Читомо > Мапа > Приємне читання на березі моря

Мапа

Приємне читання на березі моря

29.03.2010 2 Автор:

Назва Центральна міська бібліотека ім. Л. М. Толстого

Вид книгозбірня

Клас публічна бібліотека

Місце популяції АР Крим, м. Севастополь, вул. Леніна, 51
http://www.sevtolib.iuf.net/

[geo_mashup_map]

Період
Пн.-Чт. – 10:00 – 19:00 без перерви.
Пт. – вихідний.
Останній день місяця – санітарний.

Запис. Щоб записатись в читацькі лави ЦМБ, треба мати паспорт та фото на читацький квиток. Членський внесок при записі – 4 грн, тобто зовсім дрібниця. На початку кожного нового року проводиться повна перереєстрація читачів.

Еволюція. Ця бібліотека – одна з найстаріших у Севастополі та на всьому півдні України. Початково сформована з книжок, які подарували приватні особи, вона працює вже понад століття: від січня 1901 р. і фонди її значно поповнились. Раніше (традиція збережена й досі) послуги бібліотеки були платними. Сума, однак, була настільки мізерна (1 рубль на рік), що її вважали найдоступнішою в місті. І, звісно ж, найпопулярнішою, бо розміщена бібліотека майже в самому серці «міста російських моряків», недалеко від центральної вулиці Великої Морської.

Книжкові фонди бібліотеки були майже повністю знищені під час революції 1917 року і знову вона запрацювала лише за три роки. Ще одну загибель фондів бібліотека пережила вже під час Вітчизняної війни. Відродилася вона 1944 року і відтоді її книжки можуть бути спокійними за свою долю – ніхто їх не знищуватиме..

Цікаво, що ЦМБ ім. Л. М. Толстого була першою українською бібліотекою, що 1971 року стала учасником експерименту, в результаті якого централізувалося 22 міські бібліотеки для дорослих. Трохи згодом додалося ще 19 сільських та приміських бібліотек. Тепер бібліотека має 41 філіал.

Асортиментність. Бібліотека ім. Л. М. Толстого справді є одним з найбільших державних центрів зберігання джерел інформації: тут є майже 300 тис. книжкових, періодичних, нотних видань, велика кількість музичних грамплатівок. Література тут є на будь-який смак: від філософії, історії та краєзнавства до техніки, гідрології і методики зварювання. Якщо ж ви, окрім української та російської, знаєте ще англійську, німецьку, польську, чеську і татарську мови, то тут ви також знайдете що прочитати.

Бібліотека має кілька унікальних колекцій видань: 250 томів британської «Бібліотеки тисячоліття» (найкраща світова та британська література англійською мовою), велика колекція російської наукової книги, понад 70 видань з російської історії та 43 видання з серії «300 років Санкт-Петербургу». Бібліотека колекціонує численні видання севастопольських письменників, і ця колекція постійно поповнюється свіжими книжками. У відділі періодичної преси ви завжди можете «пошелестіти» свіжою газетною чи журнальною шпальтою…

Читання. На другому поверсі бібліотеки є простора і затишна читальна зала, де можна погортати, або законспектувати літературу в компанії самого Ілліча, щоправда гіпсового і схованого за вазоном. Абонемент також працює справно – книжки можна без проблем брати додому. Є лишень одна умова: якщо ви не маєте севастопольської прописки, то книжку, журнал, платівку вам дадуть лише під грошову заставу.

Додаткові ритуали. Додаткових ритуалів у цій бібліотеці чимало. Недарма ж вона називає себе, окрім інформаційного, ще й культурно-дозвільним центром. Почнімо з найпоетичнішого, яким є літературно-музична вітальня. Вона розміщена під самим дахом бібліотеки, ближче до зірок і сонця. Тут часто організовують літературно-музичні вечори, поетичні читання, зустрічі з письменниками, презентації нових видань. Бібліотекарі не пропускають жодної цікавої книжково-літературної дати, роблять свято для читачів.

Тут періодично проводять краєзнавчі години, де можна послухати цікаві лекції з історії Севастополя.
На сайті бібліотеки до пам’ятних дат розміщують віртуальні тематичні виставки книжок або періодики.
Тут є комп’ютерна зала з доступом до всесвітньої павутини та електронного каталогу видань. Якщо ви – повноправний читач, то користуйтесь цим доступом, на здоров’я, безкоштовно. Якщо ж ні, то теж користуйтеся, але вже за гроші. Тому, мабуть, вигідніше записатися одразу.

Копіювання. У бібліотеці працює ксерокс, де можна скопіювати бажану сторіночку бажаної книжки або журналу за 50 коп. Якщо ж вам дуже сподобалася якась цікава газетна шпальта, її теж можна скопіювати на папір формату А3. Також можна роздрукувати документ і зберегти інформацію на цифровому носії у комп’ютерній залі.

Пошук. Усі скарби бібліотеки відображені аж у 20 різних каталогах та картотеках, серед яких є каталоги художньої, краєзнавчої, іноземної літератури, нотних видань та платівок. Чимале поле для пошуків, еге ж? До ваших послуг також електронний аналог каталогу.

Типовий читач трапляється різноманітний. Іноді заходить погрітися на сонечку в читальній залі (вікна виходять на сонячний бік і з них видно море) міське студентство. Частіше можна тут зустріти зосереджених жінок та чоловіків середнього віку, які щось уважно шукають у численних каталогах. Заходять сюди неквапливі пенсіонери, які повільно прогулюються абонементною залою, або ж гортають свіжу пресу в читальні.

.

Євгенія Гринь

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. abyrvalg
    29.03.2010 в 10:03 pm

    Дуже корисна стаття. Женя, коли ти була в Криму і чого не взяла мене?

  2. Jivga
    29.03.2010 в 11:40 pm

    Дякую! В Криму буваю майже щомісяця. А “мене” це кого? 😉

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe