Читомо > Новини > Музей сучасного образотворчого мистецтва. Українського!

Новини

Музей сучасного образотворчого мистецтва. Українського!

25.12.2009 1 Автор:

Шукати книжки про мистецтво у Києві стане трохи простіше. У приміщенні Музею сучасного образотворчого мистецтва України, що відкрився нещодавно на вул. Глибочицька, 17, вже майже готова книгозбірня. Крім того, у мріях засновників – створити дитячу кімнату від благодійного фонду Астрід Ліндгрен, у якій обіцяють поселити усіх персонажів скандинавської письменниці. До речі, таких кімнатних музеїв у всьому світі вже чимало.

wwwwww

Сам музей сучасного образотворчого мистецтва змагатися за відвідувачів і шанувальників із Пінчук-арт-центром не збирається, адже у його засновників – інші погляди на мистецтво: акцентувати на цікавому українському, а не на зарубіжному й піарити, перш за все, нашинських. Наразі на першому поверсі музею – виставка майстрів одеської школи, народжених до 50-го року, це друга частина шестисходинкового проекту під назвою “Мистецька мапа України”, який був започаткований 2007-го року. На відміну від першого поверху, де експозицію планують змінювати кожні 10-12 разів на рік, другий і третій у цьому плані більш консервативні, адже тут – постійно діюча експозиція з власного фонду музею, що змінюватиметься кожні два роки. Тут тобі й ікони кінця XVII середини XIX століть, художні роботи із Прикарпаття, картини “українських парижан”, український соцреалізм.

wwwww5

До речі, художники радянського періоду тепло називали Володимира Леніна “годувальником”, адже за такі “заказушні” витвори мистецтва вони отримували чималі грошові винагороди. Ось, наприклад, за такого Леніна із книжечкою.

wwwww

Для тих, хто кохається у видавничій справі, особливо затишно буде у залі книжкових ілюстраторів. Адже там представлені роботи таких майстрів, як Юрія Черишнікова, Василя Лопати, Георгія Якутовича, Олекси Данченка, Анатолія Базилевича.

w2

А це – фрагмент своєрідної книжкової абетки:

ww

Найдорожча картина з усієї колекції у музеї – “Місячна ніч № 16” Івана Айвазовського, проте ціну директор музею Михайло Шевченко сказав досить приблизно-умовну. Слід зауважити, що самі рамки для картин коштували власнику мільйон гривень. Стосовно власника, то це український меценат і, за сумісництвом, знавець ювелірних справ Сергій Цюпко, що вже 20 літ поспіль скуповує  у всіх колекціонерів, художників, їхніх рідних картини. Так дозбирався, що тепер його колекція налічує 4500 тисяч унікальних експонатів від 500 українських майстрів, які представляють усі художні течії, напрями і мистецькі школи, що діяли в Україні в минулому та початку нинішнього століття. Таке збіжжя гріх не показати людям! “Фундаментальну українську школу у світі не знають. Знають тільки окремих художників. Але для початку цю школу варто зібрати й показати тут, в Україні. Що ми й робимо”, – поділився задумами пан Сергій.

www

Крім того у приміщенні нового музею вже підготовлений лекційний зал для проведення майстер-класів, лекцій, семінарів, круглих столів, конференцій із гостинами українських й іноземних мистецтвознавців, художників, кураторів і галеристів. А квитки для оглядин музею, на диво, помірні. 10 гивень – для дорослих і 5 – для студентів. Дітям до 16 років, пенсіонерам, журналістам, інвалідам, військовослужбовцям, працівникам музеїв і галерей – вхід безкоштовний. Звісно, можна замовити всілякі екскурсії, де вам у подробицях розкажуть про одеську, закарпатську, харківську художні школи. Кваліфікованих одиниць із мистецтвознавства вистачає.

wwww

huha.mohovynka

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. я
    23.06.2010 в 3:24 pm

    Петрук -рулить!!!!!!!!!!!!

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe