Читомо > Новини > Форум видавців та Книжковий Арсенал. Знайди 10 відмінностей

Новини

Форум видавців та Книжковий Арсенал. Знайди 10 відмінностей

16.10.2012 2 Автор:

Не віриться, що під час Книжкового Арсеналу бодай хтось стримався від спокуси порівняти його з Форумом видавців. Ми запропонували знайти відмінності між найбільшими книжковими виставками помітним гравцям українського книговидання. Цікаво, що не всі поспішили з відповідями й багато відмовились від невдячної справи «порівнювати непорівнюване».

Відмінності не претендують на всебічний аналіз, але насичені цікавими спостереженнями.

 

1. Атмосферність

Напевне, це найбільша різниця між двома наймасштабнішими книжковими подіями року. Контрасти, які створюють неповторні стилі: затишний Форум та просторий Арсенал, розміреність культурної столиці і галас мегаполісу, дисперсія і концентрованість, давні традиції та мультикультурність, атмосфера міста та атмосфера музею, стабільність та багатогранність (ваш варіант).

Олег Коцарев, поет, журналіст: «Київ як місце проведення дає більше потенційних перспектив у плані розмахів і масштабів, але Київ, на відміну від Львова, не може на кілька днів СТАТИ Арсеналом».

 

2. Масштаб

Подивимось правді у вічі: Книжковий Арсенал навряд чи охопить колись увесь Київ, але, безперечно, зосередить в собі на певний час все найцікавіше. Хоч і не для широкого загалу.

Хоча через масштаби охоплення Форум втрачає свою аудіторію, яка пересуваючись Львовом, перетворюється з читачів на туристів, любителів кави та прихильників вишиванок, часто забуваючи про книжки («ми ж у Львові!!!»). Як каже Олег Шинкаренко, письменник, блоґер і автор відеороликів для «Телекритики», «на Форумі все розташовано за різними адресами і нічого неможливо знайти».

Літературний критик Юрій Володарський: «Перемещаясь по Форуму, его гости видят Львов. Перемещаясь по Арсеналу, его гости видят Арсенал».

Окрім того, масштабність Форуму породжує у багатьох вселенську печаль. Директор видавництва  «К.І.С.» Юрій Марченко: «У Львові не встигаєш на всі заходи, бо їх забагато». Ви точно пропустите щось важливе! Масштабність Форуму не лише в охопленні міста чи кількості акцій, вона також і в обсягах книжкової продукції та гостей з усіх усюд.

 

3. Програма

У першу чергу, відштовхуючись від масштабів. Оксана Щур: «Програма заходів Книжкового Арсеналу – набагато впорядкованіша і лаконічніша, ніж Форумна. Відповідно, й дрібних організаційних неприємностей – набагато менше».

Кожна подія сприймається на Форумі автономно, окремішньо. У Києві ж вони абсолютно включені у загальну картину. Як не дивно, це абсолютно не заважає дивитися й слухати і додатково приваблює аудиторію.

Ірина Соловей: «Форум проводить велику кількість класичних автограф–сесій з авторами / Книжковий Арсенал організовує обговорення тенденцій і трендів книговидання, організовує дискусії про нові моделі взаємодії в літературних проектах, пропонує інтерактивні атракції».

На Арсеналі ніде не було порожньо: відмінно від форумівських подій не помічено «онаністичних акцій»: кожна мала свою аудиторію і не влаштовувалася сама для себе. До того ж, на Форумі така характерна риса абсолютно не є індикатором якості / цікавості події. Аудиторії на всіх не вистачає, а половина тих, хто прямував на події, дорогою поглинаються небезпечними кав’ярнями та цукернями Львова.

Час проведення Арсеналу спричиняє до часткового повторення акцій Форуму (від учасників, які за місяць не встигають придумати нічого нового).

 

 

4. Відбір

Проте добір акцій Арсеналу набагато жорсткіший. «Відчувалося, що проводили певний відбір, а не включали до програми усі заявки від ініціаторів проведення заходів», – ділиться Оксана Щур, головна редакторка видавництва «Спадщина–Інтеграл». «Львов всеядный, – каже Юрій Володарський, – среди авторов литфестиваля могут попадаться откровенные графоманы. Киев более разборчив». З іншого боку, можна сказати, що Форум розмаїтіший і демократичніший. «Але, може, це поки що,Олег Коцарев. – Загалом літературні та інші акції Форуму виглядають вигадливішими».

Близький до істини, напевне, звукооператор і журналіст Андрій Іздрик: «Коньюнктурніші київські проекти насправді стравніші, ніж химерні, “висококультурні” львівські».

Співзасновниця платформи соціальних інновацій «Велика Ідея» та проекту «Спільнокошт» Ірина Соловей вважає: «Форум крім важливих новинок включає видання профільного і “мас-маркет” спрямування / Книжковий Арсенал особливе місце виділяє для мистецької складової книговидання».

 На думку журналіста й викладача Інституту журналістики Артема Захарченка, на Арсеналі набагато вища концентрація Юрія Андруховича, Сергія Жадана та Ірени Карпи, ніж на Форумі.

 

 

5. Образність

Ірина Соловей: «Форум асоціюється із можливістю купити книжки за нижчю, ніж роздрібна, ціною / Арсенал асоціюється з можливістю купити книги, які важко знайти у магазинах».

Справді, серед опитаних відвідувачів Форум більше асоціювали з ярмарком, книжковим базаром, а не з літературною його частиною. Книжковий Арсенал пересічним читачем сприймався «дуже мистецьким» (назва заходу плутається для багатьох із назвою приміщення) або «фаховим заходом».

Юрій Володарський розмежовує трохи інакше: «Львов проводит массу дополнительных литературных программ – юбилейных, переводческих, детских и пр. Киев проводит массу программ из других видов искусств – кино, арт, музыка и других».

Основним акцентом Форуму є дитяча та освітня література (так вважає Олег Коцарєв, а ми приєднуємося до нього). Воно й зрозуміло, адже в Україні це найбільш репрезентативні віхи видавничої справи. Книжковий Арсенал пішов складнішим шляхом: незаповнені лакуни він наповнив закордонними представниками.

 

6. Аудиторія

Юрій Марченко: «КА для “гурманів/естетів/богеми”, а Форум ближче до людей. На першому виступає виконавиця на терменвоксі, на другому – «Лос Колорадос». У Києві – буто-перфоманс Тадаші Ендо, у Львові зажигає «професор антропології» Орест Лютий».

Ірина Соловей: «Форум має сформовану репутацію впливової книговидавничої події / Арсенал продумано підходить до дизайну і інших факторів привабливості події, що гарантує їй інтерес молодої аудиторії».

Юрій Марченко: «У Львові траплялися покупці зі списками потрібних книжок, у Києві таких не зауважив».
Юрій Володарський: «Во Львове среди публики доминирует украинский язык, в Киеве он пополам с русским».

Ірина Соловей: «Форум солідаризує видавців, перекладачів і літераторів./Книжковий Арсенал головним гравцем розцінює любителів книг і актуалізує питання якості книги».

Крім того, Форумом видавців включає до діалогу бібліотекарів («Бібліофорум») і літературних менеджерів (вперше цього року пройшов фестиваль літературних менеджерів «Контекст»).

 

7. Організація

Тут поки лідирує Арсенал – меншу масштабність легше координувати. Форум уже встиг привчити до неминучості накладок, про що згадали майже всі опитані учасники. Жодна з подій не залишилась “неорганізованою” через неявки можераторів / техперсоналу.

Без сумніву, великий плюс Арсеналу – безкоштовний вхід. «Втім, це логічно: київська публіка не привчена платити за вхід на ярмарок, а для відсіву неадекватної публіки цілком достатньо охоронців» (Оксана Щур).

На власні очі ми бачили, як цілі родини поверталися з ярмарку на Форумі видавців, почувши, що кожен член  повинен заплатити по 10 гривень. За їхніми словами, за ці гроші вони краще куплять видання у книгарні.

Ірина Соловей: «Форум використовує відкритий простір біля основної локації для розміщеня додаткових книжкових яток / Книжковий Арсенал залишає публічний простір в більшій мірі для відвідувачів».

Юрій Марченко: «У Палаці мистецтв немає чим дихати, бо немає вікон, а в Арсеналі тому, що їх не відчиняють».

Щодо технічних аспектів проведення, то Арсеналу з цим, здається простіше, адже Форум фізично неспроможний підготувати до себе весь Львів і забезпечити кожну локацію відповідальною за техніку людиною.

 

8. Часосприйняття

Цю характеристику визначає простір, який і диктує свій плин часу. «Книжковий Арсенал відбувався у єдиному приміщенні, а отже, можна було легко змінювати плани: переходити з одного майданчика на інший або взагалі змінювати спосіб проведення часу із кавування на слухання читань і книгокупівлю виявилося справою десяти хвилин» (Оксана Щур).

 Але з іншого боку, на Арсенал постійно немає часу – потрапляєш випадково і максимум на 2 години, на Форум приїжджаєш спеціально і буваєш скрізь (Олег Шинкаренко). Хоча львів’янам, напевне, цілком навпаки.

Окрім того, Форум за часом передує Арсеналу, який відбувається на тлі пережитого Форуму (принаймні, цього року).

 

9. Інфраструктура

Вона важлива. Так, вона може затримати відвідувача, але не дасть йому піти геть.

Олег Коцарев: «Арсеналу бракує супутньої концентрованої інфраструктури поряд – кав’ярень, ресторанів, магазинів, пішохідних вулиць».

Ірина Соловей: «Форум триває довше і на події в рамках літературної чи перекладацької частини можна потрапити просто зайшовши в улюблену кав’ярню провести час із друзями / На Книжковому Арсеналі можна запросто поспілкуватись з письменниками, поетами, видавцями також і в час, і поза подіями і презентаціями в силу відкритості атмосфери».

 

10. Реклама

«Технократичність» також у кожного своя. Обидва заходи міцно прижилися в інтернеті, щоправда «У Форуму потужний сайт, Арсенал живе у «Фейсбуці»­ (дяки за факт Юрію Марченкові). 

Форум видавців щороку звітує про кількість акредитованих журналістів, які не завжди діляться лінками на свої публікації (часто їм нічого показати). Книжковий Арсенал рекламують у метро.

Юрій Володарський підсумовує: «И во Львове, и в Киеве хорошо, но хорошо по-разному».

Кажуть, що порівнювати два такі благородні явища – невдячна справа, адже мета і в Форуму, і в Арсеналу – однакова. Та з появою конкуренції застій книжкового життя в Україні вдвічі менш вірогідний.

 

Ірина Батуревич, Оксана Хмельовська

 

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Оля Жук
    16.10.2012 в 9:18 pm

    дякую, для мене це дуже цікаві спостереження ) хоча я якраз борюся із тим, щоб робити такі порівняння, вважати Форум і Книжковий Арсенал конкурентами. от чомусь Лейпціг і Франкфурт такими не вважають, і ці події взаємодоповнюють один одного. у того ж ляйпцизького ярмарку є стенд і презентаційна зона у Франкфурті, наприклад. думаю, з часом і у нас зрозуміють, що чим більше книжкових фестивалів, ярмарок, магазинів і проектів різного формату, тим краще для всіх, і не обов”язково вони мають конкурувати.

  2. Славінська
    16.10.2012 в 9:29 pm

    згодна з Олею Жук 🙂 всі чомусь пишуть про “конкуренцію”… але в Україні настільки розріджене літературне середовище, що до появи справжньої конкуренції нам ще рости і рости.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe