Читомо > Новини > Сьогодні рік інтерв'ю з перекладачами на «WhyTranslator»!

Новини

Сьогодні рік інтерв'ю з перекладачами на «WhyTranslator»!

09.11.2010 2 Автор:

Сьогодні не тільки День української писемності та мови, перейменування Станіслава на Івано-Франківськ, початок руйнування Берлінської стіни і день народження суперечливого за своєю любов’ю до дружини письменника Богдана Лепкого. Сьогодні рівно рік потрібному й цікавому проекту – серії інтерв’ю з українськими перекладачами, який веде Левко Грицюк. На початку 2009 року «Salongen.De» (а це шведський Інтернет-часопис про європейську художню літературу, що спеціалізується на неангломовних письменниках) започаткував серію інтерв’ю з низкою перекладачів художньої літератури. У цього проекту кілька цілей. З одного боку, зазирнути до перекладацької майстерні та показати світові, над чим гне хребта перекладач під час своєї праці. З іншого боку, за допомогою інтерв’ю створити «банк ідей», з якого зацікавлені видавництва могли б брати твори для перекладу. А також, зрозуміло, наголосити на важливій ролі перекладача як культурного посередника та споруджувача мостів між різними мовами та країнами.

З дозволу «Salongen.De» таку серію інтерв’ю з українськими перекладачами художньої літератури веде перекладач зі шведської і журналіст Лев Грицюк на своєму блозі «WhyTranslator». Мрія Лева – опитати 100 перекладачів і випустити книжку. «Хочу також отримати інтерв’ю певних культових для мене перекладачів. Але не цураюся й початківців (усім на блозі знайдеться місце). Також мрію зробити перекладача видимим (make the translator visible). Хочеться, щоб люди усвідомлювали важливість цієї праці», – розповідає Левко. Єдине, що важкувато, на його думку, це те, що не всі перекладачі «інтернетозалежні» в доброму сенсі слова, адже виникають труднощі під час листування.

На сайті ви вже зможете прочитати:

1. стронґовський
2. Христина Назаркевич
3. Андрій Савенець
4. Андрій Бондар
5. Остап Сливинський
6. Мар’яна Прокопович
7. Дзвінка Матіяш
8. Алла Татаренко
9. Дмитро Дроздовський
10. Іван Лучук
11. Віталій Кейс
12. Наталка Сняданко
13. Андрій Маслюх
14. Михайло Найдан (Michael Naydan)
15. Уйям Блекер (Uilleam Blacker)
16. Юрій Садловський
17. Завен Баблоян
18. Юрій Зуб
19. Олександр Ірванець
20. Роман Гамада
21. Наталя Трохим
22. Рита Кіндлерова
23. Віктор Морозов
24. Вікторія Наріжна
25. Роман Скакун
26. Ірина Шувалова
27. Сергій Снігур
28. Юрій Завгородній
29. Ярослава Шекера

А з дозволу Левка в честь такої події ми передруковуємо одне з його інтерв’ю. Ну, і вітання від «Читомо», як же без цього.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Лев Грицюк
    09.11.2010 в 1:11 pm

    Дякую, любі й дорогі читомівці! 🙂

  2. 11.11.2010 в 12:30 am

    і тобі дякуємо!!!

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe