Читомо > Новини > Що читали ляльки у Мистецькому арсеналі

Новини

Що читали ляльки у Мистецькому арсеналі

29.06.2010 2 Автор:

Завершився І Міжнародний салон авторської ляльки «Київська казка», що відбувався протягом 23-27 червня в Мистецькому арсеналі у Києві. Увесь цей час вишукані рукотворні ляльки й колекційні іграшки стояли, сиділи й лежали на стендах, гралися, їли морозиво, позирали на відвідувачів Арсеналу, просили їх купити і продавалися – словом, робили все, що належить порядним елітним іграшкам. Вміння читати, схоже, до їх обов’язків не входить, бо серед тисяч ляльок, представлених на виставці, знайшлося лише осіб п’ятнадцять начитаних: з книжками, листами, газетами.

3608_yulia_zozulya_cari

«Коли я його розписувала, в нього вийшов такий погляд, що я подумала: він буде читати, – розповідає Юлія Зозуля про Царя. – Він добрий, тому читає казки, а їх завжди цікаво читати навіть дорослій людині. Я й сама казки читаю». Також майстрині подобаються п’єси Тенесі Вільямса й автобіографія Чарлі Чапліна.

3612_1

Царська книжечка, ясна річ, рукотворна, а на її сторінках окрім казок є ще й вірші Ольги Зозулі – сестри лялькарки. Тому цілком можливо, що зараз Цар читає рядки про кохання: «Кожне серце потопає у солодких мріях, Чарівне озерце огортає хвилями надії…»

3574_katyuschenko_veter_peremen

3575_1

Рукописну книжечку тримає і Вітер Змін від Ірини Катющенко: «Ця лялька – романтик. А романтики люблять вірші, які торкають серце й душу, ці люди відчувають по-особливому. Тому я вирішила вкласти йому в руку книгу, бо книга – це свій особливий світ». Лялькарка любить читати фантастику.

3599_oksana_voropaj_izya

Читають книги і представники середнього класу. Наприклад, бухгалтер Ізя від Оксани Воропай: «Він здав бухгалтерський звіт (я цей звіт теж здавала, і коли здала – тоді й народився Ізя). Я мала дати йому в руки рахівницю, книгу або папку. Рахівницю я не встигла зробити, а книга щастя для бухгалтера – це супер! Там такі цитати про щастя!». Сама ж лялькарка обожнює Гришковця, Донцову, детективи і літературу з мистецтва.

3782_natalia_golik

Декому книжка потрібна для роботи, як-от Кухареві з кулінарними рецептами від Наталії Голик.

3755_soloviov

Вічно язикатий Ейнштейн тримає в руках не будь-що, а наукові записи: «Я шукав і завантажив в інтернеті ці рукописи, – розповідає майстер Сергій Соловйов, – і на дошці теж його рукописи: доведення теорії відносності». Лялькар любить читати Булгакова і книги з історії та релігієзнавства.

3657_artbuz

Для інших книга – відпочинок. Так, металева пані від творчої майстерні «Артбуз» читає на пляжі поезію Шекспіра й цитує сонети своєму мужчині, що засмагає поряд. Автор ідеї Олексій Шевчук запевняє, що лялька теж пише вірші про море, а сам він любить читати фантастику (наприклад, братів Стругацьких) і професійну літературу з архітектури й дизайну.

3747_oksana_ostap4uk

Трапляються й чарівні методи читання книжок (авторська лялька від Оксани Остапчук).

3774_svitlana_rihalska

Про двобій Гоголя з нечистою силою розповідає лялькарка Світлана Рихальська: «В Гоголя дуже містичні твори, тож в мене виникло бажання зробити щось історичне, філософське і сучасне водночас. Тому в мене чорт нагадує образ Кіркорова у фільмі «Вечори на хуторі біля Диканьки». Окрім книг Гоголя майстриня читає сучасну українську літературу: книжки Марії Матіос і Євгенії Кононенко.

3693_amosova

3697_1

Іноді ляльки використовують книжки не за призначенням. Лялькарка Світлана Амосова пояснює поведінку Хаврошечки й Снігуроньки, які замість того, щоб читати книги, вилізли на них з ногами: «Це герої казок, тому вони на своїх казках і стоять. Чи люблять вони читати… По-моєму, їм ніколи, вони справами зайняті».

3635_irina_naumova

Окрім інших справ ляльки ще часом листуються. Ірина Наумова розповідає історію своєї ляльки: «Як бачите, дідусь уже старенький, в такому віці прийнято жити спогадами. Але він щасливий від того, що в нього є такі приємні спогади. В нього було перше кохання – француженка, і в ті часи він одержував від неї листи, і зараз він згадує свою любов». Сама ж лялькарка листи пише тільки електронкою і вже протягом десяти років читає лише спеціалізовану літературу з історії костюму й ляльок.

3638_1

Знавці французької можуть підглянути найінтимніше з дідусевого листування =)

3689_svitlana_melnyk

Письменні іграшки трапляються ще рідше за ляльок, серед них – серйозні пацюки з амбітними намірами від Світлани Мельник.

3673_liudmila_bodnar

І єдиний на весь Мистецький арсенал поціновувач свіжої преси – зосереджений баранець від Людмили Боднар.

Вікторія Черняхівська

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    30.06.2010 в 2:40 am

    бльо, невже більш не було чого баранцеві в копитця вкласти? капєц.

    а амосова – це мама нашого богдана) чи вашого богдана о_О з ВСР)

  2. huhamohovynka
    01.07.2010 в 10:57 am

    репортаж просто казковий. тепер хочеться собі таких іграшок, щоб сиділи й читали.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe