Читомо > Майстер-клас > Ліногравюра (майстер-клас)

Майстер-клас

Ліногравюра (майстер-клас)

17.10.2012 0 Автор:

Серед безлічі цікавих подій Книжкового Арсеналу були й майстер-класи від майстерні графіки “Гачі Прічі”. Відвідувачі дізнавалися про техніки ручного друку, разом з художниками створювали монотипії та ліногравюри. Нині ми подивимось, як за допомогою майстерні “Гачі Прічі” спробувала зробити свою ліногравюру Юля Войтенко, учасниця майстерні “Апсайклер”, любителька книг, яка малює.

Ще кілька робіт Юлі: намальовані чаєм ілюстрації до “Пейзажу, намальованого чаєм” Мілорада Павича:

Ця ліногравюра виникла під впливом останніх читаних мною книжок і відвіданих літературних подій. Ні для кого не секрет, що судини на руці схожі на дерево, а в дерев, відповідно, теж є судини. Так трапилося, що я багато читаю всяких письменників, чий талант локальний і, так би мовити, рослинний – він і повязаний із метафорами рослин, і поводиться подібним чином, якось по-тихому, не завойовує. Такий Шульц, і Прохасько, і частково Майрінк. Крім того, мені просто хотілося намалювати те, чим малюю))

  • шматок лінолеуму (варто пошукати запаси невикористаного радянського лінолеуму, він підходить по товщині), ручка, гравірувальний різець;
  • для друку: папір, фарба, бажано мати ще й офортний станок 😉


1. На зворотньому боці лінолеуму малюємо ескіз.

2. Коли ескіз готовий, різаком вирізаємо в лінолеумі заглиблення. Можна вирізати по намальованих лініях, а в нашому випадку – вирізаємо незамальовані ділянки, обведені ручкою.

3. Лінолеум готовий до подальшої роботи.

4. Валиком наносимо фарбу (у нашому випадку – типографську, але в домашніх умовах можна взяти гуаш чи акрил). Вирізані заглиблення залишаються незафарбованими, а отже, ці місця будуть чистими на відбитку.

5. Переходимо безпосередньо до друку: накриваємо зафарбований лінолеум чистим аркушем паперу і запускаємо офортний станок. На фото – художник Тарас Ковач із майстерні “Гачі Прічі”. (У домашніх умовах замість станка можна скористатися саморобним пресом, його завдання – щільно і рівномірно притиснути папір до лінолеуму, щоб фарба відбилася на папері.)

6. Одержуємо бажаний відбиток – ліногравюру! Таких відбитків можна зробити ще кілька і різних кольорів, для цього перед друком кожного відбитку наносимо фарбу на лінолеумну заготовку.

7. Лишається ліногравюру висушити – і можна оформлювати в рамочку на стіну.
Юля ділиться враженнями:

Працювати з офортним станком для початківця – справжня лотерея: передбачити, що вийде у підсумку, можна лише частково. Вирізаючи спеціальними інструментами на навмисне добутому десь лінолеумі, думаєш, що в цьому є особливий шарм у час, коли у друкарнях функціонують тисячі подібних верстатів, а майже всі ефекти нанесення фарби і всі штрихи можна відтворити у графічних програмах типу ArtRage i Photoshop. Потрібно роздобути лінолеум, різці. Потрібно мати певний настрій. Усе це – величезне задоволення, а ще й певна належність до субкультури шукачів матеріалів і любителів фактури, але водночас це й відповідальність: те, що у фотошопі спокійно можна бекапнути, тут уже не виправиш.

За майстер-класом спостерігала Вікторія Черняхівська

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe