Читомо > Новини > На ГОГОЛЬФЕСТІ пройшла III Школа літературного менеджменту

Новини

На ГОГОЛЬФЕСТІ пройшла III Школа літературного менеджменту

25.09.2013 0 Автор:
16-20 вересня під час літературного проекту «Генезис» на «ГОГОЛЬФЕСТІ» пройшла ІІІ Школа літературного менеджменту. Традиційно Школу організував «Центр літературної освіти». Головна ідея проекту полягає в тому, щоб навчити початківців-організаторів літературних подій майстерності проектного й культурного менеджменту, фандрайзингу, міжнародній співпраці у сфері літератури тощо. 
.
Учасників Школи відбирали на конкурсній основі. Серед 54 заявників організатори вибрали 20 найкращих і найбільш вмотивованих учасників, які вже мали досвід літературного менеджменту. Саме вони прослухати низку лекцій, тренінгів та майстер-класів від лекторів Школи – ключових фігур культурно-літературного процесу України.
.
bcvb

Лектор Віра Балдинюк

.
Своїм досвідом із учасниками проекту ділилися:
  • директорка Фундації «Центр Сучасного Мистецтва» Катерина Ботанова (про чотири “слони”, на яких тримається культурний менеджмент);
  • видавець і перекладач Завен Баблоян (про те, як працює видавництво);
  • директор видавництва «Електрокнига» і письменник Антон Санченко (про реалзацію видавничих проектів у інтернеті),
  • письменник Максим Кідрук (про те, як зробити із себе письменника “своїми руками”);
  • літературний агент Юка Гаврилова (як правильно організовувати книжкові презентації та зустрічі з авторами);
  • літературний критик Тетяна Терен (як правильно pr-ити книги);
  • програмний директор Львівського міжнародного літературного фестивалю Григорій Семенчук (про організацію масштабних фестивалів на прикладі “Форуму Видавців”);
  • редактор онлайн-журналу «Korydor» Віра Балдинюк (про «Korydor» і його функціональність);
  • директор Міжнародної літературної корпорації «MERIDIAN CZERNOWITZ» Ірина Вікирчак  (про міжнародну співпрацю у сфері літературі);
  • та медіа-менеджер агенції «АртПоле» Тетяна Манзюк (про міждисциплінарні проекти у сфері літератури).
dfdg

Лектор Григорій Семенчук

.
Деякі лекції були записані, і скоро читачі “Читомо” зможуть прочитати “конспекти” найцікавішого.
Уперше в рамках Школи літературного менеджменту учасники  мали змогу одразу після трьохденної навчальної частини проекту застосувати отриманні знання на практиці. Дві робочі групи учасників отримали практичне завдання – організувати літературну акцію відразу на «ГОГОЛЬФЕСТІ» .
.
dfdg

Акція учасників PОetryМойка

.
Результатом практичної частини Школи стали дві літературні події –   «PОetryМойка» та «Лабораторія VERSіЯ: митці творять спільно з аудиторією». Головна вимога до події полягала в тому, щоб концепції заходів уписувалися у загальний контекст «ГОГОЛЬФЕСТУ» та літературної програми «Генезис».
Учасники опинилися в «лабораторних умовах», коли все потрібно було організувати за один-два дні. І вони впоралися із завданням: встигли продумати концепцію акцій, домовитися з учасниками, провести промо-кампанію, зібрати глядачів, і власне провести сам захід.
.
Координатор «Центру літературної освіти» Дмитро Стретович, підсумовуючи результати Школи, зазначив, що учасники навіть перевершили очікування організаторів.
.
«Мотивація і бажання розвиватися в учасників були дуже високими, і це найбільше радує. Молоді менеджери, які займаються літературою, активно комунікували з більш досвідченими лекторами, активно працювали під час практичної роботи. І як результат – кожен отримав нові знання, а під час практики – досвід і конкретні навички, які їм знадобляться в літературному менеджменті», – вважає Стретович.
.
fgfdh

Акція учасників PОetryМойка

.
Тетяна Майборода (учасниця, Київ):
«Враження від Школи лише позитивні. Навчилася багато чому. Особливо сподобалася лекція Іри Вікирчак, яка розклала все по полицях і зробила акцент на практичній частині по темі фандрайзингу. Ми дуже серйозно сприйняли завдання зробити проект і це акумулювало всі сили та натхнення. У цілому Школа допомогла  зібрати багато цікавих ідей, думаю, в майбутньому вони втіляться в життя».
.
Артем Ковалевський (учасник, Київ):
«У мене є деякі ідеї щодо розвитку літературних проектів, зокрема відкриття книжкового інтернет-магазину, тому я подався на цю школу. Перші два дні були продуктивними, було багато цікавих спікерів, я записав багато цікавих моментів. У цілому проектом дуже задоволений».
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe