Читомо > Майстер-клас > Дереворит від мистецького об'єднання "VAL" (майстер-клас)

Майстер-клас

Дереворит від мистецького об'єднання "VAL" (майстер-клас)

31.10.2012 0 Автор:

Почнемо з поезії Ліни Костенко: “Осінній день березами почавсь. Різьбить печаль свої дереворити. Я думаю про тебе весь мій час. Але про це не треба говорити”. Та саме про дереворит – гравюру на дереві – ми й поговоримо. Майстер-клас із цієї графічної техніки провели під час Книжкового Арсеналу художники-графіки з мистецького об’єднання «VAL». Причому назвали свою гравюру “Шрифторитом”, чому так – дивимось далі.

Ще кілька робіт “Валу”:

     

Ми з друзями працюємо разом перш за все заради створення групових проектів, які направлені на популяризацію графічної естетики і культури, її можливостей.

В підході до вибору тем майстер-класів, які час до часу проводимо для широкого загалу, крім самого матеріалу нам дуже важлива тема та його ідея. Тобто щоб це була не разова акція (показ варіантів роботи з інструментом чи декілька способів друку), а самодостатній проект, який може продовжувати жити і розвиватися надалі.

Так у випадку з “Шрифторитом” ми вирішили поєднати два наших давніх бажання – зробити авторську художню абетку і попрацювати з таким матеріалом як дерево. Сама назва є симбіозом цих явищ – шрифту і деревориту (гравюри по дереву). Сам “Шрифторит” створений за образом друкарських набірних літер, які крім абетки можна складувати в потрібному порядку для друку типографічних постерів тощо. В той же час ми нарочито робили кожну літеру індивідуальною і не схожою на іншу, щоб навіть один такий знак був самостійним художнім об’єктом.

  • дерев’яна заготовка, фарба, валик, папір


 

1. Спершу маємо вирізьбити по дереву бажаний візерунок – красиві літери, валиком фарбуємо поверхню.

2. З цих кубиків і будемо друкувати. 

3. Накриваємо зафарбовану абетку аркушем паперу.

4. Валиком ретельно й рівномірно проходимося по всьому аркушу, притискаємо папір до дерев’яних кубиків, щоб фарба відбилася на папері.

5. Плакат з мистецькою абеткою готовий!
Таким чином можна вручну надрукувати бажаний тираж плакатів чи листівок, щоразу поновлюючи фарбу на дерев’яних заготовках.

За майстер-класом спостерігала Вікторія Черняхівська

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe