Читомо > Без розділу > Галерея-книгарня «Чорна ящірка» у Дніпропетровську: погляд зсередини

Без розділу

Галерея-книгарня «Чорна ящірка» у Дніпропетровську: погляд зсередини

11.12.2012 1 Автор:

Вид: галерея-книгарня

Назва: галерея-книгарня «Чорна ящірка»

Місце популяції: м. Дніпропетровськ, вул. Червона Площа, 3

[geo_mashup_map]

галерея: (050) 451-18-08, arts@blacklizard.dp.ua

книгарня: (068) 733-12-74, books@blacklizard.dp.ua

ВК, ФБ

Період

Пн.-Пт.: з 11:00 до 190:00

Сб.: з 11:00 до 17:00

Нд.:  вихідний

 

Історія

«Чорна ящірка» ще зовсім юна: народилась наприкінці 2011 року. Своєю концепцією завдячує сестрам Гаєвим (художницям), Аллі Рибіцькій та Станіславові Білодіденку, Ігорю Петровському та Вікторії Наріжній. Саме у них під час літнього відпочинку з’явилась ідея галереї-книгарні, і саме вони своїми ресурсам та вмістом кишень зуміли її швидко втілити. Ремонт зробили самотужки, також спільними зусиллями. «Це фантастичний досвід – працювати в місці, де до кожного мазка фарби доклалися твої руки, дивитися, як воно розвивається, стає іншим»,  –  розповідає співзасновниця Вікторія Наріжна.

Вікторія Наріжна й Алла Рибіцька

Книжкове минуле перейшло «Чорній ящірці» у спадок, адже раніше в тому ж приміщенні був книжковий магазин. Ось дизайн від А до Я, до останнього цвяшка, належить сестрам Гаєвим. Інші були робочою силою.

Сестри Гаєві

«Назва, власне, народилася з логотипа сестер – чорної ящірки на зеленому тлі. Вона давно подобалася нам всім своєю хитрою мармизою та верткою фігурою – просто втілення цікавості та непосидющості. Тому вирішили не вигадувати велосипед, а так і назватися: «Чорна ящірка». Воно й звучить загадково», – коментує Вікторія Наріжна.

 

Асортимент                                                                                    

Зарубіжна та українська література, філософія, культурологія, літературознавство, історія, художні альбоми, дитяча література, періодичні видання – всього потрохи, адже простір, скажімо так, дуже камерний. Тож, найбільший секрет розміщення книжкової продукції – розмістити за напрямками побільше книжок на скромній площі. За відносно невеликий час «Чорна ящірка» потоваришувала з багатьма українськими видавництвами: «Юніверс», «Літопис», «Дух і літера», «Темпора», «Грані-Т», «Родовід», «Кальварія», «Піраміда» тощо.

Книжки відбираються за егоїстичним негласним правилом: те, що люблять засновники в надії, що це полюблять і читачі.

У планах – створити постійний асортимент книжок іноземними мовами, в першу чергу російською. Парадоксально, але гарних видань російських авторів, які хоч трохи виходять за межі масової літератури, в Дніпропетровську купити важко. Вони з’являються у великих книжкових магазинах спорадично і зникають моментально. «Нам би дуже хотілося зібрати у себе полицю такої сучасної російської літератури – нехай невеличку, але найкращої. А тоді можна буде взятися за добірки англійською та французькою мовами», – ділиться планами Вікторія.

От, чого зараз не бракує, так це живописних робіт, і графіки, і ляльок, одягу, прикрас та аксесуарів ручної роботи, і виробів зі скла та металу і навіть подушок чи годинників (майже все з цього зроблене сестрами Гаєвими або у співпраці з ними).

До речі, нова серія авторських закладок від художниць розлетілася вмить. Тож, планується повторити досвід повторити. Ось вони:

 

Цінова політика

Залежить від видавництва. Наприклад, альбоми видавництва «Taschen» – єдиного зарубіжного представника асортименту – коштують від 150 до 220 гривень. Альбоми видавництва «Родовід» – від 100 до 300 приблизно. Ціни на «Taschen» досить приємні.

Вартість залежать від того, наскільки дорого дісталася та чи інша книжка. На дорожчі видання найменша націнка, і на видання дніпропетровських видавництв теж – із патріотичних міркувань. А ще є добра традиція на літературних презентаціях продавати книжку без націнки.

 

Читання

У «Ящірці», як у гостях: можна все, що не заважає господарям. Тут завжди пропонують відвідувачам розташовуватися зручніше і не квапитися з вибором. Щоправда, розташуватися не завжди є де: колоритні лавки біля журнального столика бувають зайняті рукоділлям та рукодільницями, адже сестри Гаєві часто в’яжуть і шиють ляльок просто в галереї. Втім, відвідувачі не скаржаться, а навпаки, відзначають, що це надає «Ящірці» неповторного шарму.

У книгарні-кав’ярні можна замовити книжки тих видавництв, із якими налагоджена співпраця. Щоправда, видання доведеться зачекати, аби спершу зібрати замовлення бодай мінімального обсягу.

 

Додаткові ритуали

Відбір також  егоїстичний: проводиться те, що, на думку засновників, цікаве. Це і презентації новинок, авторські зустрічі, лекції, майстер-класи. Зі своїми книжками тут побували: Сергій Жадан, Ірена Карпа, Любко Дереш, Павло Коробчук. Ірина Славінська як перекладач презентувала книгу французького філософа Сьорана, Андрій Портнов та Володимир Маслійчук з історико-культурологічним часописом «Україна Модерна».

 

Зіркові гості

Минулого року проводили різдвяний ярмарок «Від Різдва до Різдва»: розпочали Різдвом католицьким і завершили православним. Цього року хочуть повторити цей захід, але трохи раніше, всередині грудня, під Святого Миколая.

Одна з найцікавіших акцій – це «Курс молодого графомана», який започаткували осінню. 10 слухачів курсу відібрали на конкурсній основі й сформували групу.

«Навчання відбувається в такому режимі: лекція щосереди, обов’язкове до виконання домашнє завдання, індивідуальні консультації для тих, хто вже готовий працювати над конкретним твором. Наразі відбулося вже п’ять лекцій, ентузіазм учасників поки не згасає, і мене радує, що кілька учнів уже відвідували індивідуальні консультації, обговорюючи на них справді цікаві ідеї, гідні того, щоб стати книжками. Власне, така і є мета цього проекту: змусити молодих письменників Дніпропетровська писати не лише в стіл і в Інтернет, а серйозно працювати над великими текстами і намагатися їх опублікувати. З останнім ми пообіцяли учням «Курсу…» допомогти всім, чим зможемо. Думаємо, якщо у наших «молодих графоманів» вистачить сил і наполегливості створити серйозні тексти, то в «Чорної ящірки» вистачить сил і наполегливості привернути до цих текстів увагу українських видавництв», – ділиться ініціаторка й викладачка Вікторія Наріжна.

.

Ось тут проморолик курсів. До речі, дуже непогано знятий і змонтований:

А ще в «Чорній ящірці» кожні один-два місяці відкривається нова експозиція.

 

Акції

Сталих знижок тут немає, проте кожен із співзасновників вільний зробити клієнту знижку з будь-яких міркувань і в тому обсязі, в якому вважає за потрібне. Але в «Чорній ящірці» обережно ставляться до такої щедрості.

 

Типовий читач

На стадії формування. Наразі він доволі багатоликий: це і студенти гуманітарних факультетів, і їхні викладачі, і митці, і колеги «Ящірки” з культурного сектору, які знають, що тут знайдеться щось особливе, і просто люди пенсійного віку, для яких книжка – найкраще дозвілля. «Власне, ми і не хочемо, щоб наш читач ставав одноріднішим за віком, чи родом занять, чи рівнем освіти. Ми просто хочемо, щоби це був читач, який бачить у книзі таємницю, якому кортить відкопати на полиці щось дивовижне, а не купити книжку нового автора, про якого кричать з усіх усюд», – діляться мріями про відвідувачів засновники.

 

До речі, кількість читачів збільшується, хоча у книгарні-кав’ярні не налягають на рекламу. Обходяться кількома афішами в кав’ярнях, арт-центрах, де збирається аудиторія, якій це може бути цікаво, й електронною розсилкою. Читачі-першопрохідці часто повертаються з друзями чи рідними: «Ось, подивися, яке, виявляється, є у нас місце в Дніпропетровську!»

 Світлини з архіву «Чорної ящірки»

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Pingbacks/Trackbacks

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe