Читомо > Новини > У Львові відкрилась виставка черпаного паперу Яни Андрухової

Новини

У Львові відкрилась виставка черпаного паперу Яни Андрухової

28.08.2012 0 Автор:

До 16 вересня у Львові триває виставка черпаного паперу від Яни Андрухової. Роботи створені з лотків з–під яєць, макулатури, ниток, сіна, кави та чаю. «Читомо» зацікавилось цієї незвичайною технікою і вирішило трохи розпитати у самої Яни та її друзів про виставку і роботи.

 

В експоції представлені 10 робіт виконаних в техніці черпаного паперу і об’єднаних у серію, яка розкриває тему природи.

Черпаний папір – це художня техніка або (а також!) художній напрям. Фактично це папір ручної роботи, зі своїм сюжетом, елементами, композицією.

 

З назви техніки можна здогадатись, що якимось чином цей папір черпають. Так воно і є.

Целюлозу (найчастіше перемелену деревину хвойних дерев) замочують у воді, вона розкисає, так ніби розпадається на волокна. Потім цю дуже рідку масу черпають спеціальним інструментом. Він виглядає як сітка, рівно натягнена на рамку. Целюлозна маса не дуже рівномірно, але осідає на цій сіточці. Тоді її перевертають на робочу поверхню, трохи пригнічують, але так, щоб не втратилась фактура.

 

Можна використовувати сировину  різного кольору. Додавати різноманітні структурні елементи: нитки, пелюстки, сіно. Потім робота має висохнути, це триває не менше 3 днів.

 Мокра наскрізь паперова серветка – так виглядає для нехудожника уся консистенція.

Яєчні лотки – чудова сировина для черпанного паперу. Їх тричі розмочують, щоб вийшов клей, потім підфарбовують. Стискають до таких кульок розміром з великий апельсин. Виходить такий напівфабрикат, який потім можна використати для роботи.

Екологічність такої роботи не тільки у використанні сировини, але й у тому, що композиції тримаються волокнами без клею.

 

З 1986 року в місті Дюрен (Німеччина) розпочала свою діяльність організація ІАРМА – перша офіційно зареєстрована організація митців, що працюють у техніці черпаного паперу. Головною її метою є обмін досвідом щодо технології виробництва паперу ручним способом та відповідного проведення різноманітних заходів на цю тему.

 

Більше про нього на офіційному сайті експериментальної студії “Черпаний папір” у Львові, якою керує Віктор Хаджинов і на базі якої займається Яна Андрухова. Там і була створена серія.

У планах  керівника студії– створити сайт або сторінку, присвячену паперу.  Якщо знаєте, хто б міг допомогти, будемо раді).

Усі роботи ви можете переглянути в арт-центр «Щось цікаве» (Площа Ринок, 13)

 

 

Світлини надала Роксолана Худоба

У написанні матеріалу дякуємо за допомогу Олександрі Кущенко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe