Читомо > Акції > Шедеври на лінолеумі від Іллі Вікторова

Акції

Шедеври на лінолеумі від Іллі Вікторова

21.05.2011 0 Автор:

Впродовж Фестивалю усі, хто прийшов долучитися до «Штурмових загонів Ґутенберґа», могли спостерігати, як у скляній залі Інституту журналістики один-єдиний майстер-клас перетворився на дводенну майстерню із ліногравюри. Проводив її наш спеціальний гість із Москви, художник і на всі руки майстер – Ілля diliago.

12 травня усі охочі могли відвідати майстер-клас і навчитися працювати штихелем на лінолеумі, а також робити відбиток за допомогою звичайної ложки. Словом, інструментарій невибагливий, а задоволення – море. Саме про обсяги задоволення і сигналізувала купа юних лінограверів, що не хотіли пускати Іллю не те що додому в Москву, але й навіть на обід.

Впродовж майстер-класу diliago розказував про те, що таке естамп, ліногравюра, показував інструменти і розказував, де їх можна дістати. Декому з гостей пощастило: для них Ілля власноруч створив ліногравюрну візитівку та форму для тиражування відбитків. Інші ж могли спробувати долучитися до вирізування колективної ліногравюри – вона вийшла про фестиваль. Щоправда, новачкам було не так вже й просто вирізати дзеркальне відображення – тому ІЖ (Інститут журналістики) перетворився на ЖІ, а Львів, хоч його і складно прочитати, все ж лишив свій слід на ліногравюрі у вигляді невідомих символів.

Безумовно, Іллю ми не відпустили без пісні «Битовуха», що вже встигла стати не тільки арткнигою-караоке, але й суперхітом.

Довідка

Ліногравюра як вид мистецтва виникла на межі ХІХ та ХХ століть, власне, коли винайшли лінолеум. Технологія цього мистецтва полягає у наступному. Спочатку малюнок наноситься на лінолеум спеціальним маркером. Потім, обираючи потрібний штихель певної товщини, майстер вирізьблює малюнок. Після того, як «форма» готова, її заливають фарбою. Для цього використовують спеціальний валик – аби гарно «прокатати» фарбу формою. Наступний, останній етап – отримання відбитку. Для цього, після нанесення фарби, до гравюри прикладають аркуш паперу, рівномірно прогладжують, і все – малюнок готовий.


Лінки:

Інтерв’ю з Іллею diliago: ліки від запору наболілим

ЖЖ-пост від diliago про те, що відбувалось 12-13 травня (картинки inside!)

Пісня «Битовуха»!

Де можна придбати роботи Іллі? ТУТ!

Від імені усіх організаторів і послідовників творчості Іллі в Україні…

ВЕЛИКЕ СПАСИБІ!

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe