Читомо > Акції > Театралізована «зустріч» зі Стефаником

Акції

Театралізована «зустріч» зі Стефаником

06.12.2010 0 Автор:

Нещодавно осередок Педагогічного товариства ім. Г. Ващенка Української академії друкарства організував творчу зустріч із заньківчанином, заслуженим артистом України Юрієм Брилинським. На цьому заході, присвяченому пам’яті жертв голодоморів, артист виконав уривок із моновистави за творами В. Стефаника.

Всі, хто зі шкільної програми пам’ятає новелу «Новина» про дітовбивцю, можуть полегшено зітхнути: до моновистави обрано Стефаникові твори з не меншою психологічною напругою, та не такі гнітючі. На зустрічі було виконано три новели: «Амбіції», «Сини» та «Давню мелодію».

Формат заходу надав слухачам незвичну можливість «зустрічі» з письменником, яку не порівняти з самостійним прочитанням чи навіть прослуховуванням аудіокниги. Адже вистава передбачає живе спілкування, коли актор враховує реакцію аудиторії і є не відстороненим декламатором, а справді перевтілюється в кожного з персонажів.

Професійне виконання Юрія Брилинського дозволило відчути смак Стефаникової мови. Сам письменник прискіпливо добирав слова і писав одразу на чистовику, нічого не закреслюючи. Тим самим надаючи кожному слову значної ваги. Така подача новел В. Стефаника стала доречним вшануванням пам’яті жертв голодоморів — за настроєм і за значенням.

Ю. Брилинський та голова осередку товариства М. Мартинюк

Для Ю. Брилинського це не перший виступ у навчальному закладі: актор не раз приходить на зустрічі і до школярів. Чим не альтернативний варіант вивчення української літератури замість скніти над хрестоматією і уявляти, як над сторінками згущуються тіні.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe