Читомо > Інтерв’ю > Максим Прасолов: Люди, що були на Грушевського, читали «Даогопак»

Інтерв’ю

Максим Прасолов: Люди, що були на Грушевського, читали «Даогопак»

28.04.2014 0 Автор:

Нещодавно презентували другий том графічного роману «Даогопак» на стенді видавництва Nebeskey («Небесний ключ»). Зокрема на IV Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» видавці запросили на стенд сучасних козаків – 4 сотню Самооборони Майдану, які за 15 хвилин до презентації заспівали народних пісень. Це лише доводить слова засновника Nebeskey та одного з авторів коміксу Максима Прасолова про те, що український національний міф – невмирущий. «Читомо» поспілкувалось із Максимом про коміксовий мерчендайзинг, враження від «Даогопака» в Польщі та новий проект «Небесного ключа» за мотивами останніх подій в Україні.

 

DAOgopak_komiks12

Максиме, як відбувається творчий процес над коміксами Nebeskey?

Звісно, сценарій завжди є первинним. Спочатку пишемо його у вигляді короткого синопсису, після чого прописуємо детально, що буде відбуватися на кожній сторінці, який екшн. Діалоги пишемо тільки після того, як є малюнок. Бо буває таке, що зроблені наперед коміксові «хмарки» (області з текстом – «Читомо») закривають зображення. Це треба враховувати.

 

Є такий стереотип, що читачі коміксів – це здебільшого молоді люди: діти, підлітки… Яким є збірний образ вашого читача? Чи підтверджує він цю тезу?

Один наш читач відгукнувся про «Даогопак» так: «Думав, що купував книгу для сина, а виявилося, що для себе»)). Тобто, наші тексти дорослим теж підходять. Доросла людина знайде в них алегорії, які дитина не зможе сприйняти.

Взагалі поєднання тексту та зображення – це дуже важлива річ для розвитку дитини. Французькі фізіологи довели, що коли ви читаєте комікси, у вас одночасно працює права та ліва півкулі головного мозку. В такому випадку абстрактне та логічне мислення розвиваються одночасно. Чому у Франції, в Японії, в Америці все добре з наукою, з культурою? Бо там діти виростають саме на графічній літературі!

Комікс – це поєднання літератури із живописом. Недарма ж його називають дев’ятим жанром мистецтва.

DAOgopak_komiks7

Разом із книжками «Небесний ключ» випускає і сувенірну продукцію за мотивами своїх творів – футболки, чашки, фігурки тощо. З якою метою?

Для нас «Даогопак» – це цілий світ, що не обмежується однією лише книжкою. Тому ми також робимо motion-комікси для IOS, Android, Win8 (інтерактивні анімовані версії звичайних коміксів – «Читомо»), виготовляємо фігурки героїв. Ми вважаємо, що дітям потрібно гратися українськими героями. Якщо вони граються бетменами, суперменами, то чому б їм не гратися козаками?! Добре, якщо з дитинства ти будеш пов’язаний з тим, що є частиною твоєї рідної культури. Для нас це і є її модернізація.


DAOgopak_komiks13

Nebeskey співпрацює з українськими бібліотеками. Рокажіть детальніше про цей проект. Чого видавництво хотіло ним досягнути і чого досягло?

Ми подарували наші книжки бібліотекам – більше 100 примірників. Бо знаємо, що грошей на закупівлю книжок у них немає, а, тим більше, таких, як наша графічна проза. Розуміємо, що на купівлю коміксів Nebeskey не мають грошей і деякі наші читачі, тому виклали в інтернет pdf-версії. Зараз їх можна знайти принаймні на трьох піратських сайтах, і зроблено це саме з нашої подачі. Ми розповсюджуємо ідею, і комерційний успіх тут має другорядне значення. Ті, кому це потрібно, знайдуть нас в інтернеті, а потім придбають нашу продукцію і у вигляді друкованого «артефакту». З тих таки причин перший епізод нашого motion-коміксу буде безкоштовним.

DAOgopak_komiks6

Ви презентували «Даогопак» у Польщі. Якою була реакція тамтешніх читачів на український комікс?

Дуже добра! Ми вже продали наклад, який надрукували у Польщі. Залишилося десь 200 примірників, які, сподіваюся, продамо цього року в травні на Книжковому форумі у Варшаві. Там таки будемо робити презентацію другої частини «Даогопака».

Деякі поляки вважають козаччину антипольською темою. Але ж ми колись були однієї державою – Річчю Посполитою! Ось і зараз, я вважаю, зближення з Польщею є одним із найкращих шансів для України увійти в ЄС.

DAOgopak_komiks3

Коли ви презентували першу книгу «Даогопака», то позиціонували твір як актуалізацію національного міфу. Існує думка, що козаки – це сьогодні неактуально. Як Ви до неї ставитеся?

На презентації була 4 сотня Самооборони Майдану – це і є відповіддю на Ваше запитання. Крім того, цього року я спілкувався з людьми, які були на Грушевського. Вони читали «Даогопак»! Я вважаю це нашим досягненням.

 DAOgopak_komiks44

А чи плануєте робити комікс про сучасного українського героя?

Так, зараз наш автор Сашко Ком’яхов працює над коміксом за мотивами Майдану. Це буде комікс очима стрімера. Бо особисто я зі «Спільнобаченням» робили дуже багато для того, аби всі бачили, що там відбувалося (Максим також є партнером spilno.tv – «Читомо»). Це буде величезна кількість окремих історій про людей, які були на Майдані.

 DAOgopak_komiks2

Розкрийте секрет: про що йдеться в продовженні «Даогопака»?

Спойлерити не буду) Скажу лише, що текст другої частини був створений до Майдану. При цьому тут є багато цікавих збігів із останніми подіями. Наприклад, у нас тут існує соколина козацька пошта – захист від голубиного спаму. А ось ці слова (показує ілюстрацію з розмовою птахів, один із яких говорить: «І тут я виходжу з-за хмар. А з поштарем – три беркути охорони. І я на них каменем падаю…») – вони були написані в 2012 році! Наші тексти збуваються!

Пропонуємо ексклюзивні розвороти блокбастеру:

Довідка «Читомо». Nebeskey («Небесний ключ») – українське видавництво мальованих історій, засноване у 2011 році в Києві. Його місія – «модернізація національної культурно-міфологічної спадщини в жанрі короткометражної і повнометражної графічної прози». На цьогорічному Книжковому Арсеналі видавництво презентувало другу частину графічного роману-блокбастеру «Даогопак» під назвою «Шляхетна любов». «Даогопак» – тритомний рисований блокбастер про козаків-характерників із лицарського ордена бойових мистецтв і магії середньовічної України. Перший том «Даогопака», «Анталійська гастроль», побачив світ у 2012 році. З іншими проектами Nebeskey можна ознайомитися на офіційному сайті видавництва.

DAOgopak_komiks810 фактів про «Даогопак»

    1. Ідея створення українського коміксу спала на думку Максиму Прасолову у 2004 році після подій Помаранчевої революції.
    2. Перші начерки та пробні фігури ключових дійових осіб, створені ще протягом 2005-2009 років.
    3. Головні герої блокбастеру – Олесь Сковорода, бандурист Мозговий, козак Пересічиволя, Гусяр ІІ-й.
    4. Наклад першого тому – 3400 примірників, наклад другого – 3000, проте автори сподіваються збільшити його до 6000 примірників.
    5. 2012 року відзначений спеціальним призом журі фестивалю «Книжковий Арсенал» за Кращу ілюстровану дитячу книгу.
    6. Друга частина «Даогопака» продовжує розповідь про козаків, що повертаються з Анталійскої гастролі додому.
    7. У другому томі 60 сторінок пригод, на яких розмістилось 200 малюнків.
    8. Серія не закінчиться третьою книгою, адже в авторів є сценарії на сім частин вперед.
    9. Наразі працюють скульптори над серією колекційних фігур по «Даогопаку».
    10. Окрім того, видавництво Nebeskey опублікувало графічний роман “Чуб” Олександра Ком’яхова про пригоди характерника Чубенка та його коня Орлика в космосі.

 

 

Світлини з архіву видавництва

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe