Читомо > Новини > Як творити в жанрі графічного роману

Новини

Як творити в жанрі графічного роману

17.09.2011 0 Автор:

У межах форуму видавців проходить багато цікавих презентацій, автограф-сесій та майстер-класів від заслужених митців, як вітчизняних, так і зарубіжних. Зокрема, 16 вересня о другій дня стартував майстер-клас відомого американського художника Люка Пірсона на тему: «Як творити в жанрі графічного роману». Простіше кажучи – як за допомогою такого художнього жанру, як комікс, створити розповідь, якісно кращу ти виразнішу за будь-яку статтю чи фотографію.

Майстер-клас проходив у два етапи: на першому пройшла вступна лекція, де Люк Пірсон розповідав про те, що уособлює комікс, які його характерні ознаки, види втілення фантазії митця за допомогою різних графічних методів тощо. Митець зауважував, що комікс є прекрасною платформою для реалізації найрізноманітніших забаганок як автора, так і читача, дарує можливість візуалізації побаченого та пережитого, створити ефект присутності. Наприклад, Джек Сакленд – журналіст, відомий своїм візитом до сектору Газа, – зобразив події, що траплялись там, у вигляді коміксів. Це дозволило побачити все «очима автора», звернути увагу на найгостріші деталі. Проте Кріс Вер, один із творців у жанрі комікс, звертав увагу на те, що «не обов’язково найкращими є ті комікси, які найкраще намальовані». За словами Люка Пірсона, існує багацько митців, що малюють свої комікси так, що «з точки зору конкретики визначити там якісь звичні оку фігури або зображення майже нереально. Але вони створюють свою особливу художню мову за допомогою фарб, ліній та переходів, максимально розкриваючи свої почуття та емоції перед читачем, творячи яскраві абстрактні цілісні образи в їхній уяві».

Після перерви почалась практична частина майстер-класу. Художник показав основні види подавання зображення, і запропонував учасникам майстер-класу змалювати певний сюжет у вигляді коміксів (Сюжет був довільним, для кожного з учасників, так само, як і техніка зображення. Єдиною загальною вимогою був формат коміксу у чотири стріпа (малюнки)). Через деякий час Люк Пірсон попросив розкрити ту саму ідею, але у форматі 8-ми стріпів. Після такого ж проміжку часу художник запропонував довести роботи до більш-менш логічного кінця. Після цього учасники підходили до нього зі своїми роботами, отримували консультації та поради. За словами Пірсона, найкращі роботи будуть опубліковані в американських виданнях коміксів, або на його сайті.

Загальна атмосфера майстер-класу була приємна та ненав’язлива, учасники захоплено ділилися враженнями та замислювалися про подальший розвиток у цій галузі.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe