Читомо > Місця > Бібліотека мистецтв: від альбомів до пластинок

Місця

Бібліотека мистецтв: від альбомів до пластинок

27.12.2009 5 Автор:

Вид книгозбірня

Клас бібліотека мистецтв

Назва відділ мистецтв міської молодіжної спеціалізованої молодіжної бібліотеки “Молодої гвардії”

Місце популяції

м. Київ, Повітрофлотський проспект, 10

тел. (044) 248 29 92

http://msmb.org.ua/

[geo_mashup_map]

Період

Вт-Пт – 10:00 – 18:00 (варто ставити двокрапку)

Сб. – 10.00 – 17.00

Нд.-Пн. – вихідні

Без перерви

sssj

Еволюція

Стосовно історичного поступу книгозбірні, то нагадаємо, що це мистецький відділ бібліотеки “Молода гвардія”, про яку ми вже писали. Тож, пригадати все можна, відкривши давнішу нашу статтю.

Асортиментність

Не дивиною є те, що в нашій країні–дефіцит на книжки, особливо на деякі сегменти тематичної літератури. Цими деякими сегментами є література мистецького характеру, яку, якщо й видають у нас, то незначним накладом. Адже мистецька книжка через дорогу поліграфію і вигадливіше оформлення зазвичай коштує немало. А якщо вампотрібно відразу кілька таких видань? Із нинішніми зарплатами – не кожен пересічний українець дозволить собі розгаманитись на альбомне видання із картинами Марії Приймаченко чи з фотографічними роботами Олександра Ранчукова.

Проте це питання вирішується, якщо ви зайдете у бібліотеку мистецтв – там поліграфічно дорогими й малотиражними книжечками можеш користуватись досхочу. Всіх видань –сім із половиною тисяч – не так і багато, проте книжки почасти дійсно унікальні. Є література з музики, кіно, міфології, архітектури, народно-декоративного, образотворчого мистецтв, театру. Значно менше з балету й оперетти, проте поціновувачі таки щось для себе та знайдуть. Серед асортименту – чимало нотних видань, яких зараз в Україні майже не продукують.

Є книжки про музеї, виставки, альбоми з репродукціями картин і скульптур багатьох худодників, світлини фотографів, невеличкі брошурки про житіє співаків, артистів. Можна знайти трохи з навчально-наукової тематики – видання із культурології, історії живопису, костюмів, графіки України і світу.

Поповнюється бібліотека в основному завдяки пожертвам добрих власників книжок, а також їхніх родичів, яким не шкода віддати рідні видання на читацьку поталу. Ось нещодавно принесли набір нот із українськими народними піснями, пожовклі від часу, але їм ця пожовклість незаперечно пасує. Так буває, правда?

А ще книгозбірня славиться 13000 раритетними платівками, на яких у дуже гарній якості можеш прослухати чи не всю класичну музику, записи рок-, поп- та фольк- виконавців до 90-х років. Саме тоді, як ви знаєте, розпочалася ера касет і магнітол. Касети є теж, але їх менше. Для прослухування музики є нічогенькі сучасні програвачі – гордість бібліотеки. Дисків принципово в наявності немає, як і сучасних мелодій.

sssd

Читання

Нещодавно, на жаль, заборонили видачу книжок додому, але, по секрету, сказали, що читачам, які себе порядно зарекомендували, видання таки можуть дати на ніч чи навіть на кілька. Для інших – приходь, бери, читай, занотовуй. Зала простора – місця багато.

Додаткові ритуали

Перш за все, це можливість прослухати платівки, які рідко де можна відшукати тепер. А також за 5 гривень тобі можуть переписати якісь прадавні мелодії на флешку чи диск. Є ще послуга для молоді – безплатний пошук інформації в інтернеті, але таки дійсно інформації потрібної, здебільшого культурного спрямування, а не посиденьки в контакті чи аднакласніках. Також халявним інтернетом можуть скористатися ті, хто перебувають у пошуках роботи. Для інших категорій – годинка інтернету – 5 гривень.

У цій книгозбірні працюють люди, які люблять свою справу, тому вони стараються постійно проводити заходи мистецького характеру. Нещодавно було відкриття виставки молодого художника Івана Поліщука). На черзі – виставки двох студенток-модельєрів одягу, а також експозиція флористичних робіт.

З серцем згадували про заходи під назвами “Прекрасне власноруч” і “Таємний Єгипет”, на якому лекторка розповідала запрошеним школярам про єгипетські вірування і поховання. А ще постійно діють виставки книжок, наприклад сучасних українських митців, як-от: М. Пилипенка, В. Яковця, І. Марчука, А. Рубанова, С. Шишко та інших.

sslk

Працівники книгозбірні готують до відкриття ще один невеличкий зал – таку собі творчу майстерню, де можна на затишних диванчиках не тільки віддатись читанню, обговоренню прочитаного, а й вишиванню, в’язанню, малюванню, макромешиечкам, тобто хто, що вміє. У цій залі планують проводити також й інші мистецькі зустрічі.

kkk

Копіювання

Просканувати й роздрукувати потрібну сторінку можна за 75 копійок. Ксероксу в бібліотеці немає, але можна з швидким поверненням взяти вподобану книжечку і прокопіювати її деінде.

Пошук

Хто вперше мріє скористатись послугами мистецької книгозбірні – прохання взяти з собою паспорт. Все інше (реєстрацію, оформлення формулярів) зроблять за вас бібліотечні працівники. На сайті можна попередньо передивитись електронний каталог видань, щоб точно знати, чи їхати чи не їхати. Бібліотекарі доброзичливо порадять і зарадять у книжковому виборі.

Типовий читач

Це переважно молодь, яка постійно навчається, особливо – за «мистецькими напрямками» (а це фотографи, танцюристи, художники, оформлювачі вітрин, графіки, музиканти), ходить різними цікавими заходами, фотографує, малює. А також це творчі люди будь-якого віку. Не обов’язково ззовні – творчими вони можуть бути внутрішньо.

huha.mohovynka

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Иван Полищук
    29.12.2009 в 11:58 am

    Привет всем!!!

    Прочитал статью про отдел искусств и не мог удержаться, чтобы не написать несколько теплых слов о людях, которые там работают. Уважаемые сотрудники отдела искусств МСМБ “Молодая гвардия” огромное Вам СПАСИБО за то, что Вы поддерживаете нас мододых, за Ваши добрые сердца.

    Сновым годом и Рождеством Христвым!!! Удачи 🙂

  2. Бродячий Виски
    29.12.2009 в 1:28 pm

    очень благодарен Вам за сатью, за то, что Вы услышали нас. надеюсь, что многие со мной согласятся – библиотека искусств отличное место, где можно набраться ума, расслабиться от трудовых и учебных будней, провести время с пользой и получить поистине эстетическое удовольствие. спасибо за это библиотеке и Вашему сайту в том числе. желаю всяческих благ! с Новым годом и Рождеством!;)

  3. Я и Моя Тень
    29.12.2009 в 3:51 pm

    Всем привет! полностью соглашаюсь с Бродячим Виски. также являюсь частым посетителем этой библиотеки, потому как она недалеко от дома – очень удобно) просто люблю почитать, а литература здесь как раз по моему профилю: музыка, кино, искусство… а когда дома интернет отключают, тоже всегда сюда прихожу. и вообще мне здесь нравится – персонал замечательный, уютно, тепло..)) поэтому, решила посвятить небольшой стишок. вообще, очень увлекаюсь поэзией, но пишу стихи более серьезные. а этот немного с юморком, так что не судите строго) (от лица добровольного представителя))

    когда у студента свободный часок,
    а дома сидеть ему как-то не в прок,
    он уже знает, что лучшее средство –
    библиотека искусств по соседству.
    когда резвый школьник устал от забот
    алгебраическо-скупых тягот,
    он уже знает, где можно отлично
    провести время и для себя лично.
    и даже старушки-пенсионерки
    науки гранит выгрызают как белки,
    но душу Искусства постичь в силе тот,
    кто в библиотеку нашу прийдет!
    здесь Вы найдете море инфо:
    от музыки мира и до кино,
    доступ в инет, литературу,
    все про природу, про моду, культуру
    наш зал – галерея: картины и фото,
    и, по секрету сказать, даже большее что-то.
    уют и покой – почти что как дома,
    Добро пожаловать в МСМБ зону! 😀

    вот. сори, если с рифмой проблемки..))
    а так, с праздничками всех! слушайте хорошую музыку, читайте добрые книги, и все будет ок! Удачи!)

  4. Serega
    29.12.2009 в 4:10 pm

    Я теж вважаю що дана бібліотека є прикладом для інших, в ній можна приємно провести свій час відпочити і попрацювати.
    В бібліотеці можна знайти дуже багато цікавого. Кожен відвідувач може скористатись її послугали незалежно невідчого, двері бібліотеки відкриті кожному!!!

  5. Larossa
    04.02.2010 в 12:20 pm

    Привет ВСЕМ!!!

    Хочу попросить журналистов ЧИТОМО освещать на своих страницах о выставках молодых талантов, вы не поверите, но в отделе искусств МСМБ “Молодая гвардия” раз в две недели проходит открытие новой выставки. С большим удовольствием посещаем с друзьями и всем советую, т.к. работы представленные на выстаках не похожи друг на друга. До 09.02.10 действует выставка живописи и графики Елены Теренко, а 13.02.10 в 12-00 открытие выставки пейзажной живописи “Моя Украина” Ивана Мукосия. Было бы здорово если бы люди смогли узнавать о талантливой молодежи Украины с Ваших страниц.
    Заранее огромное спасибо 🙂

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe