Читомо > Без розділу > Реанімація книгарні «Сяйво»

Без розділу

Реанімація книгарні «Сяйво»

08.12.2011 0 Автор:

2 грудня у приміщенні КМДА відбувся круглий стіл, ініційований бюро журналістських розслідувань «Свідомо» та підтриманий комісією з питань культури та духовності, під час роботи якого провідні фахівці книготорговельного бізнесу України оцінювали перші кроки діяльності нещодавно перезавантаженої книгарні «Сяйво». Учасники обговорення намагались сформувати перелік порад для нового керівництва книгарні, що майже не працює з моменту відкриття, з метою збереження іміджу та духу славетного імені «Книгарня письменників “Сяйво”», яка понад 65 років було флагманом вітчизняного літературного руху.

Учасниками події були високоповажні особи: Олександр Бригинець – голова комісії Київради з питань культури та туризму, Олександр Афонін – президент Всеукраїнської асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Михайло Слабошпицький – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, директор видавництва «Ярославів Вал», член Опікунської ради книгарні «Сяйво книги», Ігор Степурін – директор дистриб’юторської компанії «Самміт-книга», Олена Попова – керівник відділу закупівлі книготорговельної мережі «Читай город», Вікторія Руденок – директор з розвитку книжкового магазину «Читайка», Ніна Прибєга – директор державного видавництва «Мистецтво», Дмитро Мойсеєнко – директор видавництва «Арій», Алла Решетнікова – заступник директора ТОВ «Книгарня «Сяйво» та інші.

Серед запрошених на подію, в якості поважних гостей мали б бути присутніми голова КМДА Олександр Попов та заступник голови КМДА Олександр Пузанов, які в першу чергу зацікавлені у розвитку та квітненні оновленої книгарні, але зазначені персони подію проігнорували.

Уже понад місяць приміщення книгарні «Сяйво» (в оновленому варіанті «Сяйво книги»), відібране вже вдруге представниками рейдерів київської влади у його законного власника ТОВ «Книгарня «Сяйво» та помпезно відкрите Олександром Поповим, стоїть майже порожнє від книжкової продукції й, зрозуміло, – від відвідувачів та продовжує притягувати до себе увагу представників ЗМІ та засмучувати книголюбів. І це не дивно, адже другий рік колектив книгарні героїчно намагається повернути собі право працювати на профільній ниві та веде постійний діалог з державними структурами, Судами, ЗМІ та суспільством, намагаючись довести свої юридично обґрунтовані права на діяльність саме в цьому приміщенні (як повідомлялось раніше – Договір на оренду приміщення книгарні «Сяйво» для ТОВ «Книгарня «Сяйво» є легітимним та права ТОВ на оренду приміщення підтверджені науковою експертизою Інституту держави і права ім. В. М. Корецького).

Увагу до «Сяйва» забезпечує й факт абсолютної недовіри книгарів до невігласів, які сьогодні, маючи карт-бланш від голови КМДА, знищують надбання та досягнення попередньої команди книгарні й «замилюють очі киянам», імітуючи бурхливу діяльність об’єкту комунальної власності – «Сяйво книги». Але факт залишається фактом: друкарська диво-машина, вартістю 2,5 млн. грн., себто – звичайний копіювальний апарат продовжує простоювати, книжкова продукція не завозиться та директорка оновленого «Сяйва» Людмила Волкова, не маючи аргументів щодо своєї бездіяльності, переховується від журналістів.

Тож високоосвічена спільнота, не маючи права стояти осторонь та спокійно спостерігати за знищенням майже останнього культурного об’єкту, розташованого в центрі столиці, об’єднується й робить владі останнє попередження: «Або книгарня функціонуватиме та даруватиме киянам насолоду читання, або черговий раз підніметься хвиля громадської непокори та книголюби перейдуть до активних дій щодо захисту книгарні «Сяйво» від знищення». Адже всім відома схема перетворення культурних об’єктів у некультурні: псевдодіяльність – фінансова неспроможність сплачувати комунальні платежі та зарплатню – борги – банкрутство – перепрофілювання, найближчим часом може спрацювати і з «Сяйвом».

Під час роботи круглого столу професіоналами та експертами книжкового бізнесу України був сформований перелік невідкладних дій, адресований новій команді «Сяйва книги», які мали б «вирівняти» діяльність книгарні та зробити з неї зразковий об’єкт культурного спрямування.

7 грудня голова комісії Київради з питань культури та духовності Олександр Бригинець передав голові КМДА Олександру Попову перелік дій в письмовому вигляді щодо покращення роботи книгарні, напрацьований експертами на круглому столі:

1. Підготувати, оприлюднити та захистити перед культурною спільнотою бізнес-план та концепцію діяльності оновленої книгарні – «Сяйво книги».

2. Набрати професійну команду, яка не тільки знатиме, на якій полиці які книжки складені, але й зможе зацікавити покупців, порадити якісне видання і грамотно провести зустріч письменника з читачем.

3. Налагодити співпрацю з українськими видавництвами щодо постачання книжкової продукції вітчизняного виробництва та максимально представити українську книгу, адже це має бути мережа саме української книги, тоді, принаймні, буде виправдане те, що вона фінансується за рахунок бюджетних коштів міста.

4. Перетворити магазин на культове місце зустрічі «читач – книга – письменник». Проводити книжкові презентації, зустрічі з письменниками, діячами культури тощо.

5. Створити веб-сайт книгарні і вже через нього вести Інтернет-торгівлю та он-лайн консультації про нові книжки.

6. Муніципальна книгарня має ініціювати безкоштовне розміщення рекламних матеріалів про українські книжки та події книжкового світу в муніципальних ЗМІ.

7. Книгарня має бути відкритою. За її повернення боролося багато громадян. Тому вони мають знати, скільки грошей з бюджету міста виділено на книгарню і як вона їх витрачатиме.

8. Повернути диво-машину – копіювальний апарат Xerox постачальнику та надалі не витрачати безглуздо гроші громади Києва.
Отже, учасники круглого столу на чолі з бюро журналістських розслідувань «Свідомо» визначили комунальному підприємству «Міський магазин», що керує діяльністю «Сяйво книги», коло невідкладних дій і надалі спостерігатимуть за їх впровадженням та вже за місяць проводитимуть ревізію із перспективою оприлюднення результатів.

Юлія Валова

Фрагмент зображення – з сайту «Друг Читача»

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe