Читомо > Новини > Юля Табенська у проекті «Інші мови, інші книги (Транскрипції)»

Новини

Юля Табенська у проекті «Інші мови, інші книги (Транскрипції)»

22.03.2010 0 Автор:

У Ростовському обласному музеї краєзнавства в рамках 1-го Південно-Російського бієнале сучасного мистецтва з 21 травня по 11 червня відбудеться виставка рукотворних книжок, або ж книжок художника «Інші мови, інші книги
(Транскрипції)». Все впирається у комунікацію – основну проблему сучасного інформаційного середовища. У цьому переконані  Михайло Погарський, Андрій Суздалєв, Олександр Лишневський, російські ідеологи сучасної книги художника й організатори цього бієнале.

Саме комунікація стає однією з важливих тем для сучасного художника. Відмінною ілюстрацією може служити недавній відеоперформанс німецько-африканського художника Мюррея Гейларда, в якому автор виступає в ролі «сучасного трубадура», артистично виконуючи наукову статтю древньою карельською говіркою, об’єднуючи обидві мови: мова наукових діаграм і забутий діалект, незрозумілий ні глядачам, ні самому художнику, – безпосередністю музичної експресії.
Сеанс зв’язку, який оргнізатори прагнуть відкрити цим проектом, у форматі книги художника і текстографіці, що останнім часом стає полем для всіляких мовних ігор.

Сьогодні художники, «кажучи мовами», демонструють різні творчі підходи: від художнього дослідження, перекладу, транскрипції до відвертої містифікації чи навіть чистої візуальної абстракції, використовуючи або розробляючи ту чи іншу знакову систему як фактурний матеріал, залишаючи (або не залишаючи) глядачеві лише кінчик нитки для розмотування клубка змісту… Серед учасників творці не тільки з Росії, а й чимало з США, Італії. Україну на виставці представлятиме Юля Табенська з Кам’янець-Подільського зі своїми артбуками «Подорожній архів Марко Поло», «Словарь малороссийских слов». До речі, наразі ці книжки експонуються на українській виставці такого штибу – «АРТ КНИГА», як і артбуки організаторів проекту «Інші мови, інші книги (Транскрипції)».

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe