Читомо > Новини > Рейтинг “найпродажніших” книжок

Новини

Рейтинг “найпродажніших” книжок

26.03.2010 2 Автор:

Дуже невдячна справа – щось рахувати, особливо щось не для звіту, не для себе, а для загального блага. Проте поет Олег Коцарев зважився на це! До кола його рахункових зацікавленостей, звісно, увійшли книжки укрсучліту, тобто кількісний попит на них за цьогорічний лютий.  І хоча підсумування не точне, адже “витягти” з книгарень інформацію не просто, а з деяких – і неможливо. І таке приховування дещо ускладнило підрахунок „призових місць”, зробило його значно умовнішим. Проте рейтинг від нового інформаційного ресурсу ZaUA.org., безперечно, вартісний як експеримент.

В одній книгарні, пише Олег, відмовилися назвати свій рейтинг продажів, зате поділились іншою цікавою інформацією – часом рейтинги продажів віддалені від читацького попиту. „Ми продаємо одні книжки, а в нас часто питають зовсім інші”. З різних неофіційних розмов можна зробити висновок, що попит читачів не завжди враховують і в інших книгарнях. Рейтинг, по-перше, дає поштовх для можливих майбутніх соціологічно вивірених підрахунків. По-друге, накреслює деякі магістральні тенденції. А по-третє – зменшити загрозу фетишизації рейтингу.

Отже, лютий 2010 року:

1. Музей покинутих секретів. Оксана Забужко.

2. Чорний ворон. Василь Шкляр.

3. Солодка Даруся. Марія Матіос.

4. Капітал. Сергій Жадан.

5. Звірослов. Таня Малярчук.

6. Місто з химерами. Олесь Ільченко.

7. Таке. Іздрик.

8. Шості двері. Ірен Роздобудько.

9. Кулінарні фіглі. Марія Матіос.

10. Архе. Любко Дереш.

Ідейники планують зробити такий рейтинг щомісячним. А ми сміливо вносимо новину про працю Олега Коцарева до своєї рубрики “Експеримент”.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Jane
    27.03.2010 в 4:00 pm

    дуже потрібна і корисна справа… бо відсутність таких рейтингів просто не даєзмоги оперувати якимись реальнішими ніж “мені здається…” аргументами, і це значно шкодить будь-якому дослідженню, відриває його від реальної ситуації

  2. liljaart
    28.03.2010 в 3:04 pm

    Цінна інформація! ДЯКУЮ! А було б ще краще, якби кожного року видавався дешевий “путівник” по українським виданням за рік (з короткими описами змісту). Щоб він був і в друкованому і в електронному варіанті, щоб був доступний усім і його місцезнаходження було відоме усім (як то кажуть пропіарине). Адже, якщо книжка добре продається це не обов’язково, що вона “фист файна”. Та й список “найпродажніших”, при сприятливих умовах, зробить їх ще “продажнішими”, а “невідомі” так і залишаться “невідомими”… А такий “путівник” збільшить шанси “прочитуваності” усіх книжок, та й зможе протоптати стежку до свого постійного читача. Може когось, навіть, зацікавить самим читанням як таким…

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe