країни Оз». Допоможе у цьому переклад книги, зроблений Анатолієм Саганом та проілюстрований Оленою Левською для «Видавництва Старого Лева». Варто відзначити, що перед художницею постало непросте завдання, з яким вона добре впоралася: озираючись або, навпаки, уникаючи попередньої традиції зображення Баумових персонажів у книгах і кінематографі, відтворити своє бачення.

Книга "Видавництва старого лева"

Книга “Видавництва старого лева”

Яким буде наше бачення? Побачимо.

Книгу Л. Френка Баума «Дивовижний чарівник Країни Оз» від «Видавництва Старого Лева» можна придбати за 35 грн. у книгарні «Чулан&Чуланчик», вул. Б. Хмельницького, 16-22. 

Погортати й обговорити її ви матимете нагоду там само на засіданні старшої групи ЧИТАКИ-клубу (від 7 років) у неділю, 6 квітня о 12.00.

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe