Читомо > Новини > Ростислав Семків про дебюти молодих авторів

Новини

Ростислав Семків про дебюти молодих авторів

15.07.2015 0 Автор:

Видавництво «Смолоскип» відоме не лише виданням творів репресованих авторів, зокрема, представників «розстріляного Відродження» та шістдесятників. Тут також постійно виходять дебютні твори молодих українських письменників – лауреатів літературного конкурсу, який «Смолоскип» і проводить у пошуках молодих талантів. За понад 20 років існування конкурсу видавництво відкрило багато знаних нині імен. Читомо розпитало директора «Смолоскипа» Ростислава Семківа про тенденції самого конкурсу і про те, наскільки ризиковано мати справу з дебютними творами та як просувати їхніх авторів.

Видавати твори молодих письменників неризиковано. Має бути просто чітке усвідомлення, що на молодому авторі не заробиш фінансово. Проте, якщо це вартісний автор і він лишиться вдячним за добрий старт, то з ним можна заробити у перспективі.

Премія видавництва «Смолоскип» відкрила багато відомих нині імен: Софія Андрухович, Богдан Горобчук, Сергій Жадан, Катерина Калитко, Маріанна Кіяновська, Андрій Кокотюха, Павло Коробчук, Олег Коцарев, Мирослав Лаюк, Богдана Матіяш, Світлана Пиркало, Тарас Прохасько, Мар’яна Савка, Юлія Стахівська, Ірина Шувалова та інші. Вочевидь, були й такі автори, що мали яскравий дебют, і потім зникли. Наприклад, Тарас Девдюк. Інших, природно, не згадаю.

smoloskyp

Рукописів, що надходять на конкурс, поволі більшає: колись стабільно було 70-80, останні роки – більше 100. При цьому змінюється пропорція: поволі зростає кількість прозових рукописів: тепер вже відсотків 15-20; решта – традиційно поезія.

Відбір рукописів здійснюємо анонімно, тобто журі не бачить імен. Критерії: естетичність, тобто якість поетичного письма, теж важлива актуальність. Де закінчується графоманство, а починається вироблення майстерності, сказати важко. Можна лише стверджувати, що відсотків 20 % – це вже певний рівень, а 5-10 % складають якісні тексти.

Щоб привернути увагу читачів до виданих творів, рецензуємо їх у нашій періодиці та на сайті, даємо на рецензії в інші видання, делегуємо авторів на фестивалі нашим коштом. Цього року спробували організовувати поетичні тури: відбулися в Олени Герасим’юк, Михайла Жаржайла, Ірини Шувалової. Пройшли з успіхом. Будемо намагатися проводити й надалі.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe