Читомо > Новини > «Словарь» Бориса Грінченка в інтернет-мережі

Новини

«Словарь» Бориса Грінченка в інтернет-мережі

02.07.2010 0 Автор:

У базу пошуку сайту «Російсько-українські словники» (http://r2u.org.ua) було додано «Словарь української мови» Бориса Грінченка. Цій важливій події передувала значна робота ентузіастів-сканувальників, які відцифрували чотиритомне видання словника 1907-09 років. А проблеми були значні, бо, як зазначив очільник проекту Олександр Оксимець, програма (Fine Reader) не розпізнавала наголосів, курсиву й напівжирного накреслення, деяких літер. Тому її треба було «навчати», працюючи з її базою та зменшуючи вірогідність помилок до мінімуму. Цифрували «Словарь» Грінченка аж два роки поспіль.

Колектив сайту вважає, що паперові словники відходять, тоді як дуже зручними й корисними стають он-лайнові. Робота команди почалася відтоді, як мережею загуляли відскановані словники, різноманітні за тематикою, структурою, повнотою, якістю. Зараз те, що не можуть зробити інститути й НАНУ, робить невеличка група людей за покликом серця і для збагачення мови. Уся робота з відцифрування словників є надбанням спільноти, яка обговорює складні довідникові статті, дає редакторові сайту знати, коли виявить якусь помилку, і, звісно, сканує.

Проекти сайту «Російсько-українські словники» мають загальну назву «З незамулених джерел». На сьогодні ресурс має відцифровані словники Кримського і  Єфремова, Ізюмова, Підмогильного і Плужника та інші. Знайти потрібне слово на сайті  можна за зручним пошуком, у чому переконався…

…Олексій Гавриленко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe