Читомо > Новини > Американці вивезли з Іраку колекцію старовинних книг

Новини

Американці вивезли з Іраку колекцію старовинних книг

11.02.2010 0 Автор:

Національна бібліотека Іраку досі не може повернути собі старовинну книжкову колекцію, виявлену американськими військовими і вивезену в США.

Директор бібліотеки Саад Іскандер докладає усіх зусиль для того, щоби колекція, що складається переважно з єврейських релігійних текстів, повернулася назад. Ці унікальні видання дуже важливі для Іраку, культурна спадщина якого систематично піддавалася розграбуванню з моменту скидання Саддама Хусейна. З фондів Національної бібліотеки зникло більше чверті книг і 60% колекцій карт, фотографій і документів.

Не виключено, що на книги з колекції, яка незабаром повинна повернутися до Іраку із США, претендуватиме Ізраїль. Але Іскандер вважає, що книги є частиною іракської культурної спадщини — незважаючи на те, що вони мають безпосереднє відношення до іудаїзму. “Жителі Іраку повинні усвідомлювати, що ми багатогранні люди, з різними традиціями, різними релігіями. І ми повинні прийняти це різноманіття, показати нашим співвітчизникам, що Багдад завжди був поліетнічним”, — говорить директор Національної бібліотеки.

Унікальний архів був виявлений у травні 2003 року, коли американські військові у пошуках зброї масового ураження перевірили підвал будівлі таємної поліції Саддама, який опинився затоплений стічними водами. Офіцер, що керував операцією і помітив у воді книги, зрозумів, що має справу з чимось цінним, але в його розпорядженні не було ані людей, ані устаткування для порятунку книг. Він звернувся до проамериканського політика-реформатора Ахмеду Чалабі, який i організував ці “рятувальні” роботи. Після сушіння на сонці знахідки запакували в 27 металевих контейнерів i тепер чекає на свою подальшу долю.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe