Читомо > Без розділу > «Український стиль» від американців (репортаж)

Без розділу

«Український стиль» від американців (репортаж)

03.12.2011 2 Автор:

1 грудня в Музеї Івана Гончара відбулася прем’єрна презентація книги Лінди Вікланд та Алісії Стівенс «Український стиль». Разом із творцями книги гості події здійснили мандрівку до глибин українських традицій та прикладного мистецтва.

У 1991 році подружжя Вікландів – Лінда та її чоловік, лікар хірург-ортопед Пол, подорожували просторами Радянського Союзу. Відвідавши Москву, Пітер та Київ, американці одразу закохалися в столицю України. Згодом часті візити та непідробне захоплення стало початком щирого 20-річної любові сім’ї Вікландів до українського народу.

Лінда Вікланд

Лінда та Пол заснували Фундацію Шеферд – благодійну організацію, діяльність якої спрямована на соціальну підтримку знедолених. Всі кошти, виручені від продажу книги «Український стиль», будуть передані Золотоніському молодіжному центру,  (м. Золотоноша Черкаської області).

Як людина з тих далеких світів могла відчути Україну? Діяльність Лінди спонукала її до глибинного вивчення української душі. Саме «погляд зі сторони» став поштовхом до написання книги. Слова Лінди говорять самі за себе: «Історії переносять нас в інші світи, формують поведінку людей. За 20 років Україна стала невід’ємною частиною моєї історії». Ігор Ястремський, представник фонду Шеферд, підкреслив, що благодійні проекти об’єднали багатьох людей – як з Америки, так і з України.

Ігор Ястремський

Який же він – стиль по-українськи? Як декорувати сучасну оселю, використовуючи українські палітри та текстиль? Чи можливе поєднання українського національного одягу з модними тенденціями останніх років? На всі ці питання  і намагаються відповісти  Лінда Вікланд та Алісія Стівенс в «Українському стилі».

Мета створення книги – це відверта подяка за гостинність та довіру українців, бажання поділитися власним баченням та особисте визначення українського стилю.

Лінда умовно поділяє книгу на 4 розділи: географія, прикладне мистецтво, звичаї та обрядовість, засоби для відтворення українського стилю. Книга наповнена чудовим фотоматеріалом, записами із щоденників автора та інформативним поясненням. Та Лінда працювала не одна: «Український стиль»  –  справжня командна робота.

«Ukrainian Style»

Американська версія книги вийшла в продаж півроку тому і вже викликала приязнь та зацікавленість читачів Америки. Видання книги – не єдина спроба познайомити людей з українською культурою. Завдяки співпраці з українознавцями, Лінда випустила лінію автентичної символіки та атрибутики. Зараз в магазинах штату Міннесота можна придбати вишиті рушники (за 45 $) та багато іншого з лейблом «Ukrainian Style».

«Український стиль» – ілюстрація української культури за суб’єктивним сприйняттям американської письменниці. Насамперед книга є знахідкою для українського читача. Лінда тонко підмітила: «Українці сприймають як належне свою культуру, а я – дещо особливо». Не варто заглиблюватися в мовні та культурні труднощі сьогоденної України, а ось повернутися до українських витоків було б вкрай доречно.

Особливу подяку Лінда Вікланд виразила сім’ям Сікун та Калин, фотографу Барбарі Ліфблад, співавтору та дизайнеру Алісії Стівенс, видавництву «Києво-Могилянська академія».

Барбара Ліфблад

 

Детальнішу інформацію щодо книги можна знайти на сайті  «Український стиль».

 

Фото і текст Олександри Єременко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Henyk
    06.12.2011 в 11:36 am

    Шрифт Courier на лейбаку – розшматував (стилістично) :(((

  2. 06.12.2011 в 11:47 am

    Та й вироби не надто стильні.
    Але американці так щиро захопились українським стилем). Це страшенно приємно.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe