Читомо > Новини > Творча інтеграція у Львові

Новини

Творча інтеграція у Львові

18.09.2011 0 Автор:

Взаємоприємні літературні британсько-українські стосунки впевнено закріплюють свої позиції завдяки Британській раді в Україні та Форуму видавців 2011. 16-го вересня книгарня «Є» радо прийняла у своїх стінах учасників проекту «Поетична Резиденція» Софі Кук та Куну Мак Фі, а також художника коміксів Люка Пірсона.

Ті, хто ще не чув оригінали поезій та їх професійні і не менш емоційні переклади, які стали можливими завдяки українським поетам Остапові Славінському та Галині Крук, а також ті, хто знову хотів насолодитися двомовною мелодією поетичних слів прийшли на зустріч з шотландськими поетесами. Це був саме той випадок, коли знання чи незнання мови не мало значення. Ефект присутності Софі та Куни, інтонація їхньої мови, ритміка їхніх творів заворожували. Окрему увагу варто приділити різнобічному тематичному просторові поезії поетес. За словами героїнь події, їх надихає усе навколо, вони не ставлять кордонів для польоту своєї фантазії. Вони пишуть про соціальні проблеми багатьох людей та переймаються унікальними долями окремих особистостей. Їх цікавить медицина, наука, психологія, навколишнє середовище. Особливо запам`яталася поезія Софі під назвою «2058» про старіючих моделей, які відкривають жорстоку правду про одержимість жінки красою та молодістю, а також, присвячена померлій дружині найкращого друга поезія «LILI» Куни Мак Фі.

За словами Куни Мак Фі, поезією у Британії на хліб не заробиш. З одного боку це сумна реальність, з іншого – позитивний поштовх розвиватися, що дозволив письменницям розширити горизонти своєї творчості до написання публіцистичних статей, матеріалів для блогів і т.д. Відкриттям стала цікава практика Софі Кук у написанні статей про свої подорожі для відомого британського журналу «The Guardian».

Але родзинкою зустрічі стала презентація робіт британського художника Люка Пірса, який працює над спільним проектом з Юрком Винничуком. Ці майстри своєї справи знайшли одне одного у своєму прекрасному божевіллі. Оповідання пана Юрка про хворих психіатричної лікарні, які насправді видаються значно здоровішими за бюрократичних товстопузих чиновників, надихнула Люка створити ілюстрації в помаранчево-чорних цегляних гамах, які він малював під час відвідування Львівської психіатричної клініки.



Люк Пірсон у своїй творчості не спирається на стереотипи коміксів як ілюстрацій для дитячих та фантастичних видань. Він створив свій унікальний стиль, який вивів його у лідери в цій галузі. Окрім того він переконаний, що художнику коміксів не потрібна класична освіта, яка може лише зашкодити формуванню творчого смаку.

Гості конференції також поділилися своїми літературними смаками. Люк зізнався, що читає лише книги, до яких малює ілюстрації. Софі Кун, закохана у поезію, занурилася у книгу шотландського поета Робіна Робінсона.

Отож об’єднання культур, творчих смаків та натхненної роботи неординарних особистостей виявилося успішним, і це дає надію на реалізацію майбутніх цікавих проектів.

Ольга Харевич

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe