Читомо > Book Art > “Симультанна” книжечка від Насті Шигаєвої

Book Art

“Симультанна” книжечка від Насті Шигаєвої

07.11.2009 3 Автор:

Ще на початку ХХ століття французька художниця Соня Делоне розробила теорію симультанізму (simultan?isme), себто одночасності в мистецтві. Це такий різновид абстрактного живопису, який базувався на синтезі форм із метою вираження руху. Панянка Соня не тільки писала трактати про мистецтво – вона була практиком, тому показати симультанізм вирішила на книжках. Саме вона першою створила книжку-акордеон, у якій одночасно можна побачити всі сторінки, і які можуть “грати”. Ця “симультанна” книжка мала вигляд «гармошки», яка розкладалась на 2 метри завдовжки. Планувалось видати 150 примірників, щоби разом вони могли досягти вершини Ейфелевої вежі, але вийшло менше ста. Текст, написаний вільними віршами, супроводжувала стрічка різнокольорового зображення, що безперервно “розвивалась” поруч зі словами.

(Sonia Delaunay. Comissaire de l’exposition. M.-C.Beaud. Musee de Grenoble, 1974)

У наші дні українська художниця Настя Шигаєва також перетворює книжку на акордеон і присвячує її видатному поету й актору Олександру Вертинському, який жив, творив на початку ХХ століття. “Я  вирішила, що подібна форма книги допоможе мені передати атмосферу його віршів”–, зазначає Настя і додає: “Ілюстрації до книги чорно-білі, адже під час читання поезій “Бар-девочка”, “Кокаинетка” (див. уривок нижче – huha.mohovynka) у мене виникали образи театрів, чорно-білих фотографій, образи акторок із своєрідним макіяжем тих років”.

2stranica_1-1

3_stranica_1

“…Так не плачьте ж, не стоит, моя одинокая деточка,
Кокаином распятая в мокрых бульварах Москвы.
Лучше шейку свою затяните потуже горжеточкой
И ступайте туда, где никто Вас не спросит, кто Вы…”

IMG_0173

Це, на перший погляд, наївна книжка-іграшка. Але якщо придивитись – із доволі агресивними ілюстраціями акторів – публічних людей, що не тільки фінансово, а й психологічно залежать від глядачів, від їхнього сприйняття, оплесків, уваги, енергії. Настя зобразила акторку, яка спершу виступає серед захопленої аудиторії, і тільки ми перегортаємо прозору сторінку, на якій намальована публіка, ми залишаємо її серед пустих стільців у самотноті.

1stranica1

Над ілюструванням книжки-акордеону художниця працювала близько трьох місяців, а макет створила лише за день. До речі, це далеко не єдиний артбук Насті. Зі своїми мистецькими книжками – українською народною казкою “Брехач та Побрехач” і “Дракон” Євгена Шварца, вона планує підкорювати не тільки українські виставки, а й виставку арт-книг Weloveyourbooks (http://www.weloveyourbooks.com/) в Англії. До речі, мистецькі видання Насті можна було побачити на виставці “Арт-книга – дітям” на Форумі видавців, у проекті “Творча валіза” у м. Рівному, виставках студетів майстерні книжкової графіки. Ідеї черпає із розмов із цікавими людьми й штудіювання інтернет-ресурсів. А ще Настя вважає: “Мене може надихнути на творчість будь-яка книга, до якої ще не було зроблено ідеальних ілюстрацій, тобто таких, які, на мою думку, повністю передавали б сутність цієї книги”.

Str_svetliy_lico

Якщо ви захопились артбуками Насті Шигаєвої, то пропонуємо відвідати її особистий сайт де ви знайдете авторські копії книг художниці й  зможете їх замовити.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 108 fireflies
    10.11.2009 в 5:13 pm

    Шикарні, шикарні ілюстрації!

  2. m
    22.12.2009 в 3:00 pm

    Настя – дуже талановита художниця. ілюстрації просто неймовірні

Pingbacks/Trackbacks

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe