Читомо > Майстер-клас > Мистецтво інтролігації у рукотворних записниках Єлени Зарецької (майстер-клас)

Майстер-клас

Мистецтво інтролігації у рукотворних записниках Єлени Зарецької (майстер-клас)

01.04.2013 6 Автор:

Сьогоднішній майстер-клас з мистецтва інтролігації. Художниця і майстриня Єлена Зарецька покаже, як втілити це давнє й трудомістке мистецтво у симпатичний блокнот зі шкіряною обкладинкою. Завдання не з простих, тому ми бажаємо вам успіху.

zarecka_elena_bloknot22

 

majster-klass2

З інтролігацією познайомилась ще в Художній академії, в майстерні Василя Чебаника. З тих часів закохалась у цю справу. Після закінчення інституту три роки попрацювала дизайнером в невеликих фірмах, після чого вирішила, що займатись інтролігацією цікавіше і приємніше. Вже 2 роки не працюю в офісі.

В Україні колег з інтролігації небагато, але вони є. Особисто знайома лише з декількома випускниками майстерні Чебаника, але на виставках та «в Гуглі»  бачила ще майстрів. За кордоном колеги є, їхня творчість дещо більш різноманітна, ніж у нас. Прагну наблизитись до їхнього рівня.

Поки мій сайт у розробці, сторінка у Facebook «Albom, etc» виконує роль  каталогу моїх робіт, також там хроніка участі у виставках, проектах, анонси мастер-класів тощо.

Намагаюсь регулярно викладати роботи колег, наших та закордонних. Цікаві зображення, що надихають мене, та, можливо, надихнуть читачів.

Вже після навчання у виші навчилась робити «коптський переплет» (коптська палітурка), це дуже кропітка робота, і я пишаюсь, що мені вистачає терпіння робити це у шаленому ритмі сучасного життя.

Всі замовлення дуже персоналізовані, індивідуальні, тому цікаві.

Не завжди вистачає на життя лише від ручної продукції. Можливо, тому, що, окрім книжок та альбомів, у мене є декілька постійних замовників з графічного дизайну, а ще я підробляю в Центрі йоги (там у мене досить багатофункціональна посада, та маю зауважити, що я не інструктор з йоги, поки що). Якби весь час я приділяла лише інтролігації, думаю вистачало б і на життя.

Сильно надихають ще неохоплені обрії можливостей як в інтролігації, так і в інших творчих напрямках!

 

majster-klass4

 

 

  1. Цупкий картон, товщиною 3 мм. Звичайно, підійде і більш тонкий, та якщо ви будете використовувати цей блокнот для начерків, тверда основа додасть вашій руці твердості;
  2. Близько 20 листків паперу. Можна брати і одного кольору, і багатьох. Цей блокнот з обрізків паперу різного кольору, фактури та цупкості. Відтак у ньому можна робити навіть акварельні замальовки!
  3. Натуральна або штучна шкіра.  Цей шматок шкіри, що на фотографії, залишився в Олени з давніх студентських часів. Ви можете використати шкіру зі старої сумки, або чобіт. Чим цупкіша шкіра,  тим краще.
  4. Нитки, бажано з невеликою кількістю синтетичного матеріалу, – завдяки йому вони з часом будуть менше «кашлатитись».
  5. Два біндери (зажими).
  6. Два сантиметри липучки шириною 2 см. Має вийти квадратик. Але розмір липучки не принциповий.
  7. Простий олівець.
  8. Макетний ніж.
  9. Шило.
  10. Металева лінійка. З інших матеріалів теж підійде, але мати справу з металевою лінійкою набагато приємніше.
  11. Голка з вушком, в яке пролізе ваша нитка. На фотографіях нитка досить товста, тому голка навіть товстіша за шило.
  12. Клей «Момент», або клей циакрин.

zarecka_elena_bloknot

majster-klass2

 

 

На картоні розмічуєте прямокутник довільного розміру. На фото – це 12 на 15 см. Під лінійку вирізаєте форму, попередньо підклавши дощечку, щоб не пошкодити стіл, на якому працюєте.

zarecka_elena_bloknot3

 

Тепер цей картон буде для вас трафаретом, щоб вирізати весь папір такого ж розміру. Вирівняйте папір за двома сторонами, прикладіть вирізаний картон і під лінійку обріжте.

zarecka_elena_bloknot4

Таким  чином обріжте і шкіру. Будьте уважні, аби край шкіри був охайним, ніж має бути ідеально гострим, і картон з лінійкою ви маєте притискати з максимальною силою. Якщо ви сумніваєтесь у своїх силах, краще обведіть контур кульковою ручкою і охайно виріжте ножицями. Один з обрізків шкіри згодом буде клапаном-замком. Він має бути не коротший 8 см. У цьому майстер-класі Єлена використовує асиметричний шматок (на фото під правою рукою), але ви можете вирізати рівний прямокутник приблизно 8 на 2 см.

zarecka_elena_bloknot7

Коли картон, папір і шкіра стали одного розміру, підготуйте папірець для малюнку-схеми зшиву: візьміть обрізок паперу приблизно 5-8 см, по висоті він має відповідати вашому блокнотові. В цьому випадку – це 12 см.

zarecka_elena_bloknot8

Проведіть 2 лінії, паралельні уявному корінцю. Крайня лінія має бути не ближче 5 мм від краю, друга лінія – на відстані 1 см від першої. На крайній лінії поставте 5 точок на рівній відстані одна від одної – це майбутні проколи шилом. При даних розмірах блокноту відстань між точками виходить по 2,5 см. Крайні точки мають бути не ближче 5 мм від краю блокноту. На другій лінії поставте 4 точки, між точками першої лінії (для допомоги намалюйте зигзаг між цими лініями).

zarecka_elena_bloknot9

Відріжте нитку довжиною біля 60 см, продіньте її у вушко голки.

zarecka_elena_bloknot11

Охайно складіть разом картон, папір та шкіру. Листочок з малюнком проколів прикладіть до краю зі сторони шкіри.  Закріпіть ваш блок бендерами з двох сторін, уявним верхом і низом. Зробіть шилом дірку, і зі сторони картону одразу протискайте в цей отвір голку з ниткою.

Зі сторони картону залиште нитку довжиною приблизно 10 см або довше, цю нитку ви потім зав’яжете у вузол.

zarecka_elena_bloknot13

Пронизте ниткою дірочки, одна за одною по першій лінії. Коли дійдете до краю – повертайтесь у зворотному напрямку. З обох сторін має вийте цільна лінія з нитки.

zarecka_elena_bloknot12

Коли дійдете до краю другої лінії, починайте прошивати трикутники, пронизуючи нитку у дірочки другої лінії. Принцип такий самий, як і з першою лінією: рухаєтесь в одному напрямку, потім у зворотному. Мають вийти трикутники з обох сторін.

zarecka_elena_bloknot15

Коли завершите робити трикутники, зв’яжіть кінці ниток у вузлик та обріжте нитки на відстані 1 см від вузлика. Або ж ви можете зав’язати маленький бантик.

zarecka_elena_bloknot16

Тепер ви маєте відірвати папірець з малюнком. Для цього можна скористатись маленькими ножицями або ножем, як на фото. Підкладіть металеву лінійку під місця, де будете різати. Будьте обережні, щоб не пошкодити шкіру або не перерізати випадково нитку.

zarecka_elena_bloknot17

Тепер час приклеїти клапан-замок. Відмітьте олівцем місце зтику шкіри з картоном, та намажте клеєм обидві поверхні. Почекайте 10-15 хвилин, потім сильно притисніть одне до одного. Таким саме способом приклейте м’яку (пухнасту) сторону липучки до іншого краю клапану, а тверду (колючу) сторону – до лицьової сторони блокноту, тобто до шкіри. Уважно прорахуйте місце приєднання обох сторін липучки, клапан має щільно закривати блокнот.zarecka_elena_bloknot18

Таким саме способом приклейте м’яку (пухнасту) сторону липучки до іншого краю клапану, а тверду (колючу) сторону – до лицьової сторони блокноту, тобто до шкіри. Уважно прорахуйте місце приєднання обох сторін липучки, клапан має щільно закривати блокнот.

zarecka_elena_bloknot19

Залишилось дещо декорувати клапан.

zarecka_elena_bloknot20

Декор, так само, як і випадку з корінцем, буде відігравати і функціональну роль – додатково закріпить м’яку сторону ліпучки. Прошийте ліпучку таким чином, щоб з середини вийшов квадрат, а з лицьової сторони – два трикутники, як піщаний годинник.

zarecka_elena_bloknot21

majster-klass

 

 

“Такий блокнот може бути записником, а може бути альбомом для начерків. Нехай щастить!” – бажає всім Єлена.

А ми розігруємо шкіряний блокнотик серед читачів сайту «Читомо»!

Кожен, хто поділиться публікацією у будь-якій соціальній мережі й напише про це у коментарях під цією публікацію (Я поділився!), автоматично стане учасником розіграшу блокнота від Єлени Зарецької.

Акція закінчиться о 00.01 у наступний вівторок, і вже ввечері ми розкажемо вам результати на нашій ФБ-сторінці.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Олена Мишанська
    01.04.2013 в 12:21 pm

    Я поділилась:)

  2. Anna
    01.04.2013 в 9:22 pm

    я поділилась)

  3. Наталья
    02.04.2013 в 12:53 am

    У вас золотые руки))) Удачи))))

  4. Олексій
    08.04.2013 в 7:35 am

    Книга – символ людської цивілізації та культури продовжує існування

  5. Наталія Володіна-Панченко
    25.06.2013 в 3:21 pm

    Відмінний, дуже цікавий и професійно візуально-сконструйований, майстер-клас Єлени Зарецької, заслуговує на вищу оцінку! Хочу відмітити, що авторка, – художниця і майстриня, – ще й має не аби який літературно-художній хист! Приємно читати!:) Хай щастить, Єлено! Творчої наснаги і успіху!

    З повагою,
    член НСХУ, заслужений працівник культури України, викладач КДАМ,
    Наталія Володіна-Панченко

  6. 03.07.2014 в 2:57 pm

    Дякую, дуже цікаво, хочеться і собі такий зробити.
    Я, до речі, теж поділилася. (:

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe