Читомо > Новини > Комісія з розвитку книговидання. Рік потому

Новини

Комісія з розвитку книговидання. Рік потому

27.08.2015 0 Автор:

Минулого року свою роботу відновила Міжвідомча комісія з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження. 23 травня 2014 року відбулося її засідання під головуванням віце-прем’єр-міністра України Олександра Сича за участі представників Держкомтелерадіо, народних депутатів, видавців і громадських діячів.

Під час зустрічі Читомо уважно слухало й нотувало обіцянки посадовців. Нещодавно ми звернулися із запитом до Держкомтелерадіо, яке забезпечує діяльність комісії, щоб з’ясувати, яких змін вдалося досягти в галузі за понад рік існування комісії.

Читайте також: Брендінг української літератури:

поради сусідів й прогнози чиновників

Організаційні моменти

Як відзвітували у Держкомтелерадіо, від моменту відновлення комісія збиралася чотири рази – двічі у травні, раз у листопаді 2014 року і один раз у березні 2015 року.

7

Під час згаданої зустрічі 23 травня анонсувалося створення подібних комісій в обласних центрах України. У Держкомтелерадіо повідомили, що відтоді було створено 7 робочих груп у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Херсонській, Харківській обласних державних адміністраціях.

«В Запорізькій, Тернопільській, Полтавській, Сумській, Львівській, Кіровоградській, Житомирській, Одеській, Хмельницькій, Чернівецькій, Чернігівській, Черкаській функцію робочих груп виконують створені раніше Експертні ради з питань книговидання та книго розповсюдження», – йдеться у відповіді на наш запит.

Читайте також: Видавнича галузь-2014: дрібна законотворчість

Відкриття нових книгарень

kom_1

Щодо здобутків у напрямку книгорозповсюдження, то Держкомтелерадіо поінформувало про появу 25 нових книгарень і 1575 «книжкових прилавків і кіосків» за перше півріччя 2015-го.

kom_2

 

«Санкційні» книжки

Під час засідання 23 травня одним із найбільш обговорюваних було питання стосовно обмеження книжкового імпорту, зокрема – російського. З огляду на відповідь Держкомтелерадіо, відчутних змін тут досягти не вдалося. Так у комітеті повідомили, що направили до Державної фіскальної служби України список видань антиукраїнського спрямування з проханням внести їх до Переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України.

Читайте також: Афонін: Через війну на Донбасі контрабандні книги з РФ заблоковано

Популяризація книг і читання

На питання, про те, які заходи щодо популяризації української книжки ініціювала саме міжвідомча Комісія нам детально відзвітували, що в цьому напрямку робить загалом Держкомтелерадіо.

4

«Державні телерадіокомпанії у своїх програмах постійно інформують глядачів і слухачів про заходи, які здійснюються в державі з метою популяризації читання та розвитку книговидавничої справи. Зокрема, НРКУ регулярно висвітлює означену тему в програмах «Книжковий спалах», «Літературні читання», «Сторінки світової класики», «Поетична сторінка», «Діалог з автором», – зазначили в комітеті.

Насамкінець зазначимо, що минулорічна зустріч була багатонадійною, та з огляду на отримані відповіді (до речі, кілька з наших питань взагалі лишилися без відповіді, оскільки, як пояснили в комітеті, вони розробляються з іншими відомствами) помітних результатів вона не дала.

Серед змін, які були тоді й що так і лишилися на рівні обіцянок: створення системи продажу «Книга – поштою» за зниженими тарифами на пересилання, надання видавцям та книгорозповсюджувачам пріоритетного права на отримання довгострокових кредитів, запуск єдиної інформаційної мережі книговидання тощо.

Серед важливих питань, на яких обіцяли зосередитися тогоріч і у вирішенні яких прогресу не спостерігається:

kom

 

Чільна картинка Aline Mascarenhas via Flickr

Читайте також: Франкфурт із українськими видавцями, але без національного стенду

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe