Читомо > Без розділу > Червень – місяць щасливого читання у ванні

Без розділу

Червень – місяць щасливого читання у ванні

12.06.2010 0 Автор:

Поки в Україні думають переписувати книжки з історії й заборонити ті, у яких Бандера чи Шухевич змальовуються як національні герої, а Сталін як ініціатор геноциду, в США вирішують проблеми іншого ґатунку. Наприклад, оголошують червень Національним місяцем щасливого читання у ванній кімнаті. Ініціатором проекту став Інститут читання у ванній (Bathroom Readers’ Institute), який заступився за 66 відсотків американців, які читають у «чистій» кімнаті… Хм, цікаво, чим займається 34 відсотки інших?

Для цього діла, для святкового читання себто, виділяють навіть кілька безкоштовних громадських туалетів. У кабінках вже будуть розміщені на вибір книжки від видавництва Uncle John’s Bathroom Reader (воно теж в організаторах), а міста – зклеєні плакатами й афішами, що популяризують подію. До речі, саме це видавництво випустило у світ більше мільйона книжок для читання у ванній. З його сайту дізнаємось, що започатковане воно було ще 1987 року і, звісно, через велику потребу – нічого путнього раніше не було для читання у ванній кімнаті. Ось тоді й прийшла ідея – друкувати невеличкі журналістські й художні жанри авторства відомих письменників. Перша збірка містила короткі тексти з історії, спорту, політики, поп-культури – якраз на один сеанс, що могли бути прочитані за кілька хвилин. Кожен текст був простим для читання і містив якийсь незвичайний факт. Поява першої «антології» для клозету припала до душі багатьом співвітчизникам, тому за першою послідували ще, ще, іще. Були випущені книги для маленьких читачів, а також тематичні: про коней, хокей, бейсбол, музику, Голлівуд, Різдво, котиків, собак, цитатники й головоломки. Кому що.

.

3National-Bathroom-Reading-.

Але це далеко не єдине видавництво, яке купається у популярності й визнанні читачів – наразі у США є кілька видавництв такого профілю. Американські журналісти на честь національного місяця читання у ванній кімнаті склали навіть список  найбільш відомих і підходящих видань. Подаємо його скорочений варіант:

1. “Uncle John’s Bathroom Reader” (вже відома нам серія, твори начебто написані від дядечка Джона, що сміливо стає на захист читачів у клозеті).

2. “The Great American Bathroom Book – Volumes 1 to 3” (скорочені варіанти класичних творів, що читаються за один підхід; для школярів – саме те).

3. “The Onion’s Finest News Reporting” (короткі статті від редакторів сатиричної газети «The Onion»).

4. “Confessions of a Tabloid Writer” (збірка статей від фрілансерів таблоїдів).

5. “Far Side Collection 1980-1994” (книжка карикатур).

6. “Naked Lunch” (Письменник Вільям Берроуз зізнається, що написав цю книжку повністю, а потім порізав рукопис на смужки й кинув у повітря – і зібрав смужки знову. Тому його роман можна читати без початку й кінця, якзавгодно).

7. “Everyone Poops” (кумедна, дитяча книжка).

8. “Stupid Celebrities” (збірка дурацьких історій про знаменитостей).

9. “The Darwin Awards Series” (про лауреатів премії Дарвіна).

10. “Isaac Asimov’s Book of Facts” (а тут просто цікаві факти).

Про переклад книжок, які читаються у ванні, на українську, звісно, що не йдеться. Хоча це, погодьтесь, непоганий комерційний хід.  Однак ми можемо приєднатись до святкування щасливого місяця читання у ванні, захопивши з собою туди газети, конспекти, ноутбуки з стрічками новин тощо.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe